Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Αριστερή κυβέρνηση! Με ποιους, για ποιους και γιατί;


Πολλές οι κουβέντες που γίνονται, είναι αλήθεια, στο χώρο της Αριστεράς και όχι μόνο, με το τι σημαίνει κυβέρνηση της Αριστεράς, τι προσδοκούμε από μια τέτοια κυβέρνηση, τι είναι η λαϊκή εξουσία, η διαχείριση του καπιταλισμού, ο σοσιαλισμός, κλπ. Είναι φορές μάλιστα που οι συζητήσεις αυτές φορτίζονται πέρα από τον έλλογο προβληματισμό και με εμπάθεια και φανατισμό, με ιερό φανατισμό θα ‘λεγα που παραπέμπει περισσότερο σε θρησκευτικά δόγματα παρά σε κόμματα και ανθρώπους που επαγγέλλονται, παλεύουν και προσδοκούν μιαν άλλη καλύτερη κοινωνία.

Όποιος πιστεύει ότι μια αριστερή κυβέρνηση (οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση) θα εφαρμόσει άμεσα σοσιαλιστική πολιτική πλανάται πλάνη οικτρά. Άλλο αριστερή κυβέρνηση και άλλο αριστερή λαϊκή εξουσία. Μια αριστερή κυβέρνηση ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ αλλά σαφώς στην αρχή θα προσπαθήσει να διαχειριστεί τον καπιταλισμό κάνοντας πέντε, δέκα, πενήντα πράγματα υπέρ των ασθενέστερων τάξεων, ανακουφίζοντας τα φτωχά λαϊκά στρώματα και σταματώντας παράλληλα την κατεδάφιση της κοινωνίας από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις. Παράλληλα έχοντας το λαό δίπλα της θα προσπαθήσει να συγκρουστεί με τις κατεστημένες και κυρίαρχες δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα κάνοντας το λαό κοινωνό και συμμέτοχο. Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ είναι μια διαρκής διαδικασία με βήματα, με κύματα, με μικρές και μεγάλες κατακτήσεις. Το μέλλον μας σαφώς και δεν είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα, ούτε βέβαια και τα αιμοσταγή καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστικά, δυσφημίζοντας και απαξιώνοντας τα μέγιστα το σοσιαλιστικό απελευθερωτικό πρό(σ)ταγμα και δίνοντας το καλύτερο άλλοθι στις κυρίαρχες δυνάμεις του πλούτου.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΑ ΜΌΝΗ ΧΩΡΑ με τον καπιταλιστικό περίγυρο να μαίνεται γύρω είναι αδύνατο να οικοδομηθεί και ΟΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ ΑΥΤΟ ή δεν ξέρει τι της γίνεται ή απλά εξαπατά τον κόσμο.

Η δύναμη στην ενότητα, η ελπίδα στην Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η έμπρακτη και πλέον σοβαρή προσπάθεια ενότητας της Αριστεράς. Κόμματα, συλλογικότητες, ομάδες, άτομα, ενταγμένα και ανένταχτα με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια - όχι απλά διαμαρτυρίας και καταγγελίας - αλλά (και) διεκδίκησης - για πρώτη ίσως φορά - από τους πολίτες στήριξη και ψήφου ανάδειξης ΑΡΙΣΤΕΡΉΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ μέσα από ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο απαλλαγής από τα μνημόνια και ανακούφισης της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Ένα πολιτικό σχέδιο ρήξεων και ανατροπών στο «εδώ και τώρα» και όχι σε ένα αχανές και απροσδιόριστο μέλλον.

ΕΝΟΤΗΤΑ σημαίνει υπέρβαση από στεγανά και στερεότυπα, όσμωση διαφορετικών αντιλήψεων στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, κατεδάφιση δογματικών τοίχων και κοινή περπατησιά χωρίς να αναιρούνται οι διαφορετικές προσεγγίσεις του κάθε χώρου.

ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ; ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Ας δώσουμε λοιπόν την απάντηση μας απέναντι στις κυρίαρχες δυνάμεις του κεφαλαίου δυνατά, ενωτικά, αριστερά και συντεταγμένα. Για αλλαγή πολιτικής υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Για να απλωθεί η πυρκαγιά της ρήξης και της ανατροπής σε όλη την Ευρώπη, σε όλον τον πλανήτη. Για έναν άλλο κόσμο εφικτό και αναγκαίο με τον άνθρωπο στο προσκήνιο και πάνω από τα κέρδη. Για να αποκτήσουν φωνή οι «δίχως φωνή». Να ανοίξει ο δρόμος και να μπορέσουμε να αγωνιστούμε:
Για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα με ελευθερία, δημοκρατία και χειραφέτηση.