Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Κοροϊδία...εις διπλούν



Μερικά από τα ...μέτρα που πήρε πρόσφατα για τη μείωση - υποτίθεται - της τιμής του ρεύματος στα νοικοκυριά θύμισε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της. Ενα από αυτά, για το οποίο κοκορεύεται, είναι η «έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο». 

Αυτό το μέτρο δεν είναι καινούργιο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει ξανά ως «έκτακτο τέλος 5%» τον Μάρτη του 2023, κομπάζοντας τότε ότι δεν διστάζει να φορολογήσει τους ηλετροπαραγωγούς προκειμένου να βάλει χαλινάρι στην αγορά και να «αλαφρύνει» με αυτά τα χρήματα τα νοικοκυριά. 

Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι το έκτακτο τέλος που επαναφέρει το είχε καταργήσει η ίδια πριν μερικούς μήνες (Φλεβάρης 2024), επειδή «διαπίστωσε» ότι οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι στην ελάφρυνσή τους!

Το ομολογεί κυνικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε στις 7 Φλεβάρη: «Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές». 

Δηλαδή, η κυβέρνηση κατάργησε τον έκτακτο φόρο που είχε επιβάλει για τα μάτια του κόσμου, επειδή οι ηλεκτροπαραγωγοί τον μετακύλησαν στους λογαριασμούς για να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία τους, επιβαρύνοντας κι άλλο τα νοικοκυριά! Μονά - ζυγά δικά τους σε ό,τι κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση. Ο,τι θα γίνει και τώρα δηλαδή, με τον φόρο - κοροϊδία που επανέρχεται.


Πηγή:rizospastis  



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου