Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

"Το Βιβλίο Των Γιατί" G.Rodari (απόσπασμα)

Τζιάννι Ροντάρι

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα Γιατί στην 107 σελίδα του λεξικού. Είχε αρχίσει να βαριέται που έμενε πάντα στο ίδιο μέρος και μια μέρα που η βιβλιοθηκάριος ήταν αφηρημένη, το ‘σκασε. Αμέσως άρχισε τις ερωτήσεις, ξεκινώντας από τον θυρωρό:
– Γιατί δεν λειτουργεί το ασανσέρ; Γιατί δεν το επισκευάζει ο διαχειριστής;
-Γιατί δεν ανάβουν οι λάμπες στους διαδρόμους; Ο θυρωρός δεν είχε καμία όρεξη να απαντήσει σε ένα πολύ περίεργο Γιατί. Το κυνήγησε και το πρόσταξε αυστηρά να μην επιστρέψει ποτέ.
- Γιατί με πετάς έξω; ρώτησε το Γιατί, πολύ αγανακτισμένο. - Επειδή είπα την αλήθεια;
Ύψωνε το βλέμμα και μονολογούσε :
-Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος;
Πήγαινε παντού, και πάντα με την κακή συνήθεια να κάνει ερωτήσεις, επίμονο σαν ανακριτής.
– Γιατί οι οδηγοί αυτοκινήτων δεν σέβονται τους πεζούς;
-Γιατί οι βασιλιάδες είναι βασιλιάδες;
Η Αστυνομία έμαθε ότι κυκλοφορούσε ένα Γιατί που είχε αποδράσει από τη σελίδα 107 του λεξικού. Πληροφορήθηκε και τα χαρακτηριστικά του κι έτσι μπόρεσε να εκτυπώσει τη φωτογραφία του. Τη μοίρασε σε όλους τους αστυνομικούς λέγοντας:
-Αν το δείτε, συλλάβετέ το και βάλτε το στη φυλακή. Τύπωσαν επίσης μεγάλες αφίσες με το πρόσωπό του και τις κόλλησαν σε κάθε γωνιά του δρόμου. Στο κάτω μέρος έγραφε: «100.000 χιλιάδες ευρώ κι ένα μπουκάλι μπίρα σε όποιον μας βοηθήσει στον εντοπισμό ή τη σύλληψή του».
Το καημένο το Γιατί αναρωτήθηκε, πιπιλίζοντας το δάχτυλό του κάτω από τις αφίσες της επικήρυξής του.
-Γιατί θέλουν να με βάλουν φυλακή; είναι τόσο κακό να κάνεις ερωτήσεις;
Οι έρευνες συνεχίστηκαν για μεγάλο διάστημα αλλά δεν μπόρεσαν να το βρουν. Συνεργάστηκαν οι αστυνομίες και οι μυστικές υπηρεσίες όλου του κόσμου, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Ο λόγος ήταν απλός. Το Γιατί άλλαζε συνεχώς κρυψώνα. Βρισκόταν παντού, μέσα σε όλα τα πράγματα, μαζί πλέον με το δίδυμο αδελφάκι του το ΔΙΟΤΙ που το προστάτευε.

Επιμέλεια: Χρύσα Κακατσάκη, εκπαιδευτικός



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου