Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Προϋπολογισμός - σφαγείο

Ελλάδα


«Πέντε κυβερνητικά παραμύθια για τον προϋπολογισμό του 2025» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο βίντεο που δημοσίευσε ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα σε πολλά ανεκδιήγητα, ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός «κάνει καλό στην τσέπη μας» (!) και ότι «περιέχει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων»!

Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό ο οποίος - προς υλοποίηση και του Μεσοπρόθεσμου - έρχεται να τσακίσει τον λαό με δισ. νέους φόρους, ματωμένα πλεονάσματα, «οροφές δαπανών» για τις λαϊκές ανάγκες και νέες θυσίες για να πληρώνονται τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα και τα «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οσο για τα ανέκδοτα περί «αύξησης του εισοδήματος», ούτε η πιο αρρωστημένη φαντασία δεν θα μπορούσε να βαφτίσει έτσι τις «αυξήσεις» - κοροϊδία των 0,50 ευρώ την ημέρα (!) στις συντάξεις.

Ούτε βέβαια τα... 20ευρα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι μειωμένοι κατά 40% σε σχέση με πριν από 15 χρόνια, με το συνολικό κονδύλι να «κοστίζει» στο κράτος όσο η παραμονή της φρεγάτας στην Ερυθρά για μισό χρόνο...

Η κυβέρνηση προσπαθεί ταυτόχρονα να κλείσει κάθε χαραμάδα, ενσωματώνοντας την ευρωενωσιακή Οδηγία που «δένει» πιο σφιχτά τον κατώτατο μισθό με την «παραγωγικότητα», μονιμοποιώντας όλες τις μνημονιακές περικοπές των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το πιο σύντομο ανέκδοτο στην πρωθυπουργική ανάρτηση είναι τα περί «μείωσης των φόρων», σε έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μέχρι και ...πλεονάσματα των ματωμένων πλεονασμάτων της τάξης των 7 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια!

Αυτά θα πληρώσουν με τους έμμεσους κι άμεσους φόρους τα λαϊκά στρώματα, με την κυβέρνηση να παρουσιάζει ως «ελάφρυνση» όσα τους παίρνει διπλά από την άλλη τσέπη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περί «κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος» των επαγγελματιών, ενώ αυτοί καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 800 ευρώ (+65%) σε σχέση με πέρυσι!

Το ίδιο ισχύει και με την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, που απέσπασαν με τον αγώνα τους οι αγρότες, αλλά δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση την τεράστια αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος.

Κατά τα άλλα, στην πεπατημένη όλων των προηγούμενων, η κυβέρνηση της ΝΔ: Δίνει μόνιμα πάνω από 370 εκατ. ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες.

Κρατάει γερά τους «αναβαλλόμενους φόρους» των τραπεζών που σπάνε συνεχώς ρεκόρ κερδοφορίας.

Νομοθετεί «αναπτυξιακούς νόμους» με νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές για να «ενισχύσει τον εξαγωγικό προσανατολισμό», ενώ με την άγρια φοροληστεία του λαού και τις περικοπές «νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος» - όπως λέει ο πρωθυπουργός - ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να έχουν πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό.

Αυτό είναι το «πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας» και ο προϋπολογισμός που το συνοδεύει: Κορσές για τις λαϊκές ανάγκες που ασφυκτιούν, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση σε μια σειρά τομείς.

Ετσι μεταφράζονται και τα πανηγύρια του πρωθυπουργού ότι «κλείνει το επενδυτικό κενό, καθώς συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις που κάνουμε σε Υγεία, Παιδεία, ασφάλεια και πολιτική προστασία».

Το θράσος τους δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο από τους ασθενείς που περιμένουν μήνες για ένα ραντεβού και παραπέμπονται στην ιδιωτική Υγεία και στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τους μαθητές που στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα, τα λαϊκά στρώματα που καίγονται το καλοκαίρι και πνίγονται τον χειμώνα.

Ενας ακόμη προϋπολογισμός, κομμένος και ραμμένος στις ανάγκες του κεφαλαίου και την πολεμική εμπλοκή, επιβεβαιώνει πως για να κερδίσει το παραμικρό ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει πιο αποφασιστικά να βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, να συγκρουστούν στην πράξη με τη στρατηγική και τους στόχους τους, που στηρίζουν η κυβέρνηση κι όλα τα άλλα κόμματα.

Οι αγωνιστικές εστίες που δυναμώνουν σε μια σειρά χώρους δουλειάς, η απεργιακή κλιμάκωση του επόμενου διαστήματος, με κορύφωση τη γενική απεργία στις 20 Νοέμβρη και σύνθημα «Λεφτά για μισθούς - Παιδεία - Υγεία. Εξω η Ελλάδα απ' του πολέμου τα σφαγεία», δείχνουν τον δρόμο! 


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου