Για γέλια και για κλάματα είναι το «πλαφόν» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο ποσοστό κέρδους για τρόφιμα και καύσιμα, μιας και στην καπιταλιστική αγορά το μόνο πλαφόν που πιάνει με βεβαιότητα, είναι αυτό στις λαϊκές ανάγκες.
Καταρχάς, τα όποια μέτρα για τις πολεμικές ανατιμήσεις εφαρμόζονται στις ήδη εκτοξευμένες τιμές βασικών αγαθών, που κατατρώνε και σήμερα το λαϊκό εισόδημα.
Δεύτερον, η κυβέρνηση μελετάει ως επόμενο μέτρο την επαναφορά των διάφορων pass για τα πάμπτωχα νοικοκυριά, προβλέποντας από τώρα ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν κανονικά και με τον νόμο, με κίνδυνο να πεινάσουν εκατομμύρια σπίτια.
Αλλά και τα ίδια τα μέτρα που ανακοίνωσε, δεν απαγορεύουν σε καμία περίπτωση την αύξηση των τιμών, ακόμα και στα 61 είδη διατροφής που υποτίθεται πως καλύπτονται από το πλαφόν.
«Αν ανατιμηθούν τα κοστολογικά στοιχεία, όπως είναι η Ενέργεια ή οι πρώτες ύλες, οι επιχειρήσεις θα μεταφέρουν το λεγόμενο "υπερβάλλον κόστος" στον καταναλωτή», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Επομένως, «όχι Γιάννης, Γιαννάκης» το παιχνίδι των ανατιμήσεων στην αγορά, αφού θα μπορεί ο καθένας να αυξάνει τις τιμές - και μαζί το ποσοστό κέρδους - επικαλούμενος τις αυξήσεις σε προηγούμενα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης των εμπορευμάτων, με το νήμα να χάνεται βαθιά πίσω στον χρόνο.
Τέτοια είναι η κοροϊδία από την κυβέρνηση και τους ομίλους, που φορτώνουν και με ανατιμήσεις στον λαό τα σπασμένα του πολέμου και της εμπλοκής τους σ' αυτόν.
Πηγή: rizospastis

Η Σφήκα: Επιλογές
Πηγή: rizospastis

Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου