Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ «MOTOR OIL» Κόλαση φωτιάς με πολλούς τραυματίες εργάτες - Τεράστιες οι ευθύνες κράτους και εργοδοσίας



Επανήλθε για ακόμη μια φορά ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, από τις εκρήξεις και την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο διυλιστήριο της «Motor Oil» στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι κινδύνευσαν, και μαζί τους οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής με διάσπαρτα εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Στο διυλιστήριο δημιουργήθηκε μια κόλαση φωτιάς, όπως φαίνεται στο video που εξασφάλισε το 902.gr.



Από τις εκρήξεις και την πυρκαγιά που ακολούθησε, τραυματίστηκαν εργαζόμενοι, ξυπνώντας μνήμες από το τραγικό δυστύχημα το 2020 που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο.

Οι πρώτοι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν εκτός κινδύνου στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου με εγκαύματα και αφότου έλαβαν τις πρώτες βοήθειες έδωσαν κατάθεση στην Πυροσβεστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ένας από αυτούς τραυματίστηκε ενώ βρίσκονταν περίπου 80 μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Ενας άλλος εργαζόμενος, ο οποίος μόλις είχε σχολάσει και είχε προλάβει να απομακρυνθεί από το σημείο μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο με ελαφρά εγκαύματα, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια έλαβε εξιτήριο. Στο Θριάσιο έλαβαν τις πρώτες βοήθειες ακόμα δύο εργαζόμενοι και ένας ακόμη μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.

Επίσης, υπήρξαν αναφορές πως δώδεκα εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν εκτός κινδύνου στο ιατρείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου και στη συνέχεια σε Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Συνεχόμενες εκρήξεις


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη, ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη έγινε λίγο μετά τις 5.30 μ.μ. πιθανότατα στον φούρνο της Μονάδας «1.100» όπου θερμαίνονται προϊόντα για την διύλιση τους. Ακολούθησαν συνεχόμενες εκρήξεις για περίπου μισή ώρα και ενεργή εστία υπήρχε μέχρι το βράδυ.

Για ώρες, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση των εργαζομένων της επιχείρησης.

Στο χώρο βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης εργαζόμενοι του ομίλου και εργολαβικών συνεργείων, καθώς πραγματοποιούνταν εργασίες προετοιμασίας της διαδικασίας shutdown σε δεξαμενή, που θα ξεκινούσε από την Τετάρτη. Πιθανολογείται πως η έκρηξη προκλήθηκε από εμπλοκή σε σωλήνα με υδρογόνο που δεν είχε απομονωθεί επαρκώς.

Στο σημείο κλιμάκιο του ΚΚΕ


Στο σημείο μετέβη άμεσα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο Δ. Αττικής και Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή Δυτικής Αττικής. Ακόμη εκεί βρέθηκαν ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και ο Αλέξης Τσοκάνης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ασπροπύργου.

Παρέμβαση για το περιστατικό πραγματοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

Στο χώρο βρέθηκαν ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Κλαδικού Σωματείου Ενέργειας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας και ο Σταύρος Χρηστίδης, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ) με την ΔΑΣ.

«Σιγή ασυρμάτου» για ώρες από τη διοίκηση του εργοστασίου

Η ανακοίνωση της εργοδοσίας, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικράτησε στο σημείο για ώρες, αντί να ξεδιαλύνει την κατάσταση προκάλεσε μεγάλα ερωτηματικά, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και μετά την κατάσβεση της ενεργής εστίας της φωτιάς παρέμενε αδύνατη η διερεύνηση των αιτιών του ατυχήματος.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της «Motor Oil», η «σοβαρής έκτασης πυρκαγιά» προκλήθηκε από «άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες», ενώ προστίθεται πως «από την πυρκαγιά έχουν τραυματιστεί ελαφρά στα άνω άκρα 3 εργαζόμενοι συνεργαζόμενης εταιρείας εργολάβων, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και λαμβάνουν όλη την αναγκαία φροντίδα. Από την αρχή του συμβάντος είμαστε σε αγαστή και συνεχή συνεργασία με τις αρχές».

Δεδομένου ότι η πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων βρίσκεται εξ ολοκλήρου στα χέρια της εταιρείας, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχε εξαρχής σαφής εικόνα για τους τραυματίες.

Εντύπωση προκάλεσε άλλωστε η στάση της διοίκησης της «Motor Oil», που επιχείρησε να αποτρέψει τον βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστο Τσοκάνη να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις, με το πρόσχημα ότι «ο δρόμος είναι ιδιωτικός» (!). Επιχείρησε μάλιστα να τον αποτρέψει από το να έρθει σε επαφή με τον γιατρό εργασίας των εγκαταστάσεων, με εκπροσώπους εργαζομένων, ακόμα και με στελέχη της Πυροσβεστικής!

Για ώρες στο σημείο, πέρα από την Πυροσβεστική που συνέβαλλε στην κατάσβεση, και την Αστυνομία που διέκοψε την κυκλοφορία, δεν υπήρξε η παρουσία κανενός άλλου κρατικού φορέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών δεν έλαβαν καμία άλλη ενημέρωση πέρα από το γνωστό μήνυμα του «112».

Μάλιστα, μεγάλη σύγχυση επικράτησε σε εργαζόμενους σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που γειτνιάζουν με την «Motor Oil», καθώς δεν ενημερώθηκαν επισήμως να εγκαταλείψουν τα εργοστάσια. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων στην «Fulgor», που είναι ακριβώς δίπλα στην «Motor Oil», παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης και παρά το γεγονός ότι πέρασε ώρα από την έκρηξη, υπήρξαν εργαζόμενοι της απογευματινής βάρδιας που δεν ενημερώθηκαν να φύγουν από τον χώρο δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει


Το Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας με αφορμή τη συμπλήρωση 9 ετών από το «ατύχημα» στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου των ΕΛΠΕ, που οδήγησε στον θάνατο 4 εργαζόμενους τον Μάη του 2015, σε ανακοίνωση του τόνιζε πως από τότε μέχρι σήμερα, «είναι πολλαπλά τα συμβάντα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και της ΜΟΗ, με το χειρότερο να συμβαίνει τον Γενάρη του 2020 στην Κόρινθο ("Motor Oil") και να οδηγεί στην απώλεια της ζωής συναδέλφου μας».

Αναδείκνυε ως κύρια ζητήματα πάλης την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, των διαδικασιών και του ωραρίου, την παροχή και ουσιαστική συντήρηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας κ.α. Γι'αυτό και απαιτούσε την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και των 12ωρων, αλλά και ολοκληρωμένες επικαιροποιημένες μελέτες εκτίμησης επικινδυνότητας, με τα ανάλογα σχέδια έκτακτης ανάγκης. Ακόμα, να ενισχυθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), να διευρυνθεί ο θεσμός των ΒΑΕ και να ενισχυθούν οι δομές υγείας της περιοχής.


Πηγή: 902



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου