Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Η κούφια παραίτηση του κ. Τόσκα

Προκόπης Μπίχτας


Η παραίτηση Τόσκα, 11 ολόκληρες μέρες ύστερα από την καταστροφή στο Μάτι είναι ανάλογη του κουτοπόνηρου ελιγμού της κούφιας ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, λίγες μέρες πριν. Οποιοσδήποτε πολίτης που έχει καταφέρει να διατηρήσει ψήγματα λογικής, δικαιούται να πιστεύει ότι αυτή η παραίτηση δεν αποτελεί δείγμα λύπης και αξιοπρέπειας, αλλά είναι αποτέλεσμα της πίεσης των τραγικών γεγονότων και του πανικού που έχει καταλάβει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπροστά στις δημοσκοπικές συνέπειες της μωρίας που επέδειξε γι' άλλη μια φορά με αφορμή μια κρίση.

Στοιχεία που έχουν ήδη δοθεί στην δημοσιότητα δείχνουν ότι αιτίες της καταστροφής και του θανάτου 89 ανθρώπων ήσαν η πλήρης έλλειψη σχεδιασμού από τους πολιτικούς υπευθύνους και τους διορισμένους τους εκπροσώπους και κρατικούς λειτουργούς, που οδήγησε σε μοιραίους αυτοσχεδιασμούς της στιγμής, και η μείωση του προϋπολογισμού της Πυροσβεστικής. Οι συνέπειες αυτών είναι το πάγωμα των προσλήψεων, η αυξανόμενη συνταξιοδότηση του προσωπικού, η ελλειπής συντήρηση των γηρασμένων αεροπλάνων, η μόνιμη ακινητοποίηση μεγάλου αριθμού οχημάτων λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, καθώς και ο παροπλισμός, αφοπλισμός και διάλυση συστημάτων και υπηρεσιών που θα συνέβαλλαν καθοριστικά τόσο στην πρόληψη και κατάσβεση πυρκαϊών, όσο και στην εκκένωση απειλούμενων περιοχών.

Ενδεικτικά:

    ◼ Το 2011 απολύθηκαν 4000 πυροσβέστες και δασοπυροσβέστες.Το 2016 ήρθε στην Βουλή τροπολογία για την επαναπρόσληψή τους, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση. Από τότε κρατεί το γαϊτανάκι «θα προσλάβουμε- δεν θα προσλάβουμε, θα προσλάβουμε περισσότερους-θα προσλάβουμε λιγότερους, θα προσλάβουμε κάποιους, αλλά όχι τώρα» κ.λ.π.

    ◼ Τα Κανανταίρ είναι γηρασμένα, έχει μειωθεί ο αριθμός τους και, συχνά, παρουσιάζουν βλάβες κατά την στιγμή της απογείωσης.

    ◼ Πολλά οχήματα εδάφους έχουν ηλικία 40 χρόνων, και είναι επιχειρησιακά άχρηστα λόγω των συνεχών βλαβών. Πολλά από αυτά δεν έχουν λάστιχα!

    ◼ Παροπλίσθηκε η ομάδα πυροσβεστών-μοτοσυκλετιστών «Ήφαιστος» που είχε ως αποστολή την περιπολία στα δάση για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς και την βοήθεια στην εκκένωση περιοχών. Οι εκπαιδευμένοι μοτοσυκλετιστές μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, ενώ οι μοτοσυκλέτες τους σκουριάζουν σε κάποιες αποθήκες.

    ◼ Παροπλίστηκε το υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα “Evita”. Το σύστημα “Evita” δίνει πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο, για ο,τιδήποτε σχετίζεται με μια πυρκαγιά και καταρτίζει άμεσα σχέδια εκκένωσης των απειλούμενων περιοχών. Το επιστημονικό συμβούλιο που είχε την ευθύνη της διαχείρισης του “Evita” διαλύθηκε και οι ειδικοί ανέλαβαν ως τηλεφωνητές στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής. (*Σύμφωνα με πληροφορίες το “Evita” είχε δοκιμαστεί στην μεγάλη φωτιά του Καλάμου*, κατήρτισε το σχέδιο για την εκκένωση του οικισμού Ζούμπερι και των παιδικών κατασκηνώσεων και η λειτουργία του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.)

    ◼ Είναι αμφίβολο αν ενεργοποιήθηκε το σύστημα “Engage”, το οποίο εντοπίζει τις θέσεις των πυροσβεστικών οχημάτων και είναι πολύτιμο για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η διάλυση αυτών των συστημάτων είναι ενταγμένη στα πλαίσια της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων για την επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος (3,5%) του κρατικού προϋπολογισμού, τον οποίο έχουν επιβάλλει οι δανειστές και έχει αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια τα λεφτά κόβονται από την Πυροσβεστική, όπως κόβονται από τα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα, τις συντάξεις, τα επιδόματα, την δημόσια υγεία, παιδεία κ.λ.π. και θυσιάζονται εν ψυχρώ ανθρώπινες ζωές για να ταϊστούν οι αχόρταγοι διεθνείς τοκογλύφοι. Η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση, που είναι συνεργός και συμμέτοχος στο έγκλημα.

Σαν να μην είναι αρκετή αυτή η άθλια πρακτική, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιχείρησαν να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλα δεδομένα, όπως στον αέρα, τα πεύκα, την αυθαίρετη δόμηση, και, φυσικά, επιστράτευσαν και το πάντα πιασάρικο κλισέ της «κλιματικής αλλαγής», προξενώντας πικρό γέλιο στον μέσο λογικό και στοιχειωδώς μορφωμένο άνθρωπο. Οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν δίστασαν να αποδώσουν ευθύνες ακόμα και στα θύματα των ενεργειών τους - στους κατεστραμμένους και τους νεκρούς. Αυτό είναι η ουσία της έννοιας της Ύβρεως κι αποδείχθηκε γι άλλη μια φορά ότι οι φέροντες την δυστυχία είναι ανήθικοι: ανάλγητοι, αμετροεπείς, αδιάντροποι, αμετανόητοι και, κυρίως, έχουν πλήρη συνείδηση των πράξεών τους.

Τεράστια ευθύνη για την έλλειψη αντιπυρικής υποδομής και σχεδιασμού φέρνουν, επίσης, όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, όμως από το 2015 η συνειδητή καταστροφή της χώρας, η δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, η αδιαφορία, το ψέμα, η κοροϊδία και ο χλευασμός θυμάτων έχουν περάσει σε άλλη διάσταση κι έχουν αποκτήσει μια άλλη ποιότητα.

Γι αυτούς τους λόγους η παραίτηση του κ. «εγώ δεν έκανα λάθη» Τόσκα και αυτές που, πιθανόν, θα ακολουθήσουν, δεν πείθουν. Είναι ένας πολυχρησιμοποιημένος  ελιγμός για να περάσει άλλο ένα ψέμα: αυτό της δήθεν αναγνώρισης της ευθύνης και της δήθεν θέλησης της κυβέρνησης  να «τιμωρήσει τους υπεύθυνους».

*Ο πρωθυπουργός είτε λόγω κακής πληροφόρησής του είτε με σκοπιμότητα, είχε δηλώσει ότι στην φωτιά του Καλάμου είχαν καεί 15.000 στρέμματα. Όμως, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών τον είχε διαψεύσει, αναφέροντας ότι κάηκαν συνολικά 3.912 εκτάρια, δηλαδή 39.120 στρέμματα και καταστράφηκαν 20 σπίτια. Ανάλογος χάρτης αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και βασίζεται σε δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων.

Πηγή: ΑΚΡΟΑΜΑ 99,8



Προκόπης Μπίχτας: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου