Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

“Tσεκούρι” στην απλή αναλογική των τοπικών εκλογών ρίχνει ο Βορίδης – Σχέδιο για δήμαρχο με 43% από τον πρώτο γύρο και όριο 3% προωθεί η ΝΔ

Ελλάδα


Τα κυβερνητικά σχέδια για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση και την δημιουργία ενός καλπονοθευτικού συστήματος που θα ευνοεί την «κυβερνησιμότητα» ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης στους δημάρχους της Αττικής, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Μ. Βορίδης, πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, προβλέπεται η κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο. Πλέον, η εκλογή από την πρώτη Κυριακή θα γίνεται με ποσοστό 43%.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επίσης την θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Ο συνδυασμός που θα κερδίζει τις εκλογές θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το σύνολο των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που «συνιστούν και υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ », θα το παρουσιάσει στη συνεδρίαση του προσεχούς υπουργικού συμβουλίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ.

 Πηγή: 902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου