Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ερχεται νέο «πογκρόμ» στο λαϊκό εισόδημα



Την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε το ένα πίσω από το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας, με τις τράπεζες να καταγράφουν αύξηση κερδών 25% - πλησιάζοντας τον στόχο για 4,5 δισ. - και τους ενεργειακούς ομίλους να γράφουν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, στην άλλη όψη του νομίσματος το πραγματικό εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών κατέγραψε νέα βουτιά, αφού μειώθηκε κατά 1,9%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία κι αυτού ακόμα του ΟΟΣΑ.

Γίνονται έτσι ξανά σκόνη και τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος» των λαϊκών νοικοκυριών, με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με πάνω από 3% κατά μέσο όρο, και τα στοιχεία να λένε βέβαια μόνο τη μισή αλήθεια, χωρίς να συνυπολογίζονται η εμπορευματοποίηση που προχωράει σε μια σειρά τομέων, από την Παιδεία έως την Υγεία, όσο και το νέο μεγάλο «κύμα» ακρίβειας που βρίσκεται ενόψει.

Ενδεικτικό για το τι έχει να περιμένει ο λαός, είναι ότι μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας διαμορφώθηκε στα 122,48 ευρώ / μεγαβατώρα, η δεύτερη υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη μετά την Ιταλία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τις προηγούμενες μέρες η τιμή έφτασε ακόμη και τα 146 ευρώ / μεγαβατώρα. Πρόκειται για αυξήσεις της τάξης του 30%, σε σχέση με τη μέση τιμή της φετινής χρονιάς, και βέβαια δείχνουν και την κοροϊδία της κυβέρνησης πως δήθεν με ένα εφάπαξ επίδομα που πληρώνει ο λαός από την άλλη τσέπη, μπορεί τάχα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης» που πληρώνει πανάκριβα ο λαός.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύτηκαν μέσα στη βδομάδα δείχνουν και νέο «άλμα» κατά 4,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, αύξηση που με μαθηματική ακρίβεια θα «μεταφραστεί» και σε νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.

Ολα αυτά κι ενώ η κυβέρνηση «ακονίζει μαχαίρια» για έναν νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτούμενων το επόμενο διάστημα, για τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης: Ανάμεσά τους η παραπέρα εμπορευματοποίηση σε μεταφορές και νερό αλλά και τα σχέδια «με σφραγίδα ΕΕ» να αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα κάθε χρόνο, βάσει ενός αλγόριθμου, με βασικό κριτήριο τον «δείκτη παραγωγικότητας», χωρίς καμιά συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων, συμπληρώνοντας έτσι το αντεργατικό παζλ της 10ωρης και 6ήμερης δουλειάς που έχουν νομοθετήσει.

Την ίδια ώρα, ακόμα και γι' αυτά τα περιβόητα «ψίχουλα» που αναγγέλλουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις από τη ΔΕΘ, ξεκίνησαν οι διαρροές για «μικρό καλάθι», αφού προτεραιότητα είναι οι «δημοσιονομικές αντοχές» και τα ματωμένα πλεονάσματα, που μόνο το πρώτο 7μηνο εκτοξεύτηκαν στα 5,68 δισ. ευρώ, ελέω φοροληστείας και περικοπών.


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου