Σάββατο 18 Απριλίου 2015

bullying

Ισίδωρος Νερούτσος


Να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα και κάποιες καταστάσεις ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια αβεβαιότητας. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δεν αποτελεί ένα καθαρά αριστερό πρόγραμμα, το οποίο απαραίτητα απαιτεί, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αποτελεί απλά και μόνο ένα πρόγραμμα διακοπής της καταστροφικής ύφεσης της οικονομίας και στήριξης των αδύναμων οικονομικά κοινωνικών τάξεων, μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του καπιταλισμού.

Το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε άριστα να εφαρμοσθεί και από όποια δεξιά κυβέρνηση είχε τέτοια βούληση, χωρίς να θίγει την ουσία του καπιταλιστικού συστήματος, δηλαδή τον ουσιαστικό έλεγχο των μέσων παραγωγής.

Το εγχείρημα αυτό του Αριστερού Ριζοσπαστικού κόμματος, αποτελεί τον μόνο αυτή την χρονική συγκυρία δρόμο ή ας πούμε τον σπουδαιότερο εφικτό, για μία προς τα μπρός προοδευτική κίνηση.

Την πολιτική αυτή αδυνατούν να κατανοήσουν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν, τα δογματικά κόμματα της αριστεράς, για τον λόγο ακριβώς αυτόν, αλλά και για τους δικούς τους λόγους, ότι δηλαδή δεν κοινωνικοποιεί ή για τους κρατιστές, δεν κρατικοποιεί, τα μέσα της παραγωγής.

Ένα τέτοιο εγχείρημα όμως κοινωνικού μετασχηματισμού, είναι βέβαιο ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, που η χώρα έχει ένα τεράστιο χρέος και ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας, αλλά και στην υπάρχουσα γεωπολιτική αβεβαιότητα, είναι καταδικασμένο σε οικτρά αποτυχία.

Από την άλλη μεριά οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί με επικεφαλής τον Σόϊμπλε και οι ντόπιοι θαυμαστές τους, πιέζουν, ασκούν bullying, για να επαναφέρουν την χώρα στην πολιτική της θεραπείας του ΣΟΚ του Φρίντμαν.

Η δεύτερη σοβαρή κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα και η κυβέρνηση της αριστεράς, είναι η εξόφληση του χρέους, αλλά και η αδυναμία εξόφλησης ακόμα και των δόσεων των δανείων. Η αποστολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι λοιπόν διττή.

Η εφαρμογή του αστικού προγράμματος της Θεσσαλονίκης και η οριστική διευθέτηση του δανείου, με τρόπο ώστε να είναι εφικτή η αποπληρωμή του. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει ή μάλλον ο άλλος τρόπος είναι η πολιτική που ακολουθούσαν οι Σαμαροβενιζέλοι και που οδηγεί μόνο στην καταστροφή.

Νέα δανειακή σύμβαση, όσες ψεύτικες υποσχέσεις και να δοθούν από τους «εταίρους», θα είναι καταστροφική για την χώρα και θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση του λαού. Τα απλά αυτά πράγματα, τα έχουν καταλάβει πολύ καλά οι απλοί άνθρωποι και επιθυμούν με όποιο κόστος, την πραγματοποίησή τους. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις δημοσκοπήσεις.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει θέμα αριστερού ρεύματος, αλλά θέμα εφαρμογής των προεκλογικών εξαγγελιών. Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς τον λαό, αποτελεί σαφή εντολή του λαού, βούληση όλου του κόμματος, αλλά και πολιτική βούληση όλης της συγκυβέρνησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου