Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ποιος μας επιβαρύνει περισσότερο, η κινητή τηλεφωνία ή το …ραδιόφωνο;

Κώστας Κάππας


Αρχές Φεβρουαρίου. Κάνουμε επιστημονική προετοιμασία για να λάβουμε μέρος σε έλεγχο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας και αποφασίζουμε να μετρήσουμε την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των τηλεπικοινωνιών (τα ραδιοκύματα), σε μία θεωρητικά επιβαρυμένη περιοχή της Αθήνας. Επιλέγουμε το πάρκο Παπάγου.

Η κορυφή του Υμηττού απέναντι, γεμάτη κεραίες TV, ραδιοφώνου και κινητής τηλεφωνίας. H αστική περιοχή γύρω μας, καλυμμένη με κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ο μετρητής μας, NARDA 3006, είναι βαθμονομημένος από επίσημο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό εργαστήριο και εξαιρετικά ακριβής [χρησιμοποιείται από τις επίσημες ελεγκτικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο].

Μετρήσεις


Ανιχνεύουμε και καταγράφουμε ψηφιακά όλες τις πηγές ραδιοκυμάτων οι οποίες είναι ενεργές και εκπέμπουν στην περιοχή. Η ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε πηγής στην συνολική επιβάρυνση του χώρου έχει ως εξής:

5% Στρατιωτικοί, Μετεωρολογικοί και Αεροπορικοί Σταθμοί Βάσης [εύρος συχνοτήτων 27 – 87,5 MHz]

88% Ραδιόφωνο FM [εύρος συχνοτήτων 87,5 – 108 MHz]

3% TV, VHF, Ψηφιακό ραδιόφωνο [εύρος συχνοτήτων 108 – 410 MHz]

1% Κινητά τηλέφωνα προς Σταθμούς Βάσης [εύρος συχνοτήτων 800, 900, 1800, 2000 & 2600 MHz]

3% Άλλοι (διάφορες πηγές χαμηλής ισχύος σε ολόκληρη την ζώνη ραδιοκυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σταθμών Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας)

Σχόλια και Παρατηρήσεις


Η υψηλότερη σχετική επιβάρυνση προέρχεται από τις ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι υπόλοιπες ραδιοκυματικές πηγές συνεισφέρουν πολύ λιγότερο στην συνολική έκθεση του ατόμου.

Παρατηρείται ότι …η αποστολή της φωτογραφίας των μετρήσεων με το κινητό μας τηλέφωνο προς τον υπολογιστή μας (αποστολή δεδομένων προς την κεραία – uplink radiation) συνεισέφερε στην έκθεση κατά 1%, όσο περίπου και οι σταθμοί βάσης της κινητής τηλεφωνίας της περιοχής. Αυτό εξηγείται λόγω της άμεσης γειτνίασης του κινητού τηλεφώνου με τον μετρητή.

Η μετρούμενη παράμετρος για τον έλεγχο της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών είναι η Ένταση του Ηλεκτρικού Πεδίου της Ραδιοκυματικής Ακτινοβολίας. Για λόγους Φυσικής και Βιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή της παραμέτρου αυτής διαφέρει από συχνότητα σε συχνότητα.

Χαρακτηριστικά, η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει στις ευαίσθητες περιοχές (σχολεία, παιδικούς σταθμούς, κ.α.) να μειώνονται τα πανευρωπαϊκά όρια στο 60% της τιμής τους, εάν αυτές ευρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 300 μ από ραδιοπομπούς (κεραίες). Σε άλλες περιπτώσεις το όριο είναι στο 70% των ορίων της ΕΕ. Το Εργαστήριό μας λειτουργεί λαμβάνοντας πάντα το αυστηρότερο όριο (60%) είτε ισχύει ο περιορισμός των 300 μ είτε όχι, αυξάνοντας τον συντελεστή ασφαλείας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτόν τον περιορισμό, το ανώτατο όριο για την κινητή τηλεφωνία κυμαίνεται από 30,1 V/m έως και 47,2 V/m, ενώ για το ραδιόφωνο είναι ίσο με 21,2 V/m (ένταση ηλεκτρικού πεδίου) ή 1,2 W/m2 (πυκνότητα ισχύος).

Με άλλα λόγια, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι περισσότερο ευαίσθητος στις ραδιοφωνικές συχνότητες από ότι στις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας!

Υπόθεση 1η:

Εάν θεωρήσουμε (τελείως καταχρηστικά…) ως κοινό όριο ασφαλείας για όλες τις πηγές ραδιοκυμάτων στο πάρκο Παπάγου, το αυστηρότερο όριο, δηλαδή το όριο για το ραδιόφωνο (1,2 W/m2) και μετά από τους μαθηματικούς υπολογισμούς, η συνολική επιβάρυνση για τον πολίτη είναι 345 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας.

Υπόθεση 2η:

Εάν θεωρήσουμε τα πραγματικά όρια ξεχωριστά για κάθε πηγή ραδιοκυμάτων, η συνολική επιβάρυνση για τον πολίτη είναι 404 φορές κάτω από το όριο ασφαλείας.

Τονίζεται ότι:

Η κατανομή αυτή της “ηλεκτρομαγνητικής όχλησης” του πολίτη όπου το ραδιόφωνο καλύπτει σχεδόν 90% δεν είναι συνηθισμένη.

Υπενθυμίζεται ότι οι ραδιοφωνικοί, τηλεοπτικοί, μετεωρολογικοί και στρατιωτικοί σταθμοί εκπέμπουν σε ισχύ της τάξης των kilowatts (χιλιάδες watts) και των megawatts (εκατομμύρια watts), ενώ η κινητή τηλεφωνία μόνο σε δεκάδες watts.

Για αυτόν το λόγο, παρ’ ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι εγκατεστημένος στον Υμηττό (σε πολύ μεγάλη απόσταση από τον παρατηρητή) ενώ ο σταθμός κινητής εντός απόστασης 500 μ περίπου (κοντά), η υψηλότερη ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση προέρχεται από τον ραδιοφωνικό πομπό.

Καθημερινό παράδειγμα σχέσης απόστασης – ισχύος:

Ο ήλιος ως πηγή φωτός ευρίσκεται σε τεράστια απόσταση. Καθ’ ότι όμως πρόκειται για εξαιρετικά υψηλής ισχύος πηγή ακτινοβολίας, είναι αδύνατον να παρατηρείται δια γυμνού οφθαλμού. Αντιθέτως, φωτεινή πηγή (λάμπα) η οποία ευρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον παρατηρητή, παρατηρείται με σχετική άνεση καθώς είναι πολύ χαμηλής ισχύος.

Συνεπώς δεν αποτελεί μέτρο προστασίας του ατόμου, αποκλειστικά η απομάκρυνση (η μεγάλη απόσταση από μια πηγή) αλλά και η χαμηλή ισχύς της (όπως π.χ. η ισχύς κεραιών, ρούτερ διαδικτύου, κ.α.).

Τελικό συμπέρασμα


Εάν ανησυχούμε πραγματικά για την υγεία την δική μας και κυρίως των παιδιών μας, ας ασχοληθούμε “ηλεκτρομαγνητικά” με το ραδόνιο (κυριότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονος), τον καπνό (κάθε 4 τσιγάρα ακτινοβολούν τους πνεύμονες όσο μία ακτινογραφία θώρακος) και την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και του solarium (αύξηση του κακοήθους μελανώματος)…

*Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Γ. Γουρτζουλίδη, τον υπ. Διδάκτορα Χ. Τυράκη και τον υπογράφοντα, ερευνητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πηγή: artinews.gr



Κώστας Κάππας: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου