Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Το αμερικάνικο 112...

Κόσμος


Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στη Φλόριντα ζούσαν τον Γενάρη του 2023 χωρίς μόνιμη ή και καθόλου στέγη, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη Πολιτεία έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό αστέγων στη χώρα. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη ο κυβερνήτης της υπέγραψε νέο νόμο που απαγορεύει την κατασκήνωση αστέγων σε δρόμους, πεζοδρόμια και πάρκα.

Μόνο τα παραπάνω αρκούν για να καταλάβει κανείς πόσο τραγελαφικές είναι οι προειδοποιήσεις του τύπου «φύγετε ή θα πεθάνετε» των κρατικών αρχών ενόψει του τυφώνα «Milton» που χτυπάει την περιοχή.

Το πώς θα φύγουν οργανωμένα εκατομμύρια άνθρωποι από την περιοχή, με τι μέσο, προς ποια κατεύθυνση και πού θα μείνουν, ουδόλως απασχολεί το αμερικανικό κράτος, που εφαρμόζει τη δική του, «εξελιγμένη» εκδοχή του 112, μεταφέροντας την ευθύνη της επιβίωσης από τον τυφώνα στις πλάτες του λαού.

Αυτά συμβαίνουν στη μητρόπολη του καπιταλισμού και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει εκατομμύρια δολάρια στην πολεμική μηχανή και στα αμερικανικά μονοπώλια.

Το έργο άλλωστε παίζεται σε επανάληψη, για όσους θυμούνται ότι το 2005 ο τυφώνας «Κατρίνα» στη Νέα Ορλεάνη άφησε πίσω του 1.800 θύματα και πολλούς αγνοούμενους. Και όπως κάθε καταστροφή, έτσι και ο «Κατρίνα» έγινε ευκαιρία για το κεφάλαιο και το κράτος του: Οι κατασκευαστικές έκαναν πάρτι με την ανοικοδόμηση - χρυσωρυχείο, ενώ η απελπισία των πληγέντων δημιούργησε μια νέα πηγή στρατολόγησης μισθοφόρων για το Αφγανιστάν και το Ιράκ. 


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου