Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Ξύλο και προσαγωγές κατά Τήνιων κατοίκων

Τάσος Σαραντής


Η καταστολή φαίνεται πως αποτελεί τη μόνιμη απάντηση της κυβέρνησης σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, όπως αυτή των κατοίκων της Τήνου που γεύτηκαν χθες την αγριότητα της ΕΛ.ΑΣ. επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Έντονη διαμαρτυρία του δημάρχου για την αστυνομική βία, ζητά την απόσυρση των ΜΑΤ από το νησί

Απρόκλητη και αναίτια επίθεση δέχτηκαν χθες το πρωί πολίτες που αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών της ιδιωτικής εταιρείας «Ενεργειακή Κυκλάδων» στη θέση Πράσσα από αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν στην Τήνο.

Άνδρες των ΜΑΤ ξυλοκόπησαν κατοίκους του νησιού, μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα Κατά των ανεμογεννητριών, που προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τη συνέχιση των εργασιών τοποθέτησης, μεταξύ των οποίων και ο Τήνιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος, ο οποίος δέχτηκε επίσης την αγριότητα της αστυνομίας. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δέκα προσαγωγές. Μπροστά στο ενδεχόμενο να μετατραπούν σε συλλήψεις, δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του νησιού.


Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε έπειτα από πληροφορία που έφτασε τις προηγούμενες μέρες στο νησί, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα προσπαθούσε χθες και σήμερα να συνεχίσει τις εργασίες για την κατασκευή του αιολικού πάρκου με τη ρίψη μπετόν.

Η εκτεταμένη χρήση της βίας που ασκήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις προκάλεσε την έγγραφη διαμαρτυρία του δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου, προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων και το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου.

Σε αυτήν υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια σύσσωμη η τοπική κοινωνία εκφράζει με όλους τους νόμιμους τρόπους (παραστάσεις, διαμαρτυρίες, ασκήσεις ένδικων μέσων) την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. Και ζητά την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα χρήσης βίας.

Για ποιους δουλεύουν;



Πέραν της άγριας καταστολής που ασκήθηκε, εντύπωση προκαλεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις για ακόμη μια φορά προσέτρεξαν προς συνδρομή των συμφερόντων μιας ιδιωτικής εταιρείας με την έκδοση διήμερης απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή που οδηγεί στο εργοτάξιο.

Έτι περαιτέρω είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι χθες ο Δήμος Τήνου απέστειλε επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και τη Διοίκηση Δασών Κυκλάδων με την οποία ζητά την ανάκληση της εγκριτικής πράξης και του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που έλαβε η «Ενεργειακή Κυκλάδων», εξαιτίας της παραβίασης των όρων βάσει των οποίων εκδόθηκαν.


Κι αυτό διότι, έπειτα από αεροφωτογράφηση της περιοχής και έλεγχο από μηχανικό την περασμένη Κυριακή, διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών από την εταιρεία έχουν επεκταθεί εκτός της έκτασης που της έχει παραχωρηθεί.

Σε απάντησή της η αναπληρώτρια διευθύντρια Δασών Κυκλάδων ενημέρωσε ότι κλιμάκιο της υπηρεσίας θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο του αιολικού πάρκου αύριο Παρασκευή, προκειμένου να ελεγχθεί εάν έχουν τελεστεί παραβάσεις από την εταιρεία.

Ωστόσο, η βίαιη αστυνομική επέμβαση με την οποία επιχειρήθηκε η ποινικοποίηση της κινητοποίησης των πολιτών δεν αποφεύχθηκε μέχρι να ελεγχθεί εάν παρανομεί η εταιρεία.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου