Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Λύματα Αττικής: Αύξηση αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και κοκαΐνης…



Για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και τι δείχνουν τα λύματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας μίλησε (στο ΣΚΑΙ) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαίδης, σημειώνοντας ότιτα λύματα Aττικής δείχνουν τάση ύφεσης εδώ και 3 βδομάδες γεγονός που επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση κρουσμάτων που θα αρχίσει πριν το Πάσχα.

Δεδομένου ότι τα λύματα δεν δείχνουν μόνο τις συγκεντρώσεις του κορωνοϊού αλλά και οτιδήποτε άλλο «κυκλοφορεί» στις πόλεις, ο καθηγητής ανέφερε πως αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων αύξηση στην χρήση αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών αλλά και κοκαΐνης ως αποτέλεσμα της αύξησης διακίνησης.

«Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι αναλύσεις του τριμήνου Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου. Το προηγούμενο διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2020 είχαμε σημαντική αύξηση στη χρήση αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Η κοκαΐνη έχει αυξηθεί στα λύματα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης. Αυτό έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά, γι’ αυτό έχουμε και έχουμε περισσότερες συλλήψεις, κατασχέσεις κτλ. Εμείς όμως από τον Μάρτιο του 2020 είδαμε αυτή την αύξηση σε πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι το καλό με την ανάλυση των λυμάτων, ότι σε πραγματικό χρόνο, σε χρόνο μηδέν, μπορεί η ανάλυση αυτή να αποτυπώσει ό,τι γίνεται στην κοινότητα. Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση, λόγω απομόνωσης, lockdown και περιοριστικών μέτρων» τόνισε ο καθηγητής. 

Πηγή:imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου