Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Γιώργος Ζώης: Καταπέλτης κατά της κυβερνητικής αδιαφορίας και αλαζονείας της κυβέρνησης, παραλαμβάνοντας το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο



Ο Γιώργος Ζώης κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Arcadia» στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, που φέτος διεξήχθη από τις 16 έως και τις 23 Αυγούστου.


Η ομιλία του, όμως, κατά την παραλαβή του βραβείου ήταν μία καθαρά πολιτική παρέμβαση, μια δήλωση αντίστασης και μαζί μια υπενθύμιση για τον πραγματικό ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνης.

Παίρνοντας το λόγο είπε:

«Δυστυχώς το δάσος (σ.σ. της ταινίας) δεν υπάρχει πια λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στις απρόβλεπτες πυρκαγιές κι όχι στις πολιτικές της γιατί όταν οι ηρωικοί πυροσβέστες αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, αντιμετωπίζουν αστυνομική βία» και συμπλήρωσε:

«Πριν από ένα χρόνο είχαμε το πιο θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη όπου πολλοί φοιτητές σκοτώθηκαν. Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έριξε την ευθύνη σε έναν εργαζόμενο στα τρένα για να καλύψει την ευθύνη της για το ότι δεν δούλευε το ηλεκτρονικό σύστημα- αν δούλευε θα είχαν σωθεί όλες αυτές οι ζωές. Οι εργαζόμενοι στα τρένα 9 μήνες πριν από το δυστύχημα είχαν επισημάνει τα προβλήματα αλλά για άλλη μία φορά αγνοήθηκαν».


Ο Γιώργος Ζώης αναφέρθηκε και στο φιάσκο με την επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για τα Όσκαρ, τονίζοντας: «Σχεδόν όλοι οι Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί αποσύραμε τις ταινίες μας από την διαδικασία της αξιολόγησης για την ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ γιατί η επιτροπή απαλλάχθηκε ξαφνικά χωρίς εξήγηση από τα καθήκοντά της και αντικαταστάθηκε από μια άλλη αμφιλεγόμενη. Για άλλη μία φορά το υπουργείο ρίχνει την ευθύνη σε μία υπάλληλο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι απέναντι στην αδιαφορία και την αλαζονεία του κράτους».

Η νέα ταινία του Γιώργου Ζώη «Arcadia», μια συμπαραγωγή Ελλάδας – Βουλγαρίας με πρωταγωνίστες τον Βαγγέλη Μουρίκη και την Αγγελική Παπούλια έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα Encounters της Berlinale και συνεχίζει τα ταξίδια της στον κόσμο κερδίζοντας διακρίσεις.

Στο Σεράγεβο διακρίθηκε με το Film Center Montengro Cinelink Award το νέο πρότζεκτ της Ασημίνας Προέδρου με τίτλο Hystéra με παραγωγό την Μαρία Κοντογιάννη, μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Σλοβενίας και Γαλλίας και η ταινία της Δάφνης Χαιρετάκη «Αυτό που Ζητάμε Από Ενα Αγαλμα Είναι να μην Κινείται», μια συμπαραγωγή Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.





Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου