Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Το... στοκ των «κορακιών» Ακονίζουν μαχαίρια για πάνω από 30.000 πλειστηριασμούς ετησίως



Την περασμένη Δευτέρα έγινε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον συνέδριο με επίκεντρο το real estate. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι, λογικά, η εικόνα πρέπει να θύμιζε όρνια που περιφέρονται γύρω από τα υποψήφια θύματά τους.

Παραθέτουμε μερικά στοιχεία από το συνέδριο για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε.
  • Περίπου 25.000 κατοικίες έχουν συγκεντρώσει μέχρι σήμερα οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), στο πλαίσιο της διαδικασίας εξορθολογισμού των «κόκκινων» δανείων (έτσι λένε την κλοπή των περιουσιών του λαού). Παράλληλα, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των πλειστηριασμών, στόχος των servicers είναι να ανακτούν, αρχής γενομένης από φέτος, περίπου 5.000 κατοικίες ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό απόθεμα κατοικιών, που θα μπορούσαν να διατεθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια στην αγορά ακινήτων, τονώνοντας την προσφορά. Τα παραπάνω σημείωσε ο Α. Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της «Prosperty», ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης και προώθησης ακινήτων.
  • Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, μετά την «ανάπαυλα» της περιόδου 2020 - 2021, όταν ουσιαστικά «πάγωσαν» οι πλειστηριασμοί, παρατηρούνται μεγάλη κινητικότητα και προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών. «Υπολογίζουμε ότι οι εταιρείες διαχείρισης θα στοχεύουν πλέον στην πραγματοποίηση 30.000 πλειστηριασμών ακινήτων ετησίως, εκτιμώμενης αξίας 3 δισ. ευρώ», ανέφερε ο εν λόγω κύριος.
  • Ο Γ. Γκάνος, διευθύνων σύμβουλος της «Alpha Real Estate Services», σημείωσε ότι το 80 - 85% των ενεχύρων των «κόκκινων» δανείων αφορά ακίνητα. «Στην ουσία, οι εταιρείες που έχουν αποκτήσει τα δάνεια αυτά καλούνται να πραγματοποιήσουν διαχείριση ακινήτων και όχι δανείων. Εχουν ήδη συγκεντρωθεί πολλά ακίνητα στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης που πρέπει να εισέλθουν στην αγορά. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται διότι υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα, που συνοδεύουν το ξεκαθάρισμα του πολεοδομικού και νομικού καθεστώτος του κάθε μεμονωμένου ακινήτου». Κάπως έτσι λοιπόν προετοιμάζει η κυβέρνηση νέες πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ομίλων οι οποίοι έχουν πλέον στην ιδιοκτησία τους χιλιάδες σπίτια που θέλουν να αξιοποιήσουν. Και κάπως έτσι έχουν αρχίσει και τα διάφορα «δημοσιεύματα» για το πόσο πιο γρήγορα πρέπει να «τρέξει» η σχετική διαδικασία...
  • Στις δεκαετίες του 1980 και 1990, πάνω από 80% των Ελλήνων είχαν το δικό τους σπίτι. Αυτό το ποσοστό άρχισε να μειώνεται σταδιακά, φτάνοντας το 75% στις αρχές του 2000, και παρότι υπήρξε μια μικρή άνοδος στο 77% στο τέλος της ίδιας δεκαετίας, πλέον το 2023 έχει υποχωρήσει στο 69,6%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 3 στους 10 Ελληνες σήμερα ζουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια, με ό,τι αυτό σημαίνει με τη σημερινή εκτόξευση των ενοικίων.
«Πακέτο» και χάρισμα σε επιχειρηματικούς ομίλους τα δημόσια ακίνητα

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα παραχωρηθούν «πακέτο» σε επιχειρηματικούς ομίλους χιλιάδες δημόσια ακίνητα μέσω της ΕΤΑΔ. Οπως είπε, μεταξύ άλλων, με επίκεντρο την ΕΤΑΔ, γίνονται συντονισμένες ενέργειες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και πρόσθεσε: «Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον συντονισμό του έργου της χαρτογράφησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ και σταδιακά έως 1.000 από αυτά θα μπουν σε άμεσο πλάνο ωρίμανσης. Θα αλλάξουμε όμως τη διαδικασία, δεν θα έχουμε 1.000 διαγωνισμούς, θα κάνουμε εταιρείες holding, μετά από σχετικές μελέτες που θα γίνουν. Θα ομαδοποιηθούν πολλά από αυτά τα ακίνητα, το Δημόσιο θα κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες, αφού κερδίσουν τους διαγωνισμούς, θα αναλάβουν την αξιοποίησή τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο γρήγορες οι διαδικασίες από το να προσπαθήσουμε ένα ένα να τα αξιοποιήσουμε».

Για το ζήτημα αυτό, ο Δ. Ρούσσης, από την «Bernitsas Law», ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα για την αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων είναι το καθεστώς ωρίμανσης των ακινήτων του Δημοσίου. «Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στα δημόσια ακίνητα, που έχουν να κάνουν με το ότι δεν υπάρχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχουν γίνει καταπατήσεις κ.τ.λ. Υπάρχουν ελλείψεις στα επενδυτικά σχέδια και παρά το γεγονός πως είναι κάπως έτοιμες οι υποδομές δεν παύουν να υπάρχουν προβλήματα αδειοδοτικά. Το βλέπουμε σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, ακόμα και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις».

Ο Δ. Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής «Dimand», σημείωσε ότι μια σημαντική κίνηση για το «ξεκλείδωμα» των αποθεμάτων κτιρίων θα ήταν η σύνδεση με αποκομμένες περιοχές της Αθήνας. «Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές και περιοχές, που είναι αποκομμένες από τη λειτουργία της πόλης. Πιστεύουμε ότι αν ενταχθούν οι γειτονιές όπως Αγιοι Ανάργυροι, Μενίδι, Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, αν με κάποια μέσα σταθερής τροχιάς αποκτήσουν εγγύτητα με την πόλη, εκεί μπορεί να βρει κανείς μεγάλο στοκ».

Τόσο απλά, τα σπίτια που χάνει ο λαός από τους πλειστηριασμούς είναι το ...στοκ των «κορακιών».


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου