Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Τραμπ ίσον Χάρις στα βασικά και στρατηγικά



Αντιπαράθεση για τη χειραγώγηση του λαού, και επί της ουσίας για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ήταν η τηλεμαχία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοέμβρη μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, πρώην Προέδρου, υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, και της Κάμαλα Χάρις, αντιπροέδρου και υποψήφιας των Δημοκρατικών, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Στην ενότητα της εσωτερικής πολιτικής επικράτησαν θέματα όπως ο πληθωρισμός, η ανεργία, η μετανάστευση και οι εκτρώσεις, ενώ δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές σε ζωτικά ζητήματα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η εμπορευματοποιημένη Υγεία και Εκπαίδευση, οι χαμηλοί μισθοί εκατομμυρίων εργαζομένων, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, η συνέχιση της εκποίησης εκτάσεων μικρομεσαίων αγροτών σε πάμπλουτους γαιοκτήμονες και μεγάλες «επενδυτικές» εταιρείες, η πανάκριβη στέγη, που ταλανίζει ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους και τα νέα ζευγάρια, κ.λπ. Για τη δε συνεχή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος από τις εταιρείες Ενέργειας (σχιστολιθικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και «πράσινης οικονομίας») ουσιαστικά υπήρξε πλειοδοσία για το ποιος τη στηρίζει περισσότερο.

Στο θέμα της μετανάστευσης, ο Τραμπ προσπάθησε να δαιμονοποιήσει ορισμένες κατηγορίες μεταναστών, όπως οι Αϊτινοί, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι στο Οχάιο υπήρξαν «καταγγελίες» πως τρώνε τα οικόσιτα «σκυλιά και γατιά» των κατοίκων. Υποστήριξε ακόμα ότι κάθε μήνα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ «21 εκατομμύρια άνθρωποι», προσθέτοντας στη συνέχεια πως «προσπαθούν να τους βάλουν να ψηφίσουν».

Αμφισβήτησε ξανά ότι έχασε τις εκλογές του 2020, λέγοντας πως τις πήρε με δόλο «η άλλη πλευρά» και πως το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ «είναι κακό». «Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα», είπε, αναφερόμενος και στον ισχυρισμό των Δημοκρατικών γι' αυτόν ότι συνιστά «απειλή για τη δημοκρατία».

Δεν έλειψαν και οι γελοιότητες περί «μαρξίστριας» Χάρις, και άλλα φαιδρά.

Η Χάρις, από την άλλη, προσπάθησε να αξιοποιήσει τις πολιτικές των Ρεπουμπλικάνων και των πιο συντηρητικών τμημάτων της κοινωνίας κατά των αμβλώσεων, λέγοντας πως «ο Τραμπ δεν πρέπει να πει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της». Διαβεβαίωσε δε ότι σε περίπτωση που εκλεγεί και το Κογκρέσο περάσει νόμο που θα αποκαταστήσει την προστασία την οποία παρείχε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, γνωστό ως «Roe v. Wade», τότε αυτή θα τον υπογράψει «υπερήφανα» ώστε να τεθεί σε ισχύ.

Διέψευσε τον Τραμπ ότι αν εκλεγεί εκείνη θα πάρει μέτρα για την οπλοκατοχή, λέγοντας πως τόσο η ίδια όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος Τιμ Γουόλς είναι κάτοχοι όπλων. Παρουσίασε δε τον Τραμπ σαν δισεκατομμυριούχο που παλεύει για τον εαυτό του, λέγοντας ότι «αν πάνε οι Αμερικανοί στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, θα διαπιστώνουν πως μόνο για εκείνους δεν μιλά». Επανέλαβε τέλος ότι ο Τραμπ είναι ο «περίγελος» ξένων ηγετών και ότι σε περίπτωση εκλογής του ο Πούτιν «θα τον φάει για πρωινό».

Στο θέμα της υποστήριξης του Ισραήλ οι δύο υποψήφιοι είχαν ταύτιση θέσεων, παρότι ο Τραμπ κατηγόρησε την Χάρις πως «μισεί το Ισραήλ» και πως αν εκείνη εκλεγεί Πρόεδρος «το Ισραήλ δεν θα υπάρχει σε δύο χρόνια». Στην πραγματικότητα και οι δύο υποστήριξαν ένθερμα το κράτος - δολοφόνο, πίνοντας νερό στο «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ» ώστε να συνεχίσει τις σφαγές των Παλαιστινίων. Αυτό ακριβώς το στοιχείο επεσήμαναν με τη σειρά τους χιλιάδες διαδηλωτές που κινητοποιούνταν έξω από το κτίριο του «ABC News», με ισχυρή αστυνομική παρουσία, αναφέροντας σε πλακάτ ότι στο θέμα του πολέμου στη Γάζα «Τραμπ = Χάρις».

Μικρή διαφοροποίηση υπήρχε στο θέμα της Ουκρανίας, με τον Τραμπ να διατείνεται ότι θέλει να τελειώσει τον πόλεμο εκεί, γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ανίκανη να το καταφέρει. Η δε Χάρις υποστήριξε τη «δίκαιη άμυνα της Ουκρανίας», τονίζοντας πως είχε συναντήσεις με Ουκρανούς και Ευρωπαίους ηγέτες για να οργανώσουν την αντίδραση του ΝΑΤΟ, καθώς «διαφορετικά ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο, με τα μάτια στραμμένα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Η αποτίμηση των επιδόσεων των δύο αντιπάλων στο πρώτο τους ντιμπέιτ καταγράφηκε πρώτα σε δημοσκόπηση του CNN/SSRS σε 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Αυτοί έκριναν κατά 63% ότι ήταν καλύτερη στην τηλεμαχία η Χάρις και κατά 37% ότι ήταν ο Τραμπ. Πάντως, με βάση δημοσκόπηση που έκανε το CNN, μόνο 4% αναφέρει ότι θα άλλαζε την ψήφο του λόγω της τηλεμαχίας.

Σε επίπεδο αντιδράσεων στο εξωτερικό, ξεχώρισαν εκείνες της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, σχολίασε πως οι ΗΠΑ «διατηρούν την αρνητική, μη φιλική στάση έναντι της Ρωσίας» και πως χρησιμοποιούν το όνομα του Πούτιν «σαν όργανο εσωτερικής διαμάχης», ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μ. Ζαχάροβα παρομοίασε το ντιμπέιτ των Τραμπ - Χάρις με πάλη δύο διάσημων παλαιστών στον Τιτανικό, που στο τέλος του αγώνα οι άνθρωποι αναρωτήθηκαν ποιος νίκησε ενώ αυτό δεν είχε σημασία, «μιας που ο Τιτανικός σε 15 λεπτά θα πέσει στο παγόβουνο».


Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου