Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

ΣΕ 8 ΗΜΕΡΕΣ ΨΑΡΕΨΑΝ 76 ΤΟΝΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

Ελλάδα


Σε συνολικά 8 ημέρες ομάδα 45 ατόμων (οι περισσότεροι εθελοντές), συμπεριλαμβανομένων 20 δυτών, πραγματοποίησαν έναν ιστορικό καθαρισμό αφαιρώντας 76 τόνους απορριμμάτων από τη θάλασσα και από 4 παραλίες στα νοτιοδυτικά της Ιθάκης. Η ενέργεια ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών και αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ενέργεια στην ιστορία των οργανώσεων Healthy Seas, Ghost Diving και Eναλεία όσον αφορά στο θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο αλλά και την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας.

Η χρεωκοπημένη από το 2012 εταιρεία, άφησε πίσω της κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας και άλλο εξοπλισμό που ρύπαιναν την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία, τη θαλάσσια ζωή καθώς και τη θαλάσσια κυκλοφορία. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κυκλώνας ΙΑΝΟΣ ήταν η αιτία να σκορπιστούν τόνοι βιομηχανικών υλικών από πλαστικούς σωλήνες, δίχτυα αλιείας, σχοινιά από νάιλον, τσιμεντόλιθοι, πλαστικές σημαδούρες, μεγάλα σκουριασμένα μεταλλικά κομμάτια και διάφορα άλλα είδη απορριμμάτων τα οποία κατέληξαν στην επιφάνεια της θάλασσας, τον πυθμένα και τις ακτές.


Για 8 ημέρες, 14 εθελοντές τεχνικοί δύτες από την οργάνωση Ghost Diving εργάστηκαν για να απομακρύνουν τους κλωβούς ιχθυοκαλλιέργειας, τους σωλήνες και τα δίχτυα αλιείας, ενώ μια άλλη ομάδα εθελοντών ανέλαβε να καθαρίσει τις παραλίες, μερικές από τις οποίες ήταν ως το γόνατο σε σφαιρίδια φελιζόλ που είχαν χυθεί τα περασμένα χρόνια από τους κλωβούς. Παράλληλα, Έλληνες δύτες παρείχαν υποστήριξη στις επιχειρήσεις καθαρισμού, ανασύροντας επιπλέον αντικείμενα από τη θάλασσα. Συνολικά, η ομάδα καθάρισε 5 τόνους δίχτυα, 32 τόνους μέταλλα και 39 τόνους πλαστικά αντικείμενα και 150 μεγάλες σακούλες γεμάτες από σφαιρίδια φελιζόλ.


Η Healthy Seas παράλληλα φιλοξένησε μια δημόσια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του νησιού για να ενημερώσει τους κατοίκους σχετικά με τη δράση, ενώ 75 παιδιά έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στοχεύοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της αλιείας φάντασμα. Χρειάστηκαν 6 μήνες προετοιμασίας για να οργανωθεί η δράση και να στηθεί η ομάδα συνεργατών. Χάρη στη συνδρομή όλων, το έργο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η startup βιώσιμης αλιείας Εναλεία, ήταν ο βασικός συνεργάτης του έργου από την Ελλάδα και είχε κυρίαρχο ρόλο στο συντονισμό των δραστηριοτήτων στο πεδίο. Ο θαλάσσιος βιολόγος κ. Erik Wurz, ο οποίος εργάζεται για το Πανεπιστήμιο Wageningen και είναι μέλος της ομάδας Ghost Diving, διεξήγαγε επιστημονική έρευνα για την αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης των διχτυών με το θαλάσσιο περιβάλλον, πραγματοποιώντας έρευνες στο βυθό της θάλασσας, σε πολλές τοποθεσίες σε κοντινή απόσταση από το σημείο καθαρισμού. Όλο το έργο καταγράφτηκε μέσω φωτογραφιών και βίντεο.


Η Healthy Seas αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την κυκλική οικονομία, όπου τα απορρίμματα γίνονται πόροι. Τα δίχτυα που ανακτήθηκαν, πρώτα θα καθαριστούν και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε σημείο συλλογής κοντά στην Αθήνα. Τα περισσότερα από αυτά είναι τύπου nylon6 και θα ανακυκλωθούν από την Aquafil, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα ECONYL, τη βάση για πολλά βιώσιμα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ρούχα, αξεσουάρ και χαλιά. Άλλοι τύποι διχτυών που ανακτήθηκαν στο πλαίσιο της δράσης, θα δοθούν στην Bracenet για ανακύκλωση σε χειροποίητα προϊόντα. Η Eναλεία θα διευκολύνει την ενσωμάτωση των υπόλοιπων θαλάσσιων πλαστικών και μεταλλικών απορριμμάτων στην κυκλική οικονομία. Τέλος ομάδα φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών θα μετατρέψει μέρος των μετάλλων σε ένα μνημείο προκειμένου να τοποθετηθεί στο νησί ως υπενθύμιση αυτής της δράσης.

Η Hyundai Motor Europe παρείχε την χρηματοδότηση της ενέργειας ενισχύοντας την συνεργασία των συνεργαζόμενων φορέων, ενώ το έργο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.


Πηγή:greenagenda



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου