Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ Πάνω από 5,5 δισ. τα ματωμένα πλεονάσματα σε ένα 7μηνο



Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε η φοροληστεία και τα ματωμένα πλεονάσματα το πρώτο 7μηνο του χρόνου, με την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς προκειμένου να θωρακίσει το «πουγκί» του κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2024 τα έσοδα έφτασαν τα 37,5 δισ. ευρώ από 33,7 δισ. την ίδια περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 11,27% ή 4 δισ. ευρώ! Μόνο για τον Ιούλη τα έσοδα εκτοξεύτηκαν στα 7,5 δισ., από 5,9 δισ. τον ίδιο μήνα πέρυσι.

65% αύξηση φόρων για αυτοαπασχολούμενους, πάνω από 40% εκτινάχθηκε ο φόρος εισοδήματος

Πρώτοι πρώτοι στο φορολογικό απόσπασμα στήθηκαν φέτος οι πάνω από 400 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, με βάση και τον περιβόητο νόμο 5073/2023.

Από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 56,2% των αυτοαπασχολούμενων (401.078 φορολογούμενοι) με βάση τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν φέτος θα πληρώσουν μέσο φόρο εισοδήματος 1.733 ευρώ και, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, το συνολικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε ανήλθε στα 2.058 ευρώ. Ετσι, σε σύγκριση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 813 ευρώ (από τα 1.245 ευρώ), αύξηση του μέσου φόρου κατά 65,3% και μάλιστα για εισοδήματα που δεν απέκτησαν!

Για τους υπόλοιπους 311.557 αυτοαπασχολούμενους που δήλωσαν εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που θέτει το τεκμαρτό, ο μέσος φόρος διαμορφώθηκε για φέτος στα 3.748 ευρώ, με τη μέση φορολογική επιβάρυνση σε σύγκριση με πέρυσι να ανέρχεται στα 147 ευρώ και σε ποσοστό κατά 4,08%. Συνολικά όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν φέτος μέσο φόρο εισοδήματος το ποσό των 2.472 ευρώ.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το άθλιο τροπάρι της υποτιθέμενης «φορολογικής δικαιοσύνης», αποκαλυπτικό για την εκτόξευση της φοροληστείας είναι και το εξής στοιχείο: Μέσα σε μόλις μια τετραετία, από το 2020 έως το 2023, ο φόρος εισοδήματος έχει εκτιναχθεί κατά 41%, τέσσερις φορές πάνω από την - «στα χαρτιά» - αύξηση του μεικτού εισοδήματος, κατά περίπου 11% την ίδια περίοδο. Αυτά φυσικά χωρίς να υπολογίζεται η πλήρης κατρακύλα του πραγματικού εισοδήματος που καταγράφουν ακόμα και οι αστικές στατιστικές.

«Κόφτες» μισού δισ. στις λαϊκές ανάγκες, «λεφτόδεντρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Την ίδια ώρα οι δαπάνες στον προϋπολογισμό μειώνονταν κατά άλλα 500 εκατ. το 7μηνο, ως αποτέλεσμα των παραπέρα περικοπών ακόμα και σε στοιχειώδεις δαπάνες για τον λαό, ο οποίος καλείται να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει και νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας και στα επιδόματα αναπηρίας.

Το αποτέλεσμα είναι για μια ακόμα φορά η «υπεραπόδοση» των ματωμένων πλεονασμάτων, τα οποία μέσα σε ένα 7μηνο έφτασαν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ολα αυτά άλλωστε - τόσο οι «κόφτες δαπανών» όσο και η μονιμοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων με την έκρηξη της φοροληστείας - μονιμοποιούνται πλέον και με τη βούλα του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που μπαίνει τυπικά σε ισχύ σε λίγους μήνες, ενώ σε ισχύ βρίσκεται από τον περασμένο Απρίλη και το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ.

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού η κυβέρνηση προαναγγέλλει και νέο «πογκρόμ» φοροληστείας, με προμετωπίδα την υποτιθέμενη «αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» και τη γνωστή «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης. Καμία κουβέντα βέβαια για τις εκατοντάδες νόμιμες φοροαπαλλαγές που έχουν θεσπίσει για το μεγάλο κεφάλαιο όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, από τους αναβαλλόμενους φόρους των τραπεζικών ομίλων (που πρόσφατα μάλιστα πήραν έναν ακόμα μποναμά 500 εκατομμυρίων, με την «αποεπένδυση» του ΤΧΣ) μέχρι τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών, που «έγδαραν» και φέτος τον κόσμο με τις τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Αύξηση 22% οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σφίγγει η θηλιά από την κυβέρνηση

Από τον Σεπτέμβρη, άλλωστε, ενεργοποιείται και το λεγόμενο σύστημα «eispraxis», που θα προχωρά σε αυτόματες κατασχέσεις χωρίς καν προειδοποίηση, με στόχο της κυβέρνησης να βγάλει «από τη μύγα ξίγκι», σφίγγοντας τη θηλιά στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχουν χρέη προς την εφορία.

Αυτά όχι βέβαια για τους ελάχιστους μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από το 90% του συνόλου των χρεών, την πλειοψηφία των οποίων η κυβέρνηση θεωρεί «ανεπίδεκτα εισπράξεως», αλλά για επαγγελματίες, φτωχούς αγρότες, λαϊκά στρώματα που αδυνατούν όλο και περισσότερο να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, όπως φαίνεται και στα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με αυτά, μόνο το πρώτο 5μηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ξεπεράσει τα 3,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2024 στα 107,18 δισ. ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η προέλευση των οφειλών: Σε έναν χρόνο τα χρέη από άμεσους φόρους εκτινάχθηκαν κατά 972%, από φόρους περιουσίας κατά 1.829%, από «λοιπούς έμμεσους φόρους» κατά 69,4%.

Πάνω από τη ...μισή Ελλάδα, συγκεκριμένα 4.253.031 φορολογούμενοι έχουν οφειλές προς την εφορία, 2.134.014 είναι αυτοί που κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων και σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο (1.525.162) από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 608.852 τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εντός των προσεχών 2-3 ετών, εκτός αν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Το ...επιλεκτικά ικανότατο αστικό κράτος, άλλωστε, έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των κατασχέσεων, από περίπου 40.000 κάθε χρόνο στις 80.000 πέρυσι, ενώ φέτος αναμένεται και νέο ρεκόρ 120.000 αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. 


Πηγή: rizospastis


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου