Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Για τη θητεία Συμβουλές ...απ' τον παππού στον εγγονό

Γιάννης Ντουνιαδάκης


«Ηρθε το χαρτί», λέγαμε παλιά και εννοούσαμε την ειδοποίηση να παρουσιαστεί κάποιος για να κάνει τη θητεία του. Παλιά η πρόσκληση ήταν για πολλούς μήνες: 24, 32! Η κατάσταση των στρατοπέδων (φαΐ, ύπνος, ατομική υγιεινή, γενικά συνθήκες διαβίωσης) ήταν χάλια! Η «ενδιαίτηση» στα πλοία ήταν περίπου σε συνθήκες γαλέρας. Συμπεριφορά μονίμων σκληρή με σπάνιες δημοκρατικές εκφάνσεις. Ο μισθός δύο πακέτα τσιγάρα και κάτι! Αυτά θυμάται ο παππούς του Αλέξανδρου του Σουηδού...

Σήμερα όμως τι γίνεται παππού; Τι πρέπει, τι μπορεί, τι θα συμβούλευες να κάνει ο νέος φαντάρος, ναύτης, ή σμηνίτης;

Αγόρι μου Αλέξανδρε! Θα πας φαντάρος τον 21ο αιώνα. Οι απαιτήσεις και τα δικαιώματά σου πρέπει να είναι ίδια, είτε στη Σουηδία είτε στην Ελλάδα! Ξέχνα τι σου λένε πως ίσχυε παλιά!

Στη διάρκεια της θητείας δεν παύεις να έχεις δικαιώματα! Εχεις δικαίωμα στην ενημέρωση, στη διαμαρτυρία για θέματα της θητείας, για το καψόνι, τα συνθήματα που είναι μειωτικά άλλων λαών κ.ά. Οφείλεις να ζητήσεις, να απαιτήσεις, αν χρειαστεί να αγωνιστείς, μαζί με συναδέλφους σου στρατεύσιμους για να εξασφαλίσετε συνθήκες διαβίωσης κατά τη θητεία σας, ανάλογες του αιώνα που ζούμε.

Πιθανόν να ακούσεις διάφορα όπως π.χ. από ανώτερους «αυτά δίνει η πατρίδα», ή από την κυβέρνηση «δημοσιονομικά όρια» κ.ά.! Μην το δεχτείς! Προσπαθούν να σε «τουμπάρουν». Αλλού έχουν και δίνουν (ισχύει όχι μόνο στον στρατό αλλά σε όλες τις φάσεις της ζωής!). Στη μοιρασιά του πλούτου, που εμείς - ο εργαζόμενος λαός - παράγουμε, οι κυβερνήσεις μάς ρίχνουν όλους μας! Ζήτα! Διεκδίκησε! Κουβέντιασε τις σκέψεις σου με συναδέλφους και, αν δεις ότι αξίζει, με ανώτερους. Επίμεινε περισσότερο με εκείνους που εκτιμάς!

Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσω βέβαια ότι, από την αρχή, θα πρέπει να είσαι «κύριος» στις δικές σου υποχρεώσεις! Οχι στη λούφα, όχι στο «βύσμα»! Ετσι κερδίζεις εντυπώσεις, αλλά και σεβασμό, εκτίμηση από συναδέλφους και ανώτερους. Ετσι μετράει ο λόγος σου περισσότερο!

Παλικάρι μου! Θα πας φαντάρος ενώ οι δυο ΝΑΤΟικές πατρίδες σου είναι μπλεγμένες μέχρι τα μπούνια σε άγριους, καταστροφικούς πολέμους. Πρόσεξε! Οι πόλεμοι αυτοί δεν είναι ...δικοί σου! Είναι άδικοι! Εσύ, εσείς όλοι σαν κι εσένα, εμείς όλοι δεν έχουμε κανένα όφελος, κανένα συμφέρον από αυτούς τους πολέμους!

Είναι πόλεμοι για τα συμφέροντα εκείνων που έχουν το χρήμα. Το πολύ χρήμα! Αυτοί που διεκδικούν από ανταγωνιστές τους πετρέλαια, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, βαπόρια, άλλα μέσα, υποδομές και δρόμους διακίνησης εμπορευμάτων. Από τους πολέμους αυτούς κερδίζουν σίγουρα αυτοί που φτιάχνουν όπλα και άλλα όπλα και τόσα άλλα. Ολο αυτό το σινάφι τους κερδίζουν σε βάρος μας!

Εσύ και οι συνάδελφοί σου, αγόρι μου, έχετε χρέος να πολεμήσετε μόνο για να υπερασπιστείτε τα σύνορα της πατρίδας σας. Δεν έχετε καμιά δουλειά, δεν σας πρέπει, άλλωστε, να λερώσετε τα χέρια σας με αίμα ξένων λαών.

Μη δείξετε καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις που σας οδηγούν να χάσετε και τη ζωή σας ακόμη για συμφέροντα ξένα από τα δικά σας, τα συμφέροντα της οικογένειάς σας, των συγγενών και φίλων, του λαού μας, των λαών όλου του κόσμου. Είτε στη Σουηδία είτε στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις, σε συγχορδία με τα κόμματα της «αντιπολίτευσης», μας κλέβουν προς χάριν των οικονομικά ισχυρών! Οσα και αν σας παρέχουν κατά τη θητεία σας, υστερούν από ό,τι δικαιούστε! Είπαμε: Στη μοιρασιά, πάντα μας ρίχνουν, τώρα που συμμετέχουν στους πολέμους θα είναι ...σωστοί;

Βλέπεις, όταν οι χώρες, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν τα βρουν με τους ανταγωνιστές τους μέσω της διπλωματίας, καταφεύγουν στον πόλεμο γιατί τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια! Καταφεύγουν στον πόλεμο με όπλα που θησαύρισαν γι' αυτόν τον σκοπό ειδικά (άσε τι μας λένε για την «άμυνα της πατρίδας»). Τα συγκέντρωσαν, αντράκι μου, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά στερώντας τα από την κάλυψη αναγκών των λαών. Το χειρότερο όμως είναι ότι έχουν ετοιμαστεί να πάνε στον πόλεμο, οδηγώντας εσένα, παλικάρι μου, τους συναδέλφους σου και τους νεότερους από τους ανωτέρους σου να θυσιάσετε την αρτιμέλειά σας, την ψυχική σας υγεία, ακόμα και τη ζωή σας. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν εκεί (ξαναλέω, άσε τι λένε κυβερνήσεις και ΜΜΕ), για χάρη των μεγάλων συμφερόντων!

Εδώ στην Ελλάδα τελευταία επανέλαβαν ότι τα συμφέροντα αυτά είναι «εθνικά», θέλοντας να ξεγελάσουν κάποιους! Κάτι αντίστοιχο, σίγουρα, θα σας λένε και στη Σουηδία. «Μη μασήσεις», το νου σου! Το «εθνικό» δεν σημαίνει ότι είναι οπωσδήποτε και πατριωτικό καθήκον!

Εσύ, αγόρι μου καλό, κι όσοι συζητάς μαζί τους μη διστάσετε! Από τώρα πείτε καθαρά τη διαφωνία σας! Δεν συμμετέχω σε πολέμους που αποφασίζουν άλλοι για αλλότρια συμφέροντα! Δεν ανέχομαι να φορώ τη στολή μου με το εθνόσημο κάτω από τη σημαία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ή των ΗΠΑ. Εχω υποχρέωση να προστατεύω μόνο σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας! Βασικό μου κριτήριο είναι τα δικαιώματα του λαού. Ετσι βλέπω εγώ το πατριωτικό μου καθήκον!

Εχε υπόψη, παλικάρι μου, ότι οι ανώτεροι θα σου πουν ότι τάχα δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς, για πολιτικά θέματα, οφείλεις να υπακούς στις διαταγές κ.λπ. Εσύ δεν ακούς τίποτα! Συνέχισε, έχεις δίκιο! Εχεις επίσης όλο τον λαό και το φιλειρηνικό του κίνημα μαζί σου!

Να μη σε κουράζω πολύ, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα, που θέλει λεπτό χειρισμό! Αφορά τι σου λένε σχετικά οι γονείς σου, ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα! Με σεβασμό και υπομονή τούς εξηγείς. Ξανά και ξανά αν χρειαστεί, εξήγησέ τους, τι πιστεύεις! Ανησυχούν για σένα! Λογικά οφείλουν να δεχτούν τη γνώμη και το δικαίωμά σου να την εκφράζεις και να την εφαρμόζεις στην πράξη, ανεξάρτητα από τυχόν επιπτώσεις. Αν δεν συμφωνήσουν μαζί σου, δεν σου μένει άλλο από το να τραβήξεις τον δρόμο που έχεις επιλέξει... Τουλάχιστον έχεις προσπαθήσει να τους πείσεις!

Καλή θητεία με το κεφάλι ψηλά!

Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α.


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου