Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Χουντοβασιλικοί!



Μετά την ορκωμοσία της Κυβέρνησης Κόλλια, που έγινε στις 6 το απόγευμα της 21ης Απριλίου 1967, τραβήχτηκε η «πολυσυζητημένη φωτογραφία» του βασιλιά με τα μέλη της χουντικής κυβέρνησης Η φωτογράφηση του βασιλιά με την κυβέρνηση των δικτατόρων έδρασε νομιμοποιητικά για τη Χούντα. 

Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος: «Εκ του αποτελέσματος η απόφασή μου αυτή δεν κρίνεται ως ορθή, αφού δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως παρερμηνεύτηκε στον απόλυτο βαθμό». 

Δεν είχε περάσει ούτε μία εβδομάδα από το πραξικόπημα και την Τετάρτη 26 Απριλίου ο Κωνσταντίνος πήρε μέρος στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χούντας όπου δήλωσε μεταξύ άλλων: "Πράγματι η Ελλάς κατά τον τελευταίον καιρόν εδοκιμάσθη σκληρότατα. Οι δημοκρατικοί θεσμοί του πολιτεύματος είχον υποσκαφθή. Το Έθνος, η Βασιλεά, αι Ένοπλαι Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη εθίγοντο συνεχώς... Και η δική μου διακαής επιθυμία είναι η ταχυτέρα δυνατή επάνοδος της χώρας εις τον κοινοβουλευτισμόν"

Άρα ιστορικά έχει καταγραφεί ότι ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος συνέδραμε αποφασιστικά στην κατάλυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και στην εγκαθίδρυση της χούντας, εξ ου και ο όρος χουντοβασιλικοί. 

Ας μην ξεχνάμε ότι όπως ο Κωνσταντίνος υπήρξε βασιλιάς , έτσι και ο Παπαδόπουλος υπήρξε πρωθυπουργός και πρόεδρος Δημοκρατίας, χωρίς όμως να παραστεί στην κηδεία του επίσημος κυβερνητικός εκπρόσωπος.





Στέφανος Πρίντσιος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου