Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Ναρκωτικά: Ιδιωτικοποίηση στην Πρόληψη κι Απεξάρτηση

Της Λεμονιάς Φακάρου*


Οι πρόσφατες εξελίξεις μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους του χώρου να βγάλουν πολύτιμα συμπεράσματα, τόσο για την πορεία του ΚΕΘΕΑ, όσο και συνολικότερα για το τι ετοιμάζουν στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.

Πρώτο, ότι η επίθεση στο ΚΕΘΕΑ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες υλοποίησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να τελειώνει με το ΚΕΘΕΑ όπως το γνωρίσαμε, πατώντας πάνω στο έδαφος που της έστρωσε προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην ίδια γραμμή που και αυτή κληρονόμησε από τις προηγούμενες: Της απαξίωσης των «στεγνών» προγραμμάτων και της επέκτασης της μείωσης βλάβης, της υποστελέχωσης, των «μπαλωμάτων» μέσω ΕΣΠΑ και ιδιωτών χρηματοδοτών, των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Δεύτερο, ότι όσο αδίστακτη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο ξεδιάντροπη είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εντάξει την υπόθεση του ΚΕΘΕΑ στο δικομματικό παιχνίδι του με τη ΝΔ. Πάει πολύ να κόπτονται για την απεξάρτηση αυτοί που περηφανεύονται για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, για τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Η διγλωσσία, επιπλέον, των στελεχών του στο χώρο μας και η ασυνέπεια λόγων και έργων είναι παροιμιώδης.

Τρίτο, ότι μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και με τη ζωντανή σύνδεση με την κοινωνία μπορούν να διασφαλίσουν τη διατήρηση του χαρακτήρα και του έργου του ΚΕΘΕΑ, συνδέοντας αυτόν το στόχο με την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους, αφού αυτό συνδέεται στενά με τη θεραπευτική προσέγγιση. Παλεύοντας για την ουσιαστική ανάπτυξη του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης.

Εμείς, ως «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στο ΚΕΘΕΑ προτείνουμε ξεκάθαρα όχι μόνο να αποσυρθεί το προσχέδιο νόμου, αλλά και να καταργηθεί η ΠΝΠ. Στηρίζουμε το αίτημα για διεξαγωγή της ΓΣ του ΚΕΘΕΑ και προβάλλουμε την ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες για όλα τα ζητήματα που θίγουν την απεξάρτηση και που θα αγκαλιάζουν και εργαζόμενους από όλους τους χώρους της Πρόληψης και της Απεξάρτησης.

Για να μη γίνει, λοιπόν, ο «αγώνας των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ» μια εικονική πραγματικότητα και να μην υπονομευτεί από την προσπάθεια που κάνουν κάποιοι συνδικαλιστές να τη μετατρέψουν στη βολική δικομματική κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε και το 2019 με την ΠΝΠ, πρέπει να αντιτάξουμε όλα αυτά που υπερασπιζόμαστε και συγκροτούν την ιδιαιτερότητα του ΚΕΘΕΑ: Συλλογικότητα, σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλληλεγγύη, αγωνιστική στάση ζωής που θέτει ως ρεαλιστικό στόχο αυτό που φαντάζει αδύνατο.

Όπως εμείς ως επαγγελματίες στην απεξάρτηση δείχνουμε το δρόμο στους εξαρτημένους να πιστέψουν στη δύναμή τους, έτσι και ως εργαζόμενοι πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να παλέψουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, και μέσα και έξω από το ΚΕΘΕΑ.

*Λεμονιά Φακάρου, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ

Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




1 σχόλιο: