Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Της Roula Zerva


Οκτώ Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας . Δηλαδή οι υπόλοιπες 364 ποιανού είναι ? Υπάρχει μέρα της εβδομάδας,μήνας ενός χρόνου,δεκαετία ενός αιώνα ή κάποιος αιώνας μέσα στις χιλιετίες της ιστορίας του ανθρώπου, που η γυναίκα δεν έπαιξε σημαντικότατο ρόλο ;

Άλλοτε φανερά με πρώτο ρόλο σε αγώνες, πολέμους, επαναστάσεις, άλλοτε στην αφάνεια σαν σύντροφος, σύζυγος, μητέρα, κάποιων μεγάλων ηγετών, αυτοκρατόρων, στρατηλατών, πολιτικών άσκησε εξουσία και καθόρισε τις τύχες ολόκληρων κρατών .


Και σήμερα οι γυναίκες καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους βάρη περισσότερο από κάθε άλλη εποχή . Απ' ότι δείχνουν τα νέα κοινωνικά δεδομένα, οι γυναίκες θα συνεχίσουν να φροντίζουν την οικογένειά τους μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, μέχρι τη μέρα που θα τις κρατάνε τα πόδια τους όρθιες, αφού παρήλθαν οι εποχές που τα παιδιά έκαναν τη δική τους οικογένεια και έφευγαν από το σπίτι .

Αλλά και όσες ακόμα δουλεύουν θα πρέπει τώρα να το κάνουν για περισσότερα χρόνια για να φτάσει η στιγμή μιας αμφίβολης σύνταξης . Θυμάμαι την πρόταση που έκαναν πριν από μερικά χρόνια κάποιοι για τη "σύνταξη της νοικοκυράς" και τώρα μου ακούγεται σαν ανέκδοτο . Χρόνια μας πολλά λοιπόν για όλες τις μέρες του χρόνου και εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν .