Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Καναδάς: Όταν λίγα δωρεάν λουλούδια, ομορφαίνουν τη ζωή των απομονωμένων ηλικιωμένων

Κόσμος


Με τα λουλούδια ανά χείρας, η Shelli Kiselycia τα κόβει και τα τοποθετεί προσεκτικά σε ένα μικρό γυάλινο βάζο στο ανθοπωλείο της στο Maple Ridge που βρίσκεται στον Καναδά. «Πάντα βάζω και τριαντάφυλλα μέσα επειδή θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα», λέει δείχνοντας μια σειρά 50 έτοιμων μπουκέτων που βρίσκονται πάνω στον πάγκο.

Η Kiselycia είναι μια εκ των πολλών εθελοντών που αφιερώνουν χρόνο και λουλούδια ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε δειλά δειλά, αλλά έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις. Ήταν η Treena Innes που ξεκίνησε να μοιράζει χαρά στους ηλικιωμένους που ζουν σε κέντρα φροντίδας, προσφέροντας δωρεάν όμορφα μπουκέτα λουλουδιών.

Η πρωτοβουλία ονομάστηκε «Μπουκέτα για τον Μπαμπά». Η ίδια αναφέρει στο CBC ότι μοιράζει τα μπουκέτα αυτά σε ηλικιωμένους που ζουν μακριά από το σπίτι τους για να τους προσφέρει λίγη παρηγοριά και φροντίδα εν καιρώ πανδημίας που είναι ακόμα πιο απομονωμένοι. Έτσι κι αλλιώς, όπως προσθέτει, και πριν τον κορονοϊό, δεν είχαν πολλούς επισκέπτες. Οι εθελοντές όμως πλέον είναι οι επισκέπτες που περιμένουν και σιγά σιγά γνωρίζονται μεταξύ τους και δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ζωές τους.

«Η καλοσύνη δημιουργεί καλοσύνη και όλα έγιναν με το φαινόμενο της χιονοστιβάδας…», εξηγεί η εθελόντρια. Κάθε μπουκέτο έχει ένα χειρόγραφο σημείωμα που είναι κολλημένο στο γυάλινο βάζο και περιλαμβάνει λόγια ενθάρρυνσης, όπως «Εκεί που ανθίζουν λουλούδια, ανθίζει και η ελπίδα».


Είναι ένα σχετικά νέο εγχείρημα που αναπτύσσεται όμως ταχέως και τον τελευταίο καιρό έχει παραδώσει περισσότερα από 50 μπουκέτα σε κέντρα φροντίδας και γηροκομεία, αλλά και σε ηλικιωμένους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας.

Το project ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Innes άφησε ανώνυμα ένα μπουκέτο σε ένα γηροκομείο. Από τότε, αυτή η απλή κίνηση μετατράπηκε σε μια ολόκληρη καμπάνια στα social media, η οποία μάλιστα συγκέντρωσε χιλιάδες δολάρια.

Οι εθελοντές πλέον παραδίδουν περίπου 100 μπουκέτα το μήνα.
Η Innes ενθαρρύνει κι άλλους να ξεκινήσουν παρόμοια προγράμματα σε άλλα μέρη της χώρας.

Η Niki Tupper, που διευθύνει ένα από αυτά τα κέντρα φροντίδας, εξήγησε στο CBC ότι αυτές οι παραδόσεις λουλουδιών είναι το πιο τονωτικό κομμάτι της μέρας. «Είναι τόσο συγκινητικό να έρχονται άνθρωποι που δεν τους γνωρίζουν και να τους λένε ¨Νοιαζόμαστε για εσένα, σε σκεφτόμαστε και θέλουμε να ομορφύνουμε τη μέρα σου¨», λέει χαρακτηριστικά. 



Πηγή:enallaktikidrasi.com



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου