Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Ερχονται και άλλα πάμφθηνα εργατικά χέρια για τις κάθε είδους «Μανωλάδες»



Με την κοινή θετική ψήφο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 κυρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου «για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα», δηλαδή την εισαγωγή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, με στόχο την «ανάπτυξη, στο πλαίσιο της μετανάστευσης, ευέλικτων σχημάτων κινητικότητας του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς εργασίας», όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η νέα συμφωνία είναι αντίστοιχη εκείνης με το Μπαγκλαντές, η οποία είχε ψηφιστεί πριν λίγους μήνες από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.Το γεγονός ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» είναι γιατί θεωρεί ότι ο αριθμός των μεταναστών που προβλέπεται να είναι 5.000 δεν καλύπτει τις ανάγκες όχι βέβαια των φτωχών αγροτών, αλλά σύμφωνα με όσα ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως και «στην τυποποίηση και μεταποίηση», δηλαδή των βιομηχάνων.

Ανέφερε μάλιστα ότι «η νέα χρονιά για το 2023 θα είναι από τις χειρότερες» για τους παραπάνω μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς «δεν βρίσκουν εργάτες γης να εργαστούν», προσθέτοντας πως «σύμφωνα μάλιστα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτηση αυτού του εργατικού δυναμικού και η μειωμένη προσφορά οδηγούν κατ' ανάγκη σε αύξηση του κόστους απασχόλησής τους. Η έλλειψη εργατών γης κοστίζει πανάκριβα στην παραγωγική διαδικασία»!

Ετσι σύμφωνα με την ίδια, «τέτοιου είδους συμφωνίες είναι στη σωστή κατεύθυνση», καθώς «η Αίγυπτος είναι μια εξαιρετική περίπτωση χώρας προέλευσης εργατών γης». Σημείωσε δε και το προηγούμενο που υπάρχει με τους αλιεργάτες στα μεγάλα αλιευτικά πλοία. Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ζήτησε ούτε τυπικά να μην παρεμβάλλεται το αιγυπτιακό κράτος, αλλά να μπορεί απευθείας η εργοδοσία από την Ελλάδα να προσλαμβάνει εργάτες μέσω «γραφείων», των γνωστών δουλεμπορικών!

Στην Ολομέλεια της Βουλής ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος βέβαια εξέφρασε τη συμφωνία του κόμματός του για τα όσα είχε αναφέρει η Θ. Τζάκρη.

Μετά από αυτή την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση, που ήταν καλύτερη και από αυτή του εισηγητή της ΝΔ και την πλήρη συμφωνία του για την «εισαγωγή» σύγχρονων δούλων, ο αναπληρωτής υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης δεν βρήκε να πει και πολλά, ενώ σημείωσε ότι «δέχομαι, και μπορώ να εκλάβω το "παρών" το οποίο μου λέει» ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΜέΡΑ25 ως «μάλλον θετική τοποθέτηση».

Απαγορεύεται κάθε δικαίωμα σε βάρος όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καταψηφίζοντας τη συμφωνία τόνισε ότι «είναι συνέχεια αυτής με το Μπαγκλαντές, εξυπηρετώντας τον ίδιο στόχο, εξασφάλιση του πιο φτηνού εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς, που θα επιφέρει τη συνολική πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης σε βάρος όλων των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών. Γι' αυτό ανοιγοκλείνετε τη στρόφιγγα των ροών, ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του».

Επισήμανε ότι αυτές οι συμφωνίες είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και τον πυλώνα για τη νόμιμη και εύτακτη μετανάστευση και πως προβλέπονται τέτοιες ασφαλιστικές δικλίδες για την απαγόρευση κάθε δυνατότητας άλλων δικαιωμάτων στους μετανάστες - εργάτες, που φτάνουν ακόμα και στο σημείο να μην υπολογίζεται «ως χρόνος διαμονής για τη χορήγηση άδειας παραμονής για σοβαρούς λόγους, ακόμα και για την υγεία, πράγμα απάνθρωπο».

Τώρα το κατά πόσο μπορεί να γίνεται λόγος για ίση αμοιβή για ίση εργασία που αναφέρεται στη συμφωνία, είναι το λιγότερο πρόκληση, αφού λείπει κάθε έλεγχος όπως αποδεικνύεται στη Μανωλάδα και τον Μαραθώνα «με τους στοιβαγμένους μετανάστες εργάτες γης σε σκηνές και τρώγλες, χωρίς θέρμανση, συχνά χωρίς καθαρό νερό, χωρίς πραγματική πρόσβαση στην υγεία και την περίθαλψη».

Συνολικά, όπως τόνισε, «τα ευέλικτα σχήματα κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στη μετανάστευση είναι η πιο βάρβαρη όψη της σύγχρονης καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και οι χιλιάδες μετακλητοί μετανάστες εργάτες είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της βαρβαρότητας. Ομηροι στα τρίμηνα και τα εννιάμηνα, στο πήγαινε - έλα για τη διατήρηση της δήθεν νομιμότητας, μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους, σε μια χαμοζωή, γίνονται έρμαια των διάφορων μεσαζόντων και δουλεμπορικών κυκλωμάτων, νόμιμων και παράνομων. Και αυτή η αλήθεια δεν συγκαλύπτεται».

Ανέδειξε πως σε καμία περίπτωση αυτή η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην αγροτική συγκομιδή και την παραγωγή, ούτε τα οξυμένα προβλήματα που τσακίζουν το εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών, αφού ήδη η εφαρμοζόμενη διαδικασία της μετάκλησης, η γραφειοκρατία, τα παράβολα κ.ά. είναι απαγορευτικά.

«Οι αγρότες, υπογράμμισε, θέλουν εργάτες που να μένουν μόνιμα στα χωριά, να είναι νόμιμοι, ελεύθεροι, να δουλεύουν μαζί τους στις διάφορες εποχιακές εργασίες και αυτή η Σύμβαση δεν τους καλύπτει».

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου