Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ελληνική μυθολογία ΑΦΡΟΔΙΤΗ


Πολλοί πιστεύουν ότι η πανέμορφη θεά Αφροδίτη, ήταν η θεά του Έρωτα, με την στενή έννοια του όρου. Στην αρχαία Ελληνική βιβλιογραφία, στις τραγωδίες τα έπη, στις επιγραφές και στην τέχνη γενικά, παρουσιάζεται με διάφορες ιδιότητες. την περιγράφουν με πολλές ομοιότητες με άλλες θεές φοινικικής καταγωγής ή Κυπριακής, όπως άλλωστε και όλοι οι θεοί και με ποικίλες δράσεις. Η φαντασία, οι θρύλοι και οι λαϊκές παραδόσεις των αρχαίων ανθρώπων, δίνανε στους διάφορους θεούς, πολλές γοητευτικές ιδιότητες και ανθρώπινες αδυναμίες. Στην Μήλο, που βρέθηκε το γνωστό άγαλμα την θεωρούν δική τους, στην Κύπρο, όπου έγινε η ανάδυση της, επίσης.

Στην Σύγχρονη Γερμανία μάλιστα χρησιμοποίησαν κακοποιημένη φωτογραφία του άγάλματός της, μετά από την μεγαλοφυή διαπίστωση του Κυρίου Πάγκαλου ότι «μαζί τα φάγαμε»,για να πειράξουν τους χρεοκοπημένους Έλληνες.


Γενικά η περίφημη Αφροδίτη τι πραγματικά είναι και τι πραγματικά εννοούσαν οι δαιμόνιοι προϊστορικοί Έλληνες; Είναι αυτό που σχεδόν όλοι πιστεύουμε, ότι πρόκειται για μία ακόμα ανύπαρκτη θεά, με ανθρώπινους συμβολισμούς, που δημιουργεί ελκυστικές ελπίδες και γοητευτικές, αλλά μάταιες ψευδαισθήσεις;

Από έρευνες πολλών ετών, ανασκαφές και καταδύσεις, η επιστημονική κοινότητα δέχεται σήμερα ότι η ζωή σχηματίσθηκε στους ωκεανούς, με την μορφή μονοκύτταρων οργανισμών πριν δισεκατομμύρια χρόνια. Απαραίτητο δομικό υλικό για την δημιουργία αυτή, τα αμινοξέα.

Με την πάροδο εκατομμυρίων ετών οι μονοκύτταροι οργανισμοί, άρχισαν, για να επιβιώσουν, λόγω αλλαγών στις περιβαλλοντικές συνθήκες, να συνενώνονται, να συνεργάζονται και να εξειδικεύονται σε διάφορες λειτουργικές ανάγκες. Έτσι βαθμιαία ανακάλυψαν το ηλεκτρικό ρεύμα, που έκανε δυνατή την δημιουργία του νευρικού συστήματος, για την μεταξύ τους επικοινωνία και αντίληψη του περιβάλλοντός τους. Ανέπτυξαν αμυντικά συστήματα, για την άμυνά τους και για την λήψη ενεργειακών και δομικών υλικών.

Πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, η ζωή εφάρμοζε αυτά, που η κορύφωση της εξέλιξης, δηλαδή ο άνθρωπος, ανακάλυψε την ύπαρξή τους, όπως τον ηλεκτρισμό, τους υπέρηχους, την τηλεόραση κλπ., τα λίγα τελευταία χρόνια.

«Η ζωή σχηματίστηκε πρώτα στο διάστημα κι έφτασε στη Γη με μετεωρίτες»

Το ενδεχόμενο η ζωή να σχηματίστηκε πρώτα στο διάστημα και να έφτασε στη Γη με μετεωρίτες προβάλλει έρευνα επιστημόνων της ΝΑΣΑ, οι οποίοι εντόπισαν σε ένα μετεωρίτη ποικιλόμορφες συστάδες αμινοξέων, δομικών στοιχείων για την ανάπτυξη της ζωής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Meteoritics and Planetary Science στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Το αξιοσημείωτο με τα συγκεκριμένα αμινοξέα είναι ότι επέζησαν και διατηρήθηκαν πάνω στο μετεωρίτη ο οποίος προέκυψε έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο αστεροειδών. Όπως σημειώνει ο Daniel Glavin του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA «η τριβή από τη σύγκρουση θέρμανε (τον μετεωρίτη) με περισσότερους από 1.093 βαθμούς Κελσίου, αρκετά υψηλή τιμή όπου όλα τα πολύπλοκα οργανικά μόρια θα είχαν καταστραφεί. Και όμως, τα βρήκαμε».

Ο Ησίοδος έζησε περί το 776 π.χ. την χρονιά των Ολυμπιακών αγώνων. Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Βοιωτίας την Άσκρα, στους πρόποδες του Ελικώνα, από γονείς μετανάστες από την Αιολική Κύμη της Μικράς Ασίας.Το επάγγελμά του ήταν βοσκός. Υπήρξε επικός ποιητής με πολλά έργα, τα κυριότερα είναι « Θεογονία έργα και ημέραι» και «ασπίς του Ηρακλέους».

Το Έπος Έργα και ημέραι, που το ονομάζει Θεογονία, στην πραγματικότητα πρόκειται περί κοσμογονίας. Ο ποιητής στο έργο του, εκφράζει όχι δικές του απόψεις, αλλά εκείνες, που επικρατούσαν στις κοινωνίες της εποχής του, και αναφέρονταν στην δημιουργία του κόσμου. Ενδιαφέρον έχει ότι τα φυσικά φαινόμενα είχαν ονόματα θεϊκά. Όπως ο θεός Ουρανός, η θεά γαία, οι Τιτάνες κλπ. Τα φυσικά φαινόμενα ερμηνεύονταν με τον απλοϊκό τρόπο δράσεων και συμπεριφορών προσώπων, που τα ονόμασαν θεούς. Το εκπληκτικό στοιχείο που προκύπτει από την προσεκτική έρευνα, στην φαινομενικά απλή και αφελή προσέγγιση της περιγραφής των θεϊκών ιδιοτήτων, αποκαλύπτει την απόλυτη σύμπτωση των σύγχρονων ανακαλύψεων και συμπερασμάτων, που επικρατούν στην επιστημονική κοινότητα, όσον αφορά την δημιουργία του σύμπαντος και της ζωής στην γη. Οι σύγχρονες απόψεις αναφέρονται στην μεγάλη έκρηξη, από την οποία δημιουργήθηκε το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Αυτό σαφώς περιγράφεται στο έπος του Ησιόδου. Αλλά περιγράφεται και η δημιουργία της ζωής.

Όταν ο Ουρανός πήγε με πόθο να πλαγιάσει με την Γαία, ο γιος του Κρόνος, μετά από αίτημα της μητέρας του, έστησε ενέδρα και με ένα δρεπάνι που είχε διαμαντένια δόντια πετάχτηκε και του έκοψε τα γεννητικά του όργανα. Ακολούθως τα πέταξε στην θάλασσα των Κυθήρων και από τον αφρό που σχηματίσθηκε αναδύθηκε στην Κύπρο η Θεά Αφροδίτη, που για τον λόγο αυτό πήρε και το όνομά της. Ερμηνεύοντας τον μύθο, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η Αφροδίτη έχει την έννοια της δημιουργίας της ζωής και ότι τα πρώτα σπέρματα, δηλαδή το γενετικό υλικό, τα αμινοξέα, μεταφέρθηκαν από το διάστημα στην γη, με όχημα τους μετεωρίτες, που έπεσαν στην θάλασσα.

Άρα η Αφροδίτη είναι η ίδια η ζωή σε όλες της μορφές της. Η ζωή που δημιουργήθηκε στην θάλασσα και αναδύθηκε και εξαπλώθηκε σε όλη την στεριά.

Η διαίσθηση των απλών σκεπτόμενων ανθρώπων, που εκφράσθηκε με απλοϊκό και δήθεν αφελή τρόπο,σε εποχές προϊστορικές, απρόβλεπτα επαληθεύεται για ακόμα μία φορά.

Αλλά υπάρχουν πολλές ακόμα εκπλήξεις, όταν μελετάει κανείς με ερευνητικό μάτι, την εκπληκτική Ελληνική μυθολογία.