Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Υπόθεση Καταραχιά: Όλο το κράτος εναντίον ενός γιατρού- Ο Κώστας Καταραχιάς μιλάει στη Μαρία Κεφαλά

ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ


Η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυση του Κώστα Καταραχιά ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων του «Αγίου Σάββα» για ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στον Κορονοϊό, σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομεία της χώρας. Η διοικήτρια του νοσοκομείου, Όλγα Μπαλαούρα, διέταξε ΕΔΕ σε γιατρούς και νοσηλευτές, θέλοντας να στοχοποιήσει τους εργαζομένους για τη διασπορά του ιού και παράλληλα μεθόδευσε την εκδικητική μετακίνηση και την επικείμενη απόλυση του προέδρου του σωματείου.


Ο αγωνιστής γιατρός βρίσκεται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπος με την επιμονή της κυβέρνησης να τον ξεφορτωθεί.
Μετά τη σημερινή απορριπτική απόφαση (01-04-21) για διαταγή προσωρινής αναστολής μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μετρά, ο Κώστας Καταραχιάς μίλησε στο 2020mag.gr, περιγράφει την περιπέτειά του και εξηγεί γιατί τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις του νοσοκομείου προσπαθούν να “τσακίσουν” ένα από τα πιο δυναμικά σωματεία στο χώρο της υγείας.

Πόσα χρόνια υπηρετείτε το ΕΣΥ και με ποια ιδιότητα;

«Ειδικευόμενος ξεκίνησα το 2008 στο Παίδων “Αγία Σοφία”, συνέχισα το καλοκαίρι του 2011 -από το 2011 μέχρι το 2015 ήμουν ειδικευόμενος- και από το 2016 μέχρι ήμερα -πέντε χρόνια- είμαι επικουρικός γιατρός. Είμαι ακτινολόγος γιατρός με εξειδικευμένη εμπειρία στο ογκολογικό νοσοκομείο από ειδικευμένος μέχρι επικουρικός επιμελητής. Και ειδική εμπειρία σε επεμβατικές πράξεις διάγνωσης και θεραπείας».

Πόσα χρόνια είστε πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»;

«Εκλέχθηκα πρώτη φορά στο προεδρείο του σωματείου το 2012 και ήμουν γενικός γραμματέας για δύο χρόνια και από το 2014 μέχρι σήμερα είμαι πρόεδρος του συλλόγου. Εκλέγομαι συνεχόμενα μια δεκαετία. Είμαι εκλεγμένος και υπηρετώ και το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ έξι χρόνια».

Πότε σας κοινοποιήθηκε η απόλυσή σας και με τι αιτιολογία;

«Είμαι συμβασιούχος, δεν μου κοινοποιήθηκε απόλυση. Με ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά στις 7 του Γενάρη, που έληγε η προηγούμενη σύμβασή μου, ότι την ανανεώνουν μέχρι τις 31 Μάρτη. Ενώ όλοι οι επικουρικοί γιατροί στην Ελλάδα, με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ., υπηρετούν μέχρι 31 Οκτώβρη του 2021».


Είστε η μία και μόνη εξαίρεση;

«Ναι, που δεν δόθηκε η παράταση μέχρι 31/10/21».

Με τι αιτιολογία;

«Η πρώτη απάντηση από την πλευρά της διοικήτριας κ. Όλγας Μπαλαούρα, του “Αγίου Σάββα” στη διαμαρτυρία της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ και του σωματείου μας, που έγινε μετά από αυτή την απόφαση σε κινητοποίηση που κάναμε και σε συνάντηση που έγινε με τους εκπροσώπους στο γραφείο της, στις 15 Ιανουαρίου, ήταν η κυνική τοποθέτησή της ότι “ο κ. Καταραχιάς έχει μετακινηθεί στην πολυδύναμη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Σωτηρία μέχρι τέλη Μάρτη”. Στις 22/3 έληγε η τρίμηνη εκδικητική -για τις κινητοποιήσεις που κάναμε στον “Αγίο Σάββα” όλο το προηγούμενο διάστημα- μετακίνησή μου, που έγινε παραμονές Χριστουγέννων. Την οποία χρησιμοποίησε η διοικήτρια για να πει ότι “δεν τον έχω εγώ -με ευθύνη του υπουργείου μετακινήθηκα για τις ανάγκες της πανδημίας- και περιμένουμε μια μόνιμη θέση, που έχει προκηρυχθεί, να καταληφθεί από άλλoυς υποψήφιους, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσω επιπλέον παράταση από τη λήξη μετακίνησής του στο Σωτηρία”».


Για ποιο λόγο έγιναν οι κινητοποιήσεις που έφεραν ως αποτέλεσμα την εκδικητική μετακίνησή σας;

«Οι μεθοδεύσεις εναντίον μου ξεκίνησαν μετά τις καταγγελίες του σωματείου για ελλιπή μέτρα προστασίας απέναντι στον κορoνοϊό, σε ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομεία της χώρας. Υπήρχε μια ανεξέλεγκτη διασπορά, εμείς από πολύ νωρίς είχαμε θέσει ως σωματείο τα αιτήματά μας για τεστ σε όλο το προσωπικό κάθε εβδομάδα, για παροχή χωρίς εμπόδιο των μέτρων και υλικών ατομικής προστασίας. Είχαμε καταγγείλει περιπτώσεις όπου άνθρωποι είχαν συμπτώματα και δυσκολεύονταν να πάνε να κάνουν τεστ και η ιχνηλάτηση και η καραντίνα γινόταν με τέτοιο τρόπο που είχαμε πει ότι αφήνουμε στην τύχη τη λειτουργία του νοσοκομείου».


Πότε τα καταγγείλατε και με ποιο τρόπο;

«Ξεκινήσαμε τον Οκτώβρη, με άπειρες ανακοινώσεις με κοινοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου ότι χρειαζόμαστε μέτρα ασφάλειας και προστασίας, σωστή καραντίνα και ιχνηλάτηση, να εφαρμόζονται χωρίς να περιορίζουν τον αριθμό των εργαζομένων, ώστε να λειτουργούν τα τμήματα κανονικά, εντατικά τεστ και προσωπικό για να λειτουργήσουν όλα αυτά. Αν έχεις πολύ λίγο κόσμο που τρέχει και εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο με μεγάλη πίεση και λίγες καθαρίστριες που δουλεύουν με ρυθμούς που δεν προλαβαίνουν, δημιουργούνται αντικειμενικά τρύπες στην ασφάλεια και τη λειτουργία του νοσοκομείου».

Έγινε τελικά διασπορά;

«Έγινε μεγάλη διασπορά σε εργαζομένους και ασθενείς στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε με άσχημο τρόπο και η απάντηση του νοσοκομείου ήταν να ξεκινήσει ΕΔΕ σε γιατρούς και προσωπικό που νόσησαν από κορoνοϊό, για να αποσείσει τις ευθύνες από τη διαχείριση της κατάστασης σε συνθήκες πανδημίας, σε ένα αντικαρκινικό το οποίο θα έπρεπε να θωρακίζεται δρακόντεια. Εμείς ζούσαμε μια αντιμετώπιση από την πλευρά της διοίκησης σαν να μην υπάρχει κορoνοϊός».

Είχε γνώση για την αγωνιστική σας δράση η διοικήτρια; Ήταν εκδικητικές οι ΕΔΕ;

«Με το που ανέλαβε τα καθήκοντά της η διοικήτρια κ. Όλγα Μπαλαούρα, το πρώτο πράγμα που είπε στην πρώτη μας συνάντηση, είναι ότι της έχουν πει ότι είμαστε το χειρότερο σωματείο. Χαιρόμαστε πολύ για αυτή τη διάκριση. Ήταν πολύ ειλικρινής, της το αναγνωρίζω αυτό. Είμαστε ένα πρωτοπόρο σωματείο στους αγώνες για προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για να μην έρθουν εργολάβοι, να μην ιδιωτικοποιηθεί η υγεία, να μην πληρώνει ο κόσμος για το νοσοκομείο, να μην υπάρχει το 25ευρω. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε και μια επικοινωνία πέρα από τα δευτεροβάθμια όργανά μας, άμεση με άλλα σωματεία, μέσω του συντονιστικού των νοσοκομείων. Μια πρωτοβουλία που ήταν εμβληματική στις μάχες των νοσοκομείων, από τα μνημόνια μέχρι τώρα, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασθενών. Και δεν λείψαμε από τους κοινωνικούς αγώνες. Ήμασταν αλληλέγγυοι στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Πριν ακόμα το #MeToo πάρει τις τωρινές του διαστάσεις στην Ελλάδα, το σωματείο άνοιξε τη συζήτηση για τον σεξισμό στον χώρο εργασίας. Το 2018 βρεθήκαμε στο Gay Pride για να υπάρχει πρόσβαση των LGBTQΙ+ ατόμων στην υγεία, ελεύθερη, χωρίς ταμπού, να υπάρχει δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Έτσι στηρίξαμε και το δικαίωμα των προσφύγων και των μεταναστών στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Δεν έχουμε λείψει από καμία αντιφασιστική διαδήλωση. Και στη μεγαλειώδη συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ήμασταν εκεί, με το πανό του σωματείου μαζικότατα. Και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό».

Είχατε ποτέ προειδοποίηση από το κράτος;

«Λίγες μέρες μετά τις κινητοποιήσεις που κάναμε για τις ΕΔΕ με είχε καλέσει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, ο πρώην αστυνομικός διευθυντής κ. Παναγιώτης Στάθης, στο γραφείο του και με απείλησε ευθέως ότι η διοίκηση και στελέχη του νοσοκομείου έχουν παράπονα για μένα και με ρώτησε αν θέλω να πάω σε άλλο νοσοκομείο. Κι εγώ απάντησα ότι δεν δέχομαι αυτή τη συζήτηση και το κατήγγειλα κατευθείαν στο σωματείο μου και στα συνδικαλιστικά μας όργανα».

Έχετε διωχθεί άλλη φορά για τους αγώνες σας;

«Το 2019 ο προηγούμενος διοικητής, ο κ. Γιώργος Δενδραμής, μεθόδευσε την απόλυσή μου, έληγαν οι συμβάσεις όλων των επικουρικών που ήμασταν με προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά το έκανε πιο χοντροκομμένα. Απέλυσε και άλλους 5 γιατρούς, κάτι όμως που απετράπη από τις μεγαλειώδεις, δυναμικές κινητοποιήσεις. Ο Δενδραμής έφυγε, ο Καταραχιάς έμεινε».


Τι πιστεύετε ότι θα γίνει αυτή τη φορά;

«Εδώ και τρεις μήνες, οι εργαζόμενοι του “Αγίου Σάββα” δίνουμε έναν ηρωικό αγώνα, με πάρα πολλούς συμπαραστάτες, πολλά νοσοκομεία, τα συνδικαλιστικά μας όργανα και από αλληλέγγυο κόσμο, τους ασθενείς και τους συνοδούς που αναδείχθηκε στις 4 του Φλεβάρη, όταν έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο και στο δρόμο. Όλη η ιστορία κορυφώθηκε στις 18 Μάρτη με μια διαδήλωση από τον “Αγίο Σάββα” μέχρι το υπουργείο Υγείας, που για άλλη μια φορά δεν μας δέχτηκε κανένας από την ηγεσία. Το αποκορύφωμα ήταν χθες, ήταν συγκλονιστική κινητοποίηση, μια πανυγειονομική απεργία, με σκοπό να μην απολυθώ. Για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας να συνδικαλιζόμαστε και να παλεύουμε για τα δικαιώματα της υγείας. Να παλεύουμε για προσλήψεις, χρηματοδότηση και μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις των συμβασιούχων. Και αυτή τη στιγμή για επίταξη του ιδιωτικού τομέα».

Τι έκβαση είχαν τα χθεσινά ασφαλιστικά μέτρα;

«Χθες (31-3-21) το πρωί έγινε η εκδίκαση του αιτήματός μας για διαταγή προσωρινής αναστολής μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Όπου είδαμε το υπουργείο Υγείας ενώ δεν ήταν διάδικο είχε τον νομικό σύμβουλο του υπουργού Βασίλη Κικίλια παρόντα. Κάτι το οποίο είναι ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης για να επηρεάσει την απόφαση της δικαστού».

Βγήκε η απόφαση;

«Σήμερα (1-4-21). Η δικαστής είχε δηλώσει ότι θα την έβγαζε χθες(32-3-21), αλλά φαίνεται ότι οι πιέσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Το αίτημα για την προσωρινή διαταγή ώστε να παραμείνω στη θέση μου μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχω καταθέσει, απορρίφθηκε. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 25 Μαΐου 2021. Η παρέμβαση του υπουργείου που ήταν ξεκάθαρη, έγινε και ακόμα πιο ξεκάθαρη προχθές (30-3-21) με έναν χυδαίο τρόπο, όταν αντί να συναντήσει ο υπουργός ή κάποιος από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τους εκπροσώπους των υγειονομικών -που ήταν εκατοντάδες-, έβαλε έναν αστυνομικό να πει ότι το αίτημά μας δεν γίνεται δεκτό. Δηλαδή έβαλε έναν αστυνομικό να μου ανακοινώσει ότι θα απολυθώ. Από πότε έχουν αναλάβει αστυνομικοί να απολύουν γιατρούς;».

Πηγή:2020mag.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου