Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Αναλαμβάνει και την «εν πλω» διοίκηση της «Ασπίδες» με Ελληνα αρχιπλοίαρχο



Το επόμενο βήμα στην εμπλοκή της στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή κάνει η κυβέρνηση, καθώς από την 1/11 στέλνει Ελληνα αρχιπλοίαρχο να παραλάβει καθήκοντα εν πλω διοικητή της ευρωενωσιακής επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, πλαισιωμένο από πολυεθνικό επιτελείο επί ιταλικού πλοίου. Ταυτόχρονα στην περιοχή επιχειρεί εδώ και βδομάδες η φρεγάτα «Σπέτσαι».

Εχοντας τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, που κάνουν αυτά τα θέματα «γαργάρα» ή γκρινιάζουν περί «ανταλλαγμάτων», και την ώρα που επιχειρεί να επιβάλει «σιωπητήριο» στους στρατευμένους που ζητάνε να μη συμμετέχει η χώρα μας στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο, η κυβέρνηση πρωτοστατεί στην υλοποίηση της επιχείρησης, καθώς από την αρχή της (εκκίνησε επισήμως στις 19/2 φέτος) ανέλαβε την εν όρμω διοίκησή της (με επικεφαλής Ελληνα υποναύαρχο) στο στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα, δείγμα της πρεμούρας της εγχώριας πλουτοκρατίας να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα από την ανάληψη ρόλων και αποστολών εμπλοκής κυριολεκτικά όπου Γης.

Εστειλε, δε, διαδοχικά τρία πλοία του Στόλου, τις φρεγάτες «Υδρα», «Ψαρά» και τώρα «Σπέτσαι», να περιπολούν στον Κόλπο του Αντεν, βάζοντας τα πληρώματα στο στόμα του λύκου, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να εμπλέκονται με πυρά εναντίον UAV, πυραύλων ή ό,τι άλλο εξαπολύουν οι Χούθι κατά εμπορικών πλοίων «δυτικών» συμφερόντων, χρεώνοντας τον λαό με έως και 500.000 ευρώ τη μέρα, όπως υπολογίζεται αρμοδίως το ημερήσιο κόστος ανάπτυξης φρεγάτας στην Ερυθρά. Ολα αυτά για να φυλάνε τα πολεμικά μας πλοία τα καράβια των εφοπλιστών, όπως φάνηκε και από το πρόσφατο περιστατικό, με τη φρεγάτα «Ψαρά» να παρέχει συνοδεία και κάλυψη στο χτυπημένο δεξαμενόπλοιο «SOUNION».

Στο σταυροδρόμι των ανταγωνισμών, στο στόμα του λύκου

Η ζώνη περιπολιών των ελληνικών φρεγατών λέγεται ότι είναι ο δίαυλος δεξιά κι αριστερά του στενού Bab al-Mandab, μεταξύ Αραβικής Χερσονήσου και Αφρικής, όπου, κατά τις ίδιες πηγές, οι ευρωενωσιακές δυνάμεις επιχειρούν να εγκαταστήσουν μια «buffer zone» («ουδέτερη ζώνη») μήκους 110 - 300 χιλιομέτρων. Στο ίδιο πλαίσιο ανάπτυξης προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, στελέχη τους φέρεται να έχουν αναπτυχθεί και στο Τζιμπουτί, ως «σύνδεσμοι», στήνοντας και διατηρώντας «τα απαραίτητα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου», «χτίζοντας μια στιβαρή αρχιτεκτονική υλικοτεχνικής υποστήριξης», όπως λέγεται αρμοδίως. Κι αυτό σε μια ζώνη όπου όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Ινδία κ.ά.) απλώνουν πολεμικά τους μέσα πάνω και στους ανταγωνιστικούς διαύλους του κινεζικού «Δρόμου του μεταξιού» και του ευρωατλαντικού IMEC (σύνδεσης Ινδίας - ΕΕ).

Στο μεταξύ, πλησίον πολεμικού μετώπου επιχειρεί και έτερη φρεγάτα του Στόλου, η «Ελλη», ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL (με «καπέλο» ΟΗΕ ελέγχει το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ), αποστολή για την επικινδυνότητα της οποίας ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Στο στόμα του λύκου βρίσκεται και πυροβολαρχία «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας που μετεγκαταστάθηκε και επιχειρεί στη Σαουδική Αραβία, με το προσωπικό να φυλά ενεργειακές και άλλες υποδομές των Σαουδαράβων.

«Φωτιά» έχει πάρει η Σούδα

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το Σάββατο, στο πλαίσιο της ελληνικής εμπλοκής, εκατοντάδες μίλια τη μέρα «γράφουν» συγκεκριμένες μονάδες των Αμερικανών, που με κατασκοπευτικά αεροσκάφη επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο από τη βάση τους στην Κρήτη (NSA Souda Bay), στηρίζοντας με πληροφορίες το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος αμάχων σε Παλαιστίνη και Λίβανο.

Θυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν περίπου 445 στρέμματα στα βόρεια του αεροδιαδρόμου Χανίων, ορίζοντας τον χώρο τους ως «NSA Souda Bay Topside». Ταυτόχρονα, «φωτιά» έχει πάρει και το ναυτικό σκέλος της βάσης τους (Marathi Pier Complex), φορτώνοντας από εκεί με καύσιμα και πολεμοφόδια πλοία των Αμερικανών που απλώθηκαν στην περιοχή, στηρίζοντας το κράτος - δολοφόνο. Χαρακτηριστικά και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», από 11.008 τεμάχια που διαμετακόμισαν το οικονομικό έτος (FY) 2021 μέσω των εγκαταστάσεών τους στην Κρήτη (NSA Souda Bay), ακολούθησε η εκτόξευση στα 20.624 κομμάτια μέσα σε μόλις έξι μήνες (Οκτώβρης - Μάρτης) του οικονομικού έτους 2024.

Θυμίζουμε ότι οι Αμερικανοί λειτουργούν εκεί το περιλάλητο κρηπίδωμα NATO Carrier Pier K-14, που χρησιμοποιείται για αεροπλανοφόρα, ελικοπτεροφόρα και μεγάλα πλοία ανεφοδιασμού για εκφόρτωση υλικών. Σημειωτέον, είναι η μοναδική πλατφόρμα σε όλη τη Μεσόγειο όπου μπορεί να δέσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Λειτουργούν επίσης («για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό») τις προβλήτες NATO West Fuel Pier K-10 και NATO East Fuel Pier K-12. Στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των αποβάθρων στην περιοχή, οι Αμερικανοί εκμεταλλεύονται και μια τέταρτη πλατφόρμα, την K-9 Ammunition Pier, που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση και εκφόρτωση πυρομαχικών. Βρίσκεται αριστερά των άλλων τριών, εντός της λεγόμενης NATO Ordnance Area, ζώνης με εγκαταστάσεις όπου φυλάσσουν υλικό πολέμου (όπλα, πυρομαχικά κ.ά.).

Διόλου τυχαία, οι ελληνικές κυβερνήσεις σε συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φρόντισαν να σκάψουν όλη την περιοχή, μετατρέποντάς την σε πραγματική μπαρουταποθήκη για τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Ετσι, στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας λειτουργούν διάσπαρτα τουλάχιστον 10 τούνελ γεμάτα όπλα και πυρομαχικά, συνολικού εμβαδού σχεδόν 125.000 τετραγωνικών ποδιών, που ισοδυναμούν με σχεδόν 12.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκών σκαμμένων στη γη, χώρια τις υπέργειες εγκαταστάσεις, επίσης γεμάτες όπλα και πυρομαχικά. Π.χ. στη Σούδα λειτουργεί από 1/1/1961 η εγκατάσταση 26LAB (ως «Ammunition Storage, Depot and Arsenal»), έκτασης 12.798 τ.π., από 1/3/1961 η YK-10, έκτασης 11.162,5 τ.π., από 7/1/1970 οι εγκαταστάσεις INERT 1, 2 και 3, έκτασης 4.603 τ.π. έκαστη, και από 1/1/1971 οι εγκαταστάσεις 238 και 239, έκτασης 979,7 τ.π. έκαστη. Σύνολο: Τουλάχιστον άλλα 3.700 τ.μ.

Ενδεικτικά όλα αυτά τα μεγέθη της σημασίας που έχουν οι υποδομές αυτές για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, όπως δείχνει άλλωστε και η σημερινή τους χρήση σε δύο ακόμη ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή. 



Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου