Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Ελληνοτουρκικά: Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Δημήτρης Μηλάκας


Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ιδιότυπη κατάσταση: υποχρεώνεται να πράξει όσα απαιτούνται από το παγκόσμιο ενεργειακό λόμπι για να προχωρήσουν οι δουλειές των εξορύξεων ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η δύσκολη κατάσταση για την ελληνική κυβέρνηση προκύπτει από το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε κινήσεις για τις οποίες δεν είναι προετοιμασμένη ούτε η ίδια ούτε η χώρα, καθώς για να εξελιχθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην περιοχή προϋπόθεση είναι η ικανοποίηση της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι στη δεδομένη συγκυρία η όποια προσπάθεια διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο (γκρίζες ζώνες) και στην Ανατολική Μεσόγειο (υφαλοκρηπίδα Καστελόριζου) θα αποβεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων για έναν απλό λόγο: η Τουρκία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μπορεί να επιδεικνύει την αδιαμφισβήτητη και εμφανή στρατιωτική της υπεροχή έναντι της Ελλάδας.

Παρ’ όλα αυτά, κάτω από την πίεση των λόμπι που απαιτούν κινήσεις και καθησυχασμένη από την αμερικανική και ισραηλινή υποστήριξη, η οποία προσφέρεται στα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δαγκώσει το δόλωμα και να προχωρά με την ελπίδα ότι οι ισχυροί της σύμμαχοι θα αποτρέψουν κάθε πιθανό τουρκικό στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει τα πάντα στην Ουάσιγκτον, η οποία αξιοποιεί ελληνικό έδαφος και υποδομές για την αναδιάταξη των στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή. Σ’ αυτήν την αναδιάταξη υποχρεώθηκαν οι ΗΠΑ λόγω της αδυναμίας τους να ελέγξουν την Τουρκία του Ερντογάν. Ταυτόχρονα, όπως γίνεται γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση προσφέρει στρατιωτικού τύπου εξυπηρετήσεις και σε έναν ακόμη αντίπαλο της Τουρκίας στην περιοχή, το Ισραήλ. Χτες τα τουρκικά ΜΜΕ, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ πραγματοποιούνταν σε επίπεδο ηγετών μια επίδειξη της τριμερούς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ) συνεργασίας υπό την επίβλεψη μάλιστα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, έκαναν πρώτο θέμα το ραντάρ που οι Ισραηλινοί εγκαθιστούν στην Κρήτη.

Αυτές οι στρατιωτικού χαρακτήρα συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εκλαμβάνονται από την Άγκυρα ως εχθρικές και προφανώς η δυσφορία που προκαλούν δεν κατευνάζεται από δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι αναγνωρίζουν τα τουρκικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στην περιοχή.

Η τουρκική ηγεσία έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να πληρώσει όσο κόστος απαιτεί η εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων, ακόμη κι αν αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις. Κάτι που επίσης γνωρίζει η τουρκική ηγεσία και φαίνεται να αγνοεί η ελληνική είναι ότι κανένας φίλος σύμμαχος ή εταίρος δεν πρόκειται να υπερασπιστεί για λογαριασμό σου αυτό που δεν μπορείς να υπερασπιστείς με τις δικές σου δυνάμεις. Το πλέον ανησυχητικό, τέλος, είναι ότι όλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος αυτού του μεγάλου παζαριού…

Πηγή: topontiki.gr



Δημήτρης Μηλάκας: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου