Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

«Κόκκινο» στην... πράσινη ανάπτυξη

Τάσος Σαραντής


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και κεντρικό σύνθημα «Οι περιβαλλοντικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά», τουλάχιστον 15 πόλεις και νησιά σηκώνονται σήμερα «στο πόδι» προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νόμο του Κ. Χατζηδάκη

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και η κυβέρνηση, με τον εγκληματικό για το περιβάλλον νόμο που ψήφισαν με διαδικασίες-εξπρές και αγνοώντας τις καθολικές αντιδράσεις, κατάφεραν να αναβιώσουν το οικολογικό κίνημα στην Ελλάδα.

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τουλάχιστον 15 πόλεις και νησιά από περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες με κεντρικό σύνθημα «Οι περιβαλλοντικοί νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά».

Βέβαια, το έδαφος γι’ αυτή τη μαζική κινητοποίηση είχαν στρώσει την τελευταία περίοδο και πριν από την ψήφιση του νόμου τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί και έχουν εδραιώσει την παρουσία τους ενάντια στα βιομηχανικά αιολικά, υπέρ της προστασίας των ρεμάτων και ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Μέχρι στιγμής, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν εξαγγελθεί σε Αθήνα (18.00 – Βουλή), Θεσσαλονίκη (18.00 - Λευκός Πύργος), Βόλο (19.00 - Παραλία), Γιάννενα (19.00 - Περιφέρεια Ιωαννίνων), Ηράκλειο (19.00 - πλατεία Ελευθερίας), Πάτρα (19.00 - πλατεία Αγίου Γεωργίου), Χανιά (19.00 - πλατεία Αγοράς), Χίο (19.00 - Απλωταριά), Σίφνο (12.00 - Καμάρες), Πύργο (19.00 - κεντρική πλατεία), Καρδίτσα (19.00 - κεντρική πλατεία), Λάρισα (19.00- αρχαίο θέατρο), Τρίκαλα (20.00 - πλατεία Ρήγα Φεραίου), Κέρκυρα, Αμοργό (18.00-Χώρα).

Το κάλεσμα


Τα καλέσματα των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων

«Μέσα στο lockdown και με το “αδιαμφισβήτητο” επιχείρημα της ανάπτυξης που θα χρειαστεί για να ορθοποδήσουμε από την οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, βρήκαν την ευκαιρία να ψηφίσουν τους χειρότερους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Νόμους που απελευθερώνουν τη δράση των επενδυτικών συμφερόντων από τον “περιβαλλοντικό βραχνά” και ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη και ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης», αναφέρουν σε κοινό κάλεσμά τους περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες από όλη τη χώρα.

«Ήδη, μία μία οι τοπικές κοινωνίες ξεσηκώνονται για να αποτρέψουν τα επενδυτικά σχέδια της… πράσινης ανάπτυξης των ΒΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά), που εξολοθρεύουν το πράσινο, της παράλληλης προώθησης εξορυκτικών δραστηριοτήτων (υδρογονανθράκων, χρυσού κ.λπ.) που ισοπεδώνουν τους τόπους μας, της εκχώρησης των θαλασσών και των παραλιών μας σε τουριστικά, λιμενικά και εξορυκτικά συμφέροντα, της καταστροφής ρεμάτων/ποταμών για υδροηλεκτρικά και υποτιθέμενα αντιπλημμυρικά έργα, δώρα για ενεργειακή και real estate εκμετάλλευση, της “διαχείρισης” των απορριμμάτων, που πνίγουν στη ρύπανση ολόκληρες περιοχές. Είμαστε όλοι ένα!», καταλήγουν.

«Τα δικά τους κέρδη δεν έχουν καμιά σχέση με τις δικές μας πραγματικές ανάγκες. Από την Τήνο, με την πρόσφατη νίκη των κατοίκων που ακύρωσαν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, μέχρι την Πίνδο στηρίζουμε τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών και αντιστεκόμαστε στη λεηλάτηση του περιβάλλοντος και των ζωών μας. Να γίνει η 5η Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφορμή για την περαιτέρω συνέχιση και μαζικοποίηση του αγώνα μας» αναφέρει στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου