Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Αγώνας για θητεία με δικαιώματα

Ο Μαρκόνης




Στις μέρες που διανύουμε η λαϊκή οικογένεια και κατά συνέπεια και τα παιδιά της δεχόμαστε το ένα χτύπημα μετά το άλλο στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, μισθοί πείνας που εξανεμίζονται σε λίγες μέρες, πανάκριβα ενοίκια, καταστολή και παρακολουθήσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που φουντώνει, με την κυβέρνηση της Ελλάδας να βάζει το «χεράκι» της, οι εξελίξεις στη γειτονιά μας είναι ανησυχητικές και επικίνδυνες, με την τουρκική αστική τάξη να απειλεί όλο και περισσότερο. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος…

Σε αυτές τις συνθήκες για κάθε νέο άνθρωπο και για την οικογένειά του, η θητεία μετατρέπεται σε οικονομικό «Γολγοθά» αφού ακόμα και με τους πιο μετριοπαθείς λογαριασμούς, θα χρειαστούν στο νέο στρατευμένο οπωσδήποτε 3.000 έως 4.000 ευρώ. Την κατάσταση χειροτερεύει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας πολλοί νέοι είναι αναγκασμένοι να φεύγουν από τις δουλειές τους με αβέβαιη την επαναπρόσληψή τους μετά τη θητεία.

Το πρόβλημα της φτώχειας είναι πραγματικό μαρτύριο για τους φαντάρους. Με ευθύνη του κράτους στερούνται κάθε οικονομική ενίσχυση κατά τη διάρκεια της θητείας. Ο λεγόμενος «μισθός» του φαντάρου, δηλαδή οικονομική ενίσχυση από την Υπηρεσία, είναι 8,62 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 103,5 ευρώ για 12 μήνες θητείας. Υποτίθεται ότι η Υπηρεσία καλύπτει οικονομικά όλες τις υπόλοιπες οικονομικές ανάγκες του φαντάρου. Όμως, από την πρώτη κιόλας μέρα ο φαντάρος μαθαίνει ότι πρέπει να πληρώνει σχεδόν για τα πάντα. Στην πραγματικότητα, πληρώνει πριν ακόμα παρουσιαστεί. Είναι κοινό μυστικό ότι ο ρουχισμός που δίνει η Υπηρεσία δεν επαρκεί, ο φαντάρος είναι αναγκασμένος να «ξοδεύεται» για στολή και για άλλα στρατιωτικά ρούχα. Αφού παρουσιαστεί, είναι αναγκασμένος να πληρώνει για μετατροπές στη στολή, μέχρι και για τα διάφορα σήματα των μονάδων. Είναι αναγκασμένος να πληρώνει στο ΚΨΜ με τιμές που στόχο έχουν την κερδοφορία και όχι να είναι φτηνό το κυλικείο για τον φαντάρο. Λόγω των ακατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων σε πολλά στρατόπεδα, είναι πολύ συχνές οι διαμαρτυρίες στρατευμένων που αναγκάζονται να αγοράζουν ακόμα και το πόσιμο νερό τους. Στην έξοδο για καφέ ή για σουβλάκι, αν βάλεις και το ταξί αφού τα υπηρεσιακά οχήματα …σπανίζουν, τα 15 ευρώ δεν φτάνουν.

Εκεί που απογειώνεται όμως το κόστος είναι στα έξοδα για τη μεταφορά στις άδειες, όπου με την τεράστια αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ΚΤΕΛ, τρένα, πλοία, φεύγουν πάνω από 100 ευρώ κάθε φορά, μόνο για το πήγαινε-έλα. Το κράτος καλύπτει μόλις μία (!!!) από όλες τις μετακινήσεις που θα χρειαστεί ο φαντάρος στην 9μηνη ή 12μηνη θητεία του.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης είναι περίπου …πολυτέλεια να υπάρχουν σύγχρονες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς εγκαταστάσεις σε θαλάμους, μαγειρεία, εστιατόρια. Η θέρμανση τον χειμώνα είναι άπιαστο όνειρο, το ζεστό νερό εκτός συζήτησης, για επαρκείς συνθήκες απολυμάνσεων, απεντομώσεων, μυοκτονιών, σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος …ούτε λόγος. Εκεί όμως που αποκαλύφθηκαν όλη η γύμνια και η ανεπάρκεια της Υπηρεσίας σε επικίνδυνο βαθμό ήταν στα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της πανδημίας μέσα στα στρατόπεδα. Για το κράτος των στρατιωτικών δαπανών 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, η παροχή στους φαντάρους για 9 μήνες θητεία ήταν ένα σετ με 100 ml αντισηπτικό, δύο υφασμάτινες μάσκες και λίγα ζευγάρια γάντια. Φανερώθηκε η άσχημη κατάσταση στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), στους Σταθμούς Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ).

Η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του φαντάρου κατά τη διάρκεια της θητείας δεν είναι πολυτέλεια. Ο φαντάρος περνάει μήνες ολόκληρους χωρίς να μπορεί να παρακολουθήσει ούτε μία πολιτιστική εκδήλωση, μία συναυλία, θεατρική παράσταση, προβολή ταινίας. Είναι «καταδικασμένος» να μην έχει πρόσβαση σε γυμναστήρια, γήπεδα, άλλους χώρους άθλησης. Σε αυτές τις συνθήκες στα στρατόπεδα φουντώνει η χρήση ναρκωτικών. Η καταστολή δηλαδή του μυαλού και της συνείδησης των νέων ανθρώπων. Όσο για τη διαχρονική αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας από την πλευρά του υπουργείου Άμυνας; Ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, μόνο «κυνήγι» και καταστολή.

Θα μπορούσαμε να απαριθμούμε σε πολλές σελίδες παρόμοια προβλήματα. Όλα αυτά φέρνουν αγανάκτηση, συναντούν την αντίδραση πρωτοπόρων φαντάρων, αγωνιστών που δεν συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση. Γι’ αυτό αξιοποιούνται κατά κόρον ο αυταρχισμός, το καψόνι, η καταπάτηση πολιτικών δικαιωμάτων των στρατιωτών, ακόμα και ορισμένων από τα λεγόμενα συνταγματικά δικαιώματά τους. Σε αυτό το έδαφος φουντώνουν ο ρατσισμός και άλλες αντιδραστικές θεωρίες. Σε αυτά τα θολά νερά ψαρεύει ο ναζισμός – φασισμός επιδιώκοντας να μολύνει νεανικές συνειδήσεις με τα σάπια πιστεύω του, να τις στρέψει ενάντια σε καθετί προοδευτικό.Απέναντι σε όλα αυτά, οι νέοι που πρόκειται να υπηρετήσουν τη θητεία τους πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η περίοδος της ζωής τους δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι άνευ σημασίας ή ότι είναι χαμένος χρόνος. Ο,τι θετικό έχουν κατακτήσει οι φαντάροι δεκαετίες τώρα, το έχουν κατακτήσει με διεκδίκηση, αλληλεγγύη, με τόλμη και χωρίς φόβο. Σήμερα οι νέοι στρατευμένοι πρέπει να έχουν όλα τα δικαιώματα που είχαν ως πολίτες. Το δικαίωμα στην ενημέρωση, στη διαμαρτυρία για τα προβλήματα της θητείας, ενάντια στον αυταρχισμό, στο καψόνι, στον ρατσισμό, στον εθνικισμό, στον φασισμό και τον ναζισμό.

Σήμερα που η φτώχεια και η ακρίβεια τσακίζουν τον λαό, που ταυτόχρονα τα δισεκατομμύρια ρέουν για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, επιβάλλεται το κράτος να αναλάβει το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για την εκτέλεση της υπηρεσίας και της εκπαίδευσης των στρατιωτών, αλλά και τις ατομικές τους ανάγκες, για να ζουν με αξιοπρεπή θητεία. Στις σημερινές συνθήκες που φουντώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εμπλέκει τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κρίσιμες υποδομές στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, οι φαντάροι έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται γι’ αυτές τις εξελίξεις και την πολιτική της κυβέρνησης που τους αφορά και άμεσα σε τελευταία ανάλυση.Ο ενημερωμένος φαντάρος είναι δυνατός φαντάρος, η αλληλεγγύη δίνει στήριξη και κουράγιο για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της θητείας. Δεν ταιριάζουν σε κανέναν νέο άνθρωπο η αδιαφορία και η παθητικότητα για την καθημερινότητα του στρατοπέδου, για τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και των συναδέλφων του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από κοινού.

Δυνατός φαντάρος είναι ο «ζωντανός», ο ενεργός φαντάρος, αυτός που δεν αποδέχεται ότι «όσο κοιμάται η θητεία μικραίνει». Αυτός που δείχνει ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις που καθορίζουν τη ζωή του και ως πολίτη πριν και ως φαντάρου τώρα. Αυτός που ζητάει να ενημερώνεται με την εφημερίδα και τα μέσα της προτίμησής του, ακόμα και της πολιτικής του προτίμησης, που αναζητεί να υπάρχουν αυτές στο ΚΨΜ, για την ενημέρωση όλων.

Δυνατός φαντάρος είναι αυτός που καταπολεμά την αμάθεια, τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, που δραστηριοποιείται για να εμπλουτίζεται η βιβλιοθήκη του στρατοπέδου με αξιόλογες εκδόσεις. Είναι αυτός που πρωτοστατεί για να «ζωντανεύει» ο ελεύθερος χρόνος, όπως ταιριάζει σε νέους ανθρώπους, κόντρα στη μιζέρια, με αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.Οι φαντάροι γνωρίζουν ότι έχουν δίπλα τους συμπαραστάτη για τα προβλήματά τους το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται και αγωνίζεται καθημερινά για τη λύση των προβλημάτων τους. Με Ερωτήσεις στη Βουλή, με ανακοινώσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, με εξορμήσεις στα στρατόπεδα για ενημέρωση των στρατευμένων και των μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών, με επισκέψεις σε στρατόπεδα και φυλάκια, με δωρεές βιβλίων για τις βιβλιοθήκες τους, με επισκέψεις και περιοδείες στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, για τη βελτίωση και τη στήριξη των εγκαταστάσεων και του προσωπικού τους από την κυβέρνηση. Με τον καθημερινό και ασίγαστο αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του ουκρανικού λαού, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που συνεχίζοντας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων, όπως του ΠΑΣΟΚ, μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανικό στρατόπεδο, σε θύτη άλλων γειτονικών λαών, με τους οποίους δεν έχουμε ως λαός να χωρίσουμε τίποτα. Με πίστη στη δύναμη του λαού και αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού μπορεί να ανατείλει η ελπίδα για το δίκιο μας.

Ο Μαρκόνης 

 Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου