Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ «Τόπος μαρτυρίου, όχι δεξιώσεων και εμπορίου»

Ελλάδα


Με το σύνθημα «Επταπύργιο: Τόπος μαρτυρίου, όχι δεξιώσεων και εμπορίου», αντιδικτατορικοί και άλλοι αγωνιστές, αρχαιολόγοι και άλλοι εργαζόμενοι, χθες το μεσημέρι στάθηκαν στην πύλη του Επταπυργίου και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού που προωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας.

Διαμήνυσαν ότι τα μνημεία δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι επιχείρηση. Είναι η ιστορία μας, η ταυτότητά μας και η κοινή μας κληρονομιά. Και απαίτησαν να διαγραφεί το Επταπύργιο από τη «λίστα γαστρονομίας» του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα του ΣΦΕΑ '67 - '74. Στήριξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος προκήρυξε και στάση εργασίας για το παράρτημα Μακεδονίας - Θράκης από τις 11.30 έως τις 14.30.

Ο ΣΦΕΑ καταγγέλλει την εξέλιξη και σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων σημειώνει: «Εως τώρα στον χώρο των πρώην φυλακών του Γεντί Κουλέ γίνονταν ανοιχτές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, και ποτέ ιδιωτικά γεύματα. Με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, ένας χώρος που στάζει αίμα και δάκρυ, θα νοικιάζεται σε κέτεριγκ για πριβέ δείπνα, σε γάμους, σε βαφτίσεις, σε εταιρικά δείπνα, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στη "Βαστίλη της Θεσσαλονίκης". Το Επταπύργιο, μνημείο μάλιστα ενταγμένο στην UNESCO, είναι τόπος μαρτυρίου και εκτελέσεων εκατοντάδων αγωνιστών την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου, αλλά και εγκλεισμού εκατοντάδων πολιτικών καταδίκων την περίοδο της χούντας.

Η κυβέρνηση, χωρίς αιδώ χωρίς ντροπή, αντί της ανάδειξής του Επταπυργίου σε χώρο ιστορικής μνήμης, σε Μουσείο της Εθνικής και της Αντιδικτατορικής Αντίστασης - όπως πάγια διεκδικούν ο Σύνδεσμός μας, οι αντιστασιακές οργανώσεις και οι φορείς της Θεσσαλονίκης - νομοθετεί την αγοραία χρήση του».


Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου