Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ

Της roula.zerva

Όταν το 1892 σχημάτισε κυβέρνηση ο Τρικούπης και με την συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία, επιχείρησε να αντεπεξέλθει με την προσφιλή τακτική του,την σύναψη δηλαδή νέων δανείων από την Αγγλία και την Γαλλία για την εξόφληση παλαιών δανείων, και μάλιστα με επιτόκιο 30%

Εξήγγειλε πολιτική λιτότητας με αβάσταχτους φόρους και τον Ιούλιο του 1892 με σχέδιο νόμου επιβλήθηκαν βαρύτατα δίδακτρα και εκπαιδευτικά τέλη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έτσι απέκλεισε απ την ανώτατη εκπαίδευση το 90%των νέων.


Αγγλία και Γαλία παίζουν το παιχνίδι της δανειοδότησης πάνω στο πτώμα της Ελλάδας . Τον οκτώμβρη του 1892 στέλνουν η Αγγλια τον Εδουάρδο Λω και οι Γάλοι ανησυχώντας ότι θα χάσουν τον πελάτη, στέλνουν τον επιθεωρητή Ρόυ.

Ο Λω δήλωσε ότι η κατάσταση της χώρας ήταν καλή και υπήρχαν περιθώρια εγγυήσης ενός νέου δανείου . Όμως ο κακός Γάλος Ρόυ και μαζί σύσσωμη η αντιπολίτευση, κατήγγειλαν τον Τρικούπη ότι παρουσίασε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ανθηρή με το (λεφτά υπάρχουν) με αποτέλεσμα να εξαπατηθεί ο Εδουάρδος Λω και να πάρει το δάνειο που χρειαζόταν να κρατηθεί στην εξουσία .

Ο Τρικούπης τελικά έκανε συμφωνία με την Αγγλία για 3.500.000 λίρες "με ατιμωτικούς όρους για την Εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία της χώρας" όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση αλλά και η Γαλλική πλευρά. Ο Τρικούπης βλέποντας τα σχέδια του να ναυαγούν και φτάνοντας σε πλήρη αδιέξοδο παραιτήθηκε.

Ο Γεώργιος διόρισε πρωθυπουργό τον Σωτηρόπουλο που δεν ήταν καν βουλευτής αλλά οικονομολόγος (Παπαδήμας) ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τον οίκο"Χάμπρο"του Λονδίνου και πηρε δάνειο με στυγνούς τοκογλυφικούς όρους με το οποίο η κυβέρνηση θα μετέτρεπε τα καθυστερούμενα τοκομερίδια απ τα δάνεια του "81" "84" "89" και "90" σε τίτλους νέου δανείου και ονομάστηκε"δάνειο κεφαλαιοποίησης".

Οι Γάλοι δανειστές θεώρησαν ότι αυτό ισοδυναμούσε με δόλια χρεωκοπία και προσπάθεια εξαπάτησης της Ευρώπης . Τα Ελληνικά χρεώγραφα άρχισαν να κατρακυλούν και η χώρα βυθίστηκε σε οικονομικό χάος . Στις 28 Οκτωμβρίου 1983 καταψηφίζετε ο Σωτηρόπουλος και αναλαμβάνει ξανά ο Τρικούπης, για να έχει όλη την χαρά και την τιμή στις 10 Δεκεμβρίου 1893 να κάνει την περίφημη δήλωση "δυστυχώς επτωχεύσαμε" .

Πράγματι η ζωή κάνει κύκλους και κυνηγάει την ουρά της που ποτέ δεν πιάνει, και η ιστορία επαναλαμβάνετε, γιατί η δυναστείες των δυναστών έχουν το ίδιο αίμα στις φλέβες τους και την ίδια απληστία και αχρηστία .
Εμείς όμως γιατί δεν μαθαίνουμε με τόσες επαναλήψεις ????