Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Τι γυρεύει ο Ερντογάν στα Βαρώσια;

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Η σκοπιμότητα της αυτοκρατορικής επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από την αντιπολίτευση του στην Άγκυρα. Οι Τούρκικες εφημερίδες, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες, πίστευαν ότι θα έδινε κάποια δάνεια στους Τουρκοκυπρίους, κάποιες υποσχέσεις για δημιουργία στρατιωτικών βάσεων καθώς και τις καθιερωμένες υποσχέσεις για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου.

Έγιναν και αυτά. Αλλά η έκπληξη ήταν η επίσκεψη στα Βαρώσια και το άνοιγμα ενός τετραγώνου σε μια συνοικία της έρημης πόλης που περιλαμβάνει ένα κτήριο που στέγαζε ένα σχολείο καθώς και τα ρημαγμένα σπίτια των τριών δρόμων που το περιβάλουν.

Στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει «να σταματήσουμε πλέον να μιλάμε για Βορρά και Νότο». Ουσιαστικά έκανε ένα μικρό άλλα συμβολικό βήμα για την νομιμοποίηση του (αδελφού) «κράτους» των Τουρκοκυπρίων. Έτσι, στην συνείδηση πολλών , μαζί με το Αζερμπαϊτζάν , μπαίνουν τα θεμέλια για την δημιουργία ενός έθνους τριών αδελφών κρατών.

Κάλεσε δε μεγαλοψύχως για ακόμα μία φορά τους ξένους αλλά και τους Κύπριους ιδιοκτήτες των ακινήτων των Βαρωσίων να έρθουν να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους.

Η Αμμόχωστος βέβαια είναι πλέον αδύνατο να αναστυλωθεί με αυτούς τους όρους. Έχουν περάσει σχεδόν πενήντα χρόνια που η τουριστική αυτή πόλη παραμένει ακατοίκητη και , εκ των πραγμάτων, τα κτήρια και οι υποδομές της είναι άχρηστες.

Ουδείς Κύπριος ή ξένος θα πάει να επενδύσει σε μια κατεστραμμένη πόλη –φάντασμα και μάλιστα υπό το καθεστώς του Ερντογάν. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό.

Στα Βαρώσια ο Ερντογάν έκανε ακόμα ένα βήμα –πρόκληση δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην ίδρυση όχι απλώς ενός κράτους της Βόρειας Κύπρου αλλά αγνοώντας τους πάντες έχει βάλει πλώρη για δικό του Συνασπισμό κρατών.

Δείχνει να συνεχίζει ακάθεκτος και να πετυχαίνει μικρές νίκες που του επιτρέπουν (εκτός των άλλων) να κρατά καθηλωμένη την αντιπολίτευση του.

Οι «βαθιές ανησυχίες» του ΟΗΕ , του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ περισσότερο χρειάζονται στην Ελληνική κυβέρνηση και στα ΜΜΕ στην Ελλάδα για εσωτερική κατανάλωση. Δεν έχουν κάποια πρακτική αξία.

Η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση καθώς και όλες οι προηγούμενες εφαρμόζοντας το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν» πληρώνουν το αντίτιμο της επιλογής αυτής, που αντικατοπτρίζεται στην ασίγαστη επιθετικότητα της Τουρκίας και τη δημιουργία τετελεσμένων. Παρά κι ενάντια μάλιστα στις «ανησυχίες» ΟΗΕ, ΕΕ, κ.λπ.

Τελικά πρέπει να το αναγνωρίσουμε: Ο μόνος που ασκεί στην περιοχή ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική (με όλους τους κινδύνους του δόγματος «πατώντας σε δύο βάρκες») είναι η Τουρκία.

Πηγή:kommon



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου