Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ο ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗΣ

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗ


Εσείς οι πιο παλιοί θυμάστε τον αρκουδιάρη ?
Οι νεότεροι έχετε ακούσει την ιστορία ?

Ο αρκουδιάρης λοιπόν ήταν ο ιδιοκτήτης μιας, συνήθως καφέ ή μαύρης εκπαιδευμένης αρκούδας, που τριγυρνούσε στις γειτονιές και τα χωριά, βγάζοντας μεροκάματο, επιδεικνύοντας τα άριστα αποτελέσματα της εκπαίδευσης του επί του ζώου .

Δεν έμαθα ποτέ πως ένα άγριο ζώο φυλακιζόταν για να εκπαιδευτεί . Ούτε και κάτω από ποιες συνθήκες πραγματοποιούνταν αυτή η εκπαίδευση . Μαρτυρίες καταγεγραμμένες πάντως μιλούν για βασανισμούς και βάναυση συμπεριφορά του ''ιδιοκτήτη '' επί του ζώου .


Οι γειτονιές, τα πανηγύρια και κάθε μορφή κοινωνικής εκδήλωσης ήταν ο τόπος εργασίας του πλανόδιου ιδιοκτήτη-εκπαιδευτή-βασανιστή . Τα παιδιά έτρεχαν να χορτάσουν την περιέργεια τους, οι μεγάλοι διασκέδαζαν με τα καμώματά του και καμιά φορά κάποιος επίσης πλανόδιος φωτογράφος ,αποθανάτιζε τις στιγμές . Ενθύμιο η ασπρόμαυρη φωτογραφία που έμπαινε σε περίοπτη θέση στον καθρέφτη του σαλονιού μαζί με του παππού και της γιαγιάς .

Η ατραξιόν περιελάμβανε νούμερα όπως, υπακοή του ταλαίπωρου ζώου στις προσταγές του αφέντη, σήκω τώρα, κάτσε τώρα, χόρευε όπως σου βαρώ το ντέφι, μπράβο το καλό κορίτσι, πάρε τη λιχουδιά σου !!!!

Όλο το σκηνικό και η φασαρία που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την επικείμενη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ίδρυμα Καραμανλή .

Δεν είναι καθόλου τυχαίο από ποιους δημιουργείται ο θόρυβος ούτε η έντασή του, ούτε και η ευρύτητα του .

Κυρίως είναι το σύνολο των καθεστωτικών μέσων . Από όλες τις κατευθύνσεις προερχόμενα . Ξεχνούν φυσικά το θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σκοπίμως αποσιωπούν ότι στην περίπτωση που θα είχε αρνηθεί την πρόταση, θα εξαπέλυαν ρουκέτες για το σεβασμό ή μη των θεσμών, από πλευράς του .

Εδώ ακριβώς ταιριάζει ο αρκουδιάρης .

Αρκουδιάρης με το ντέφι είναι τα μέσα . Τα κατευθυνόμενα μέσα .Αυτά που καθορίζουν ή προσπαθούν να καθορίσουν τις εξελίξεις διαμορφώνοντας τις συνειδήσεις, όπως ο αρκουδιάρης με το ντέφι του, το χορό της αρκούδας .

Είναι περισσότερο από εμφανής η προσπάθεια τους και δυστυχώς στον ήχο του ντεφιού χορεύουν πολλοί ακόμη .

Υπήρξαν περιπτώσεις αρκουδιάρηδων που τελικά κατασπαράχτηκαν από το εξαγριωμένο ζώο που ξέφυγε από την χοντρή του αλυσίδα . Αυτό ήταν και παραμένει η ελπίδα .

Η στιγμή όπου οι πολλοί θα σπάσουν τις αλυσίδες του μυαλού τους και θα κατασπαράξουν τους αρκουδιάρηδες δηλώνοντας ανυπακοή στους ανατριχιαστικούς ήχους του ντεφιού .