Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Οι πολίτες που μάχονται για το περιβάλλον δεν είναι τρομοκράτες!

Τάσος Σαραντής


Βγαλμένη από τα χειρότερα σενάρια δυστοπίας -αλλά απολύτως πραγματική- είναι η δίωξη κατά τεσσάρων αγωνιστών ενάντια στα αιολικά ως μελών τρομοκρατικής οργάνωσης επειδή κατήγγειλαν τις παράνομες εργασίες για την εγκατάσταση αιολικών στα Αγραφα ● Το «αμάρτημα» των 4 ήταν ότι αντιλήφθηκαν εργασίες που πραγματοποιούσε η εταιρεία μέσα σε περιοχές Natura, υποστηριζόμενες από ελικόπτερο, σε περίοδο αναπαραγωγής της άγριας πανίδας, κάτι που απαγορεύεται.

Νέα απόπειρα ποινικοποίησης του αγώνα κατά της εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών, αυτή τη φορά στα ευρυτανικά Αγραφα, πραγματοποιείται από τις εταιρείες που επιδιώκουν την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών στα Αγραφα με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες.

Με ένα έωλο κατηγορητήριο γεμάτο κενά και αντιφάσεις, οι εταιρείες κατέθεσαν μήνυση κατά 4 πολιτών, μελών του Συντονιστικού Αθήνας για την Ευρυτανία και τα Αγραφα και του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής ομάδας με στόχο τον εκβιασμό για την απόκτηση χρημάτων. Το «αμάρτημα» των 4 ήταν ότι αντιλήφθηκαν εργασίες που πραγματοποιούσε η εταιρεία μέσα σε περιοχές Natura υποστηριζόμενες από ελικόπτερο σε περίοδο αναπαραγωγής της άγριας πανίδας, κάτι που απαγορεύεται.

Ολα ξεκίνησαν στις 7 Μαΐου 2019, όταν ο ένας εκ των πολιτών που τυγχάνει και πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βραγγιανιτών «Αϊ-Γιάννης ο Θεολόγος» βρέθηκε στο χωριό του, στα Μεγάλα Βραγγιανά Αγράφων Ευρυτανίας, για τον εορτασμό της Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (8/5). Ακούγοντας διαρκή θόρυβο ελικοπτέρου στην περιοχή και προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει μετέβη μαζί με ξάδελφό του στο βουνό, σε θέση που βρίσκεται μεταξύ των δύο οικοπέδων κατασκευής των δύο προτεινόμενων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ). Στο σημείο έχει τη στάνη της πάππου προς πάππο εδώ και 80 χρόνια μια οικογένεια εκ των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ευρισκόμενοι σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από εκεί και μέσα στο αυτοκίνητό τους, διαπίστωσαν ότι είχε στηθεί ένας καταυλισμός από έναν μικρό στόλο αγροτικών οχημάτων τετρακίνησης, τζιπ, ενός φορτωτή, ενός μίνι πούλμαν, ότι στο έδαφος είχαν ξεφορτωθεί υλικά και εξοπλισμός, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε στην περιοχή. Οταν έγιναν αντιληπτοί, τα αγροτικά οχήματα έφυγαν με ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

Την επόμενη μέρα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου πήγαν στην ίδια θέση στο βουνό, όπου και συστήθηκαν με 3 άτομα και συγκεκριμένα έναν μηχανικό των εταιρειών που έκαναν τις εργασίες, έναν συνταξιούχο πιλότο ελικοπτέρου και έναν ακόμη εργαζόμενο, στους οποίους επισήμαναν ότι οι εργασίες τους επιφέρουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην άγρια πανίδα τη συγκεκριμένη περίοδο. Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι το ελικόπτερο είχε προχωρήσει σε εργασίες τοποθέτησης ανεμομετρικών ιστών.


Η επίσκεψη στο σημείο από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου επαναλήφθηκε και την επόμενη μέρα μαζί με τον κτηνοτρόφο, τον μεγαλύτερο της περιοχής των Αγράφων, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο περιβάλλων χώρος της στάνης του είχε αλλοιωθεί από τις ρόδες του φορτωτή και των αυτοκινήτων των εταιρειών και ότι για να μπαζώσουν τις λακκούβες που προκάλεσαν χρησιμοποίησαν χωρίς να τον ρωτήσουν την κοπριά που είχε συγκεντρωμένη στο μαντρί του. Ο τελευταίος αντέδρασε ζητώντας τον υπεύθυνο και την άδεια γι’ αυτό που έκαναν, δίχως να πάρει καμία απάντηση.

Μέχρι τις 11 Μαΐου το απόγευμα, οπότε προσγειώθηκε και φορτώθηκε σε νταλίκα, το ιταλικής εταιρείας ελικόπτερο επιχειρούσε από το πρωί ώς το βράδυ φορτώνοντας και μεταφέροντας υλικά και εξοπλισμό εντός του δάσους σε δύο περιοχές Natura 2000, από το σημείο της εκφόρτωσής τους στις θέσεις όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Κι ακόμη, μεταφέροντας το τεχνικό προσωπικό στα σημεία αυτά, καθώς εκτελούσε και χρέη γερανού για την τοποθέτηση του εξοπλισμού.

Το παράξενο ήταν ότι όργωνε την περιοχή από το πρωί ώς το απόγευμα, ακολουθώντας ακτινωτές διαδρομές σε πολύ χαμηλό ύψος ανάμεσα σε χαράδρες και προκαλώντας τρομερό θόρυβο, επιπλέον εξαιτίας των βαρέων υλικών και του εξοπλισμού που μετέφερε, πόσο μάλλον της στάσης του στον αέρα που απαιτούσε ο ρόλος του ως γερανού. Οταν δε οι πολίτες γίνονταν αντιληπτοί από το προσωπικό του εργοταξίου, το ελικόπτερο απομακρυνόταν από τον χώρο φόρτωσης όπου βρίσκεται η στάνη του κτηνοτρόφου.

Συν τοις άλλοις, εξαιτίας χιονόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή την ίδια εβδομάδα, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν και εκχιονιστικό μηχάνημα για να καθαρίσουν τον δρόμο που οδηγούσε στο σημείο εναπόθεσης των υλικών και του εξοπλισμού, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από αναφορά (8/5/2019) δύο δασοφυλάκων προς το Δασαρχείο Καρπενησίου.

Ερωτήματα



Για όσα διαδραματίστηκαν έγιναν τηλεφωνικές καταγγελίες στο Δασαρχείο Καρπενησίου, στα Αστυνομικά Τμήματα Καρπενησίου, Κερασοχωρίου και Λίμνης Πλαστήρα, ενώ αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα υπήρξαν και με τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Αγχιάλου, ο οποίος δήλωνε άγνοια για τις πτήσεις του ελικοπτέρου, κάτι που φαίνεται «λογικό» αφού πετούσε ανάμεσα σε χαράδρες και δεν μπορούσε να εντοπιστεί από την επιτήρηση των ραντάρ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, το ελικόπτερο πήρε άδεια πτήσης μόνο κατά τις δύο τελευταίες μέρες που επιχειρούσε. Πάντως, στις 11/5/2019 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Πλαστήρα κατά τη στιγμή που το ελικόπτερο φορτώθηκε σε νταλίκα προκειμένου να αναχωρήσει από το σημείο των εργασιών και σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Καρδίτσας.

Ενα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι στη μήνυσή τους οι εταιρείες παραδέχονται πως πραγματοποίησαν εργασίες εγκατάστασης εξοπλισμού στην περιοχή, αλλά μόνο για τρεις μέρες (8, 9 και 10 Μαΐου 2019), παραλείποντας ωστόσο να αναφέρουν τη χρήση του ελικοπτέρου και των μηχανημάτων. Αναπόφευκτα, προκύπτουν ερωτήματα για το αν οι εταιρείες είχαν άδεια για πραγματοποίηση εργασιών συνοδεία ελικοπτέρου τόσο από τη δασική αρχή όσο και από την αρμόδια Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το βέβαιο είναι ότι περίοδος της αναπαραγωγής της άγριας πανίδας έχει καθοριστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου έως το τέλος Ιουνίου και ότι αυτή την περίοδο το Δασαρχείο απαγορεύει την εκτέλεση εργασιών εντός του δάσους. Κι αυτό, διότι οι θορυβώδεις χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρου και οι μηχανολογικές εργασίες μέσα σε περιοχές Natura μπορούν να επιφέρουν ανυπολόγιστο πλήγμα στην άγρια πανίδα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ώς τη φωλεοποίηση, την εκκόλαψη αυγών και την εξάρτηση των νεοσσών.

Οι δασικές περιοχές των Αγράφων Ευρυτανίας και Καρδίτσας όπου εκτελούνταν οι εργασίες αυτές, εκτός από Natura, έχουν χαρακτηριστεί και Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για είδη όπως ο φιδαετός, το όρνιο γύπας, η κοκκινοκαλιακούδα, ενώ εκεί διαβιούν και άλλα είδη της άγριας ορνιθοπανίδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εάν χορηγήθηκε άδεια για τις εργασίες, αυτή θα μπορούσε να αφορά τη μεταφορά εξοπλισμού και υλικών είτε πεζή είτε με τη χρήση ζώων μεταφοράς. Διαφορετικά, οι εργασίες δεν θα μπορούσαν να είναι σύννομες, αν και οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι είχαν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες επικαλούμενες ελέγχους που διενεργήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Καρπενησίου (9/5/2019) και το Δασαρχείο Ευρυτανίας (10/5/2019).

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι δασικές αρχές της Ευρυτανίας δεν εντόπισαν ποτέ το ελικόπτερο, αν και επιχειρούσε τουλάχιστον στο προαναφερόμενο διάστημα (7/5 έως και 11/5/2019), ούτε και διαπίστωσαν κάποια παράβαση. Λόγος για τον οποίο έχει κατατεθεί μήνυση από πολίτη της περιοχής κατά παντός υπευθύνου για καταστροφή οικοσυστήματος άγριας πανίδας.

Κακουργηματικές διώξεις



Ενάμιση μήνα μετά την προαναφερόμενη περίοδο οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι διαπίστωσαν καταστροφή του εξοπλισμού τους στην περιοχή από αγνώστους, καταρχήν στις 23/6/2019, και ότι επίσης άγνωστοι κατέστρεψαν την 1/7 και στις 8/8/2019 τον εξοπλισμό τους σε άλλες θέσεις. Ως άγνωστοι προσδιορίζονται από τις εταιρείες και αυτοί που διέπραξαν κλοπή καταγραφικού μηχανήματος.

Πέραν αυτών, οι εταιρείες διατείνονται ότι ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού κατά τη συνάντηση που είχε με τους υπαλλήλους τους ζήτησε από τον έναν εξ αυτών (τον οποίο δεν κατονομάζουν) οικονομικά ανταλλάγματα. Τουλάχιστον εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τη σοβαρότητα μιας τέτοιας καταγγελίας, ο συγκεκριμένος υπάλληλος γνωστοποίησε το περιστατικό στην εταιρεία του 2,5 ολόκληρους μήνες αργότερα, όπως ομολογούν οι ίδιες οι εταιρείες.

Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι οι υπάλληλοί τους δέχτηκαν προπηλακισμούς και απειλές από ομάδα προσώπων, χωρίς πάντως να κατονομάζονται συγκεκριμένα πρόσωπα και τι ακριβώς συνιστούσαν, και ότι ο κτηνοτρόφος του οποίου παραβίασαν τη στάνη απείλησε λεκτικά τους υπαλλήλους κρατώντας κυνηγετικό όπλο.

Ωστόσο, παρά την ομολογουμένως άγνωστη ταυτότητα των δραστών που προκάλεσαν καταστροφές, οι εταιρείες αυθαίρετα συνέδεσαν με τις καταστροφές τούς τέσσερις πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες τους αρκετό καιρό νωρίτερα και προχώρησαν σε μήνυση εναντίον τους.

Οπως υποστηρίζουν, «τις παραπάνω ενέργειες διαπράττουν οι μηνυόμενοι κατ’ επάγγελμα» και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: «Παράλληλα, οι εγκαλούμενοι ως μέλη επιχειρησιακά δομημένης και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωσης τριών ή περισσοτέρων προσώπων επιδιώκουν την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων εις βάρος μας. Η κλιμάκωση δε των ενεργειών αποδεικνύει οργανωμένο σχέδιο των δραστών προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέρουν. Και μηνύουν τους 4 πολίτες για τα εγκλήματα της κακουργηματικής εκβίασης, της κλοπής και της εγκληματικής οργάνωσης με βάση τον τρομονόμο, ενώ ζητούν αποζημίωση 450.000 ευρώ.

Προφανώς, τον τελευταίο λόγο για την έκβαση της μήνυσης -για το αν δηλαδή θα φτάσει στις δικαστικές αίθουσες ή θα μπει στο συρτάρι- θα τον έχει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ωστόσο, το «υπερβολικό» των ισχυρισμών των εταιρειών, η αδυναμία του «δεσίματος» ενός κατηγορητηρίου που στηρίζεται ως επί το πλείστον σε πράξεις αγνώστων δραστών και η αυθαίρετη συσχέτιση με αυτές γνωστών στην περιοχή ανθρώπων που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσω φορέων και συλλόγων της περιοχής υποδεικνύουν ότι επιχειρείται ο εκφοβισμός και η δυσφήμηση ενός από τα δυνατότερα κινήματα κατά των βιομηχανικών αιολικών στη χώρα μας που έχει αναπτυχθεί για τη σωτηρία των Αγράφων. Εκτός κι αν οι εταιρείες επιχειρούν με αυτή τους την κίνηση να συσκοτίσουν τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο 7/5 έως και 11/5/2019, οπότε και έγιναν αντιληπτές οι εργασίες που πραγματοποιούσαν.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου