Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Από την Πολιτική Άνοιξη έως τον πολιτικό χειμώνα

Του Κοσμά Ηλιάδη


ΣΤΕΓΑΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ


Το συμπαγές κόμμα της Ν.Δ. ανανεώνεται, αποκαθαίρεται κατά καιρούς, με αποστασίες, διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις, επανεισδοχές στελεχών της. Ο Αντώνης Σαμαράς ιδρύει την Πολιτική Άνοιξη. Ο Κωστής Στεφανόπουλος ιδρύει την Δημοκρατική Ανανέωση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ιδρύει το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιστρέφει στη Νέα Δημοκρατία, ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη ψηφίζει υπέρ του μνημονίου, αντιμνημονιακός τότε ο Σαμαράς, την διαγράφει από το κόμμα. Η Ντόρα ιδρύει τη Δημοκρατική συμμαχία. Αναλύει ο Σαμαράς στο Ζάππειο τα δεκαοκτώ σημεία του. Επιστρέφει και η Ντόρα Μπακογιάννη. Φεύγει ο Πολύδωρας από την Νέα Δημοκρατία. Ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν ψηφίζει κάποιο νομοσχέδιο, διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία. Κατεβαίνει ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Αθήνας. Σπάει τα μούτρα του, το ίδιο και ο εκλεκτός της Ν.Δ. Άρης Σπηλιωτόπουλου. Εσχάτως επιστρέφει Ο Νικήτας Κακλαμάνης στη Νέα Δημοκρατία, όλα μέλι γάλα. Όλοι ο έλληνες έχουν ονοματεπώνυμο, οι εκατόν τριάντα δυο δεν έχουν, τους κάνει τη χάρη ο Σαμαράς να αποκτήσουν. Ο Γεωργιάδης καταγράφει διευθύνσεις. Τα κόλπα τους δεν πιάνουν τόπο. Ο Σαμαράς αγωνίζεται να αποτινάξει από επάνω του τη ρετσινιά που ο ίδιος διατείνεται πως του καταλογίζει ο Σύρριζα του «μνημονικού εγκληματία». Για να το «πετύχει» αυτό αποφεύγει τα ντιμπέιτ με το Τσίπρα και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως ο Διάολος το λιβάνι.

 

ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Έχει συνιστώσες η Νέα Δημοκρατία; Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, βεβαίως έχει. Είναι μάλιστα περισσότερες, από όσοι είναι οι αναχωρούντες από αυτήν και τελικά επιστρέφοντες. Δεξιό κόμμα η Νέα Δημοκρατία, ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Ε.Ε. Στην Ελλάδα, μοστράρει ως κεντροδεξιό κόμμα, που δεν είναι, ενώ έχει στις τάξεις της αρκετά ακροδεξιά στοιχεία (Βορίδης, Γεωργιάδης, Φαήλος Κρανιδιώτης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, κλπ). Μια συνιστώσα της είναι η ομάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεύτερη είναι η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, τρίτη είναι η ομάδα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τέταρτη είναι η ομάδα της Ντόρας Μπακογιάννη, Πέμπτη είναι η ομάδα της ακροδεξιάς. Πιθανολογώ, πως υπάρχουν και άλλες συνιστώσες, τις οποίες δεν γνωρίζω.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απολογούμενος δεν ξέρω σε ποιον, μήπως στον λαό; Δήλωσε πως γνωρίζει τη φθορά της Δημοκρατίας. Πως κάποια νομοσχέδια τα υπέγραψε σεβόμενος τους θεσμούς. Εννοώντας πως σε αντίθετη περίπτωση, θα είχαμε εκτροπή. Από τη στιγμή που προβλέπεται από το Σύνταγμα, δεν υφίσταται θέμα εκτροπής. Πάντα θα υπάρχει κάποιος επικυρίαρχος, είτε αυτός λέγεται τρόικα ή Δ.Ν.Τ ή όπως αλλιώς ονομάζεται. Στον οποίο ή στους οποίους οφείλεις να πεις το μεγάλο όχι της ζωής σου. Φαντάσου να μην έπαιρνε μέρος στην επανάσταση ο Κολοκοτρώνης, γιατί θα χαλούσε το στάτους της Τουρκίας. Η δημοκρατία όταν νοσεί, χρειάζεται συνδρομή. Οι ιεροφάντες της, ισχυρίζονται πως έχουμε Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί. Ή είναι αγράμματοι ή κάνουν τους αγράμματους, γιατί έτσι τους συμφέρει.

Ας αρχίσουμε από τη γραμματική. Δημοκρατία σημαίνει πως κυβερνάει ο Δήμος – ο λαός. Η εκκλησία του Δήμου. Η παρούσα Δημοκρατία, είναι κίβδηλη καρικατούρα της Δημοκρατίας. Πρώτον διότι κυβερνάει η μειοψηφία, της μειοψηφίας, ω μειοψηφία. Από την άλλη μεριά, η Δημοκρατία, δηλαδή ο λαός αποφάσισε – επέβαλλε τα μνημόνια, ή ο κάποτε αντιμνημονιακός Αντώνης Σαμαράς, που μεταλλάχθηκε σε λάτρη του μνημονίου, επίκειται δε καθώς πληροφορούμαι νέα του μετάλλαξη, αυτή του πάλαι ποτέ αντιμνημονιακού. Ο λαός επέβαλλε τις 5.000 αυτοκτονίες, τα 2.500.000 των ανέργων, τη γενιά των τετρακοσίων ευρώ, τη γενιά των υποαπασχολούμενων; Ο λαός ανάγκασε τα 686.000 ελληνόπουλα, να μην έχουν κολατσιό στο σχολείο τους; Τη μετανάστευση των νέων, που μας γυρίζει πίσω, στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα;

Ασφαλώς και δεν θα συνιστούσε εκτροπή η άρνηση υπογραφής των μνημονιακών νομοσχεδίων της τρόικας. Αντίθετα, θα δινόταν η ευκαιρία στη Δημοκρατία να λειτουργήσει, ο λαός θα αποφάσιζε με νωπή ετυμηγορία, προς τα πού θέλει να πάμε. Δεν το έπραξες κύριε Πρόεδρε, τώρα που απολογείσαι η ζημιά έγινε. Τη ζημιά την κάνατε όλοι μαζί, όπως όλοι μαζί τα φάγαμε. Δεν σκέφτηκες κάτι, όταν καγκελόφραχτος παρακολουθούσες τις παρελάσεις, όταν εκκλησιαζόσουν σχεδόν μόνος; Μην τον παρακαλάτε να μείνει. Θα μείνει, θα μείνει, το θέατρο του παράλογου θα παιχτεί μέχρι το τέλος.

ΑΠΟΡΙΕΣ


Έχω κάποιες δημοκρατικές απορίες, όπως: α) Πόσο κόστισε η αποπερατωθείσα βίλα του προέδρου της Δημοκρατίας; Έχει κάποια σχέση ο Πρόεδρος, με το δράμα του λαού; β) Η σύζυγος του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, σπούδαζε νηπιαγωγός. Έγινε γιατρός, υπηρετεί σε κάποιο νοσοκομείο, με εφημερίες κλπ;

Η κ. Βούλτεψη είπε πως ο Σύρριζα έχασε 150.000 ψήφους στις ευρωεκλογές και ο Τσίπρας δεν έβαλε μυαλό. Αυτή η μονόπλευρη εκτίμηση, μήπως θυμίζει φασιστική νοοτροπία, έστω και αμυδρά; Γιατί δεν αναφέρει τις απώλειες της δικής της παράταξης, ώστε να υπάρξει μια σύγκριση και λογική εξαγωγή συμπερασμάτων; Εκτός και αν είναι άνευ νοήματος, οπότε ανοηταίνει.

Δεν είμαι αναλυτής, πολιτικός, δημοσιογράφος κλπ. Αν απορείτε γιατί τα γράφω αυτά, θα ισχυριστώ πως δεν γνωρίζω. Ρωτήστε τους σοφούς. Υπάρχουν αρκετοί στα κανάλια και στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Αυτοί ξέρουν, αυτοί διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου