Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΝΑΤΟ: Διαπιστώσεις από τη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα

Γιάννης Αγγέλου


Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών και των υπουργών άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής στις 14/6. Μετά το πέρας της συνάντησης δόθηκε συνέντευξη τύπου του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ), Γένσ Στόλτεμπεργκ, στους εκπροσώπους του τύπου.

Στην εισήγησή του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, εστίασε στις προτεραιότητες της συμμαχίας, με ορίζοντα το ΝΑΤΟ 2030

Καταρχήν τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ενότητας, με την ανάληψη δέσμευσης για συλλογική άμυνα και την ανάπτυξη στρατηγικής για το σχεδιασμό κοινής πορείας για το μέλλον.

Στη συνέχεια, στη διεύρυνση της ασφάλειας, εστιάζοντας σε υποδομές, αλυσίδα εφοδιασμού και επικοινωνίες, καθώς και τη λήψη αποφάσεων για ενίσχυση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος και το μετριασμό των επιπτώσεων στην ασφάλεια της αλλαγής του κλίματος.

Ακολούθως, στη διαφύλαξη της διεθνούς τάξης, μέσα από συνεργασίες με χώρες με παρόμοια σκέψη, κάτι που απαιτεί συνεχή επένδυση στην άμυνα.

Κλείνοντας την εισήγησή του, αναφέρθηκε, περιγράφοντάς την, στην ανάγκη δημιουργίας Τράπεζας του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως τα τελευταία επτά χρόνια αυξήθηκε η συνεισφορά των ευρωπαίων συμμάχων και των Καναδών και πως πρέπει να αυξηθούν τα έξοδα και μεμονωμένα τα κράτη, αλλά και συνολικά η συμμαχία. Επεσήμανε πως οι σύμμαχοι πρέπει να επενδύσουν περισσότερα μαζί, γιατί η συγκέντρωση των πόρων είναι πολλαπλασιαστής δύναμης κι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προς το εσωτερικό και προς κάθε πιθανό αντίπαλο. Όπως τόνισε, το ΝΑΤΟ ενώνει την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Είναι η αναγκαία η προσαρμογή σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων για την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση του ενός δις λαού.

Τράπεζα του ΝΑΤΟ

Σχετικά με την εισήγηση του ΓΓ και όπως ήδη έχει αναφερθεί (https://www.alt.gr/rogmi-i-rogmi-sto-nato/), το ΝΑΤΟ επιδιώκει να συγκροτήσει Τράπεζα.

Αυτό είναι γνωστό από τις αρχές του χρόνου (https://www.americanprogress.org/issues/security/reports/2021/01/13/494605/natos-financing-gap/) και αποτελεί πρόταση του Center for American Progress (CPA) προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι βασικοί στόχοι του Λευκού Οίκου είναι η επιβεβαίωση της προσήλωσης των ΗΠΑ στη Συμμαχία και η υποβοήθηση των Ευρωπαίων εταίρων να εκπληρώσουν την υποχρέωση της καταβολής του 2% στον νατοϊκό προϋπολογισμό. Αυτό μετά την τετραετή αρνητική πραγματικότητα που διαμόρφωσε η παρουσία του Ντόναλντ Τράμπ στις σχέσεις με τους ατλαντικούς εταίρους, οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά.

Για το ζήτημα της Τράπεζας του ΝΑΤΟ θα υπάρξει και συνέχεια.

Μετά την εισήγηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που περιστράφηκαν γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα

Λευκορωσία

Πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα της Λευκορωσίας, απάντησε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα, με την καταδίκη της αναγκαστικής προσγείωσης των μη στρατιωτικών αεροσκαφών στο Μινσκ. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή των διεθνών κανόνων και νόμων ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των δύο που συνελήφθησαν κατά την αναγκαστική προσγείωση. Χαιρέτισε την απόφαση των συμμάχων του ΝΑΤΟ για την επιβολή κυρώσεων συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασης αεροσκάφους της Λευκορωσίας στον εναέριο χώρο τους, όπως και τις αποφάσεις και τα μέτρα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κίνα

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε την Κίνα και το χαρακτηρισμό της ΕΕ, που τη χαρακτήρισε στρατηγικό αντίπαλο. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απάντησε πως η άνοδος της Κίνας δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις δεδομένου πως θα έχει σύντομα τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Έχει ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό, το μεγαλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στον κόσμο και επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών οπλικών συστημάτων ενώ ενσωματώνουν νέες διασπαστικές τεχνολογίες όπως αναγνώριση προσώπου, τεχνητή νοημοσύνη και μεγάλα δεδομένα στα νέα οπλικά συστήματα.

Στάθηκε στο ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ότι δεν πιστεύουν στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Αναφέρθηκε στην καταπίεση μειονοτήτων, όπως τους Ουιγούρους, τη δίωξη της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, την καταπίεση των γειτόνων τους, καθώς και πώς απειλούν την Ταϊβάν. Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία της Κίνας στην Αφρική, στην Αρκτική, αλλά και στην Ευρώπη. Άλλο σημείο τριβής είναι το 5G για το οποίο επεσήμανε τους κινδύνους που σχετίζονται με την ξένη ιδιοκτησία, τον ξένο έλεγχο και χαιρέτισε τη στάση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, που έχουν αντιληφθεί τη σημασία της προστασίας των κρίσιμων υποδομών και των προκλήσεων που τίθενται από την άνοδο της Κίνας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε ανακοινωθέν, στην ατζέντα του ΝΑΤΟ του 2030 που θα εκφράζει την αυξημένη ευαισθητοποίηση στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα και τον αυξημένο παγκόσμιο ανταγωνισμό στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.

Κλιματική αλλαγή

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κλιματική αλλαγή, έχει σημασία για την ασφάλεια. Χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή πολλαπλασιαστή κρίσεων και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας. Επεσήμανε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο στρατός πρέπει να λειτουργεί σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, ακραία ζέστη και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Και όλα αυτά έχουν σημασία για τις δυνάμεις και τις βάσεις του ΝΑΤΟ. Για να δώσει έμφαση αναφέρθηκε στο Ιράκ, όπου είχε πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου για αρκετές ημέρες πέρυσι. Αυτό έχει σημασία για τον τρόπο διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί. Για το ΝΑΤΟ τόνισε πως καλείται να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών των αερίων. Περισσότερες διαβουλεύσεις και αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας, μετατόπιση της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων, αφορούν το ΝΑΤΟ 2030.

Αφγανιστάν

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το Αφγανιστάν και το πού θα μετασταθμεύσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ που θα αποχωρήσουν από εκεί, όπως και το πού θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ απάντησε πως η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν παραμένει πολύ δύσκολη και προκλητική. Όμως η απόσυρση των δυνάμεων δείχνει πως η πρόθεση δεν ήταν να μείνουν στο Αφγανιστάν για πάντα. Παρόλα αυτά με τον τερματισμό της στρατιωτικής αποστολής, θα αυξηθεί η υποστήριξη στο Αφγανιστάν με άλλους τρόπους. Αυτοί θα είναι η διατήρηση της πολιτικής παρουσίας, η χρηματοδότηση των αφγανικών δυνάμεων, η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφάλειας. Επίσης η διατήρηση των κρίσιμων υποδομών όπως το αεροδρόμιο για την συνεχή παρουσία της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν. Αποκάλυψε μάλιστα πως εξετάζεται η παροχή στις αφρικανικές δυνάμεις ασφαλείας καθώς τερματίζεται η στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Ρωσία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη Ρωσία, ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, από συμβατικά έως πυρηνικά οπλικά συστήματα. Επίσης πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτόνων της, στη Γεωργία και την Ουκρανία, αυξάνοντας και συνεχίζοντας να αποσταθεροποιεί το Donbass στην Ανατολική Ουκρανία και να προσαρτά παράνομα την Κριμαία. Επιπλέον, υπάρχει έντονη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Θάλασσα του Barents και στη Βαλτική Θάλασσα, στο Kaliningrad, στη Μαύρη Θάλασσα, και επίσης μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια αύξησε την ετοιμότητα των δυνάμεών του και έχει αναπτύξει ομάδες μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Η Γερμανία ηγείται μιας από αυτές στη Λιθουανία. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και το ΝΑΤΟ είναι εκεί για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους. Για να αποτρέψει τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Μίλησε για σαφές μήνυμα σε οποιονδήποτε πιθανό αντίπαλο ότι εάν επιτεθεί σε έναν Σύμμαχο, ολόκληρη η Συμμαχία θα είναι εκεί. Και με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται ο πόλεμος και διατηρείται η ειρήνη. Στη συνέχεια είπε για τη διπλή προσέγγιση στη Ρωσία, που σημαίνει αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα, αλλά ταυτόχρονα και ουσιαστικός διάλογος με τη Ρωσία. Τόνισε πως οτιδήποτε γίνεται είναι αμυντικό. Και το ΝΑΤΟ 2030 αφορά επίσης στην ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας, με αξιόπιστο τρόπο.

Παρακολουθήσεις «συμμάχων»

Στο ζήτημα της εμπλοκής της Δανίας σε παρακολουθήσεις άλλων χωρών, ο ΓΓ απάντησε πως το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν εμπλέκεται. Είναι θέμα των συμμάχων να βρουν τρόπους για να αποδείξουν τα γεγονότα και να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα.

Νέα Μέλη

Στο ζήτημα της πολιτικής ανοιχτών θυρών και αν υπάρξει συζήτηση για αυτό το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ειδικά για Γεωργία και Ουκρανία, απάντησε πως η πολιτική των ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ υπήρξε μεγάλη επιτυχία, καθώς βοήθησε στη διάδοση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, διπλασιάζοντας τον αριθμό των μελών από δεκαέξι σε τριάντα. Επεσήμανε πως η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή. Ως παράδειγμα ανέφερε το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια πέρυσι, τη Βόρεια Μακεδονία, ως νέα μέλη. Αποκάλυψε πως συνεργάζεται το ΝΑΤΟ με υποψήφιες χώρες όπως η Γεωργία, όπως η Ουκρανία. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των θεσμών άμυνας και ασφάλειας, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την περαιτέρω ευρωατλαντική ολοκλήρωση.

Ρουμανία

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τη Ρουμανία που εγκαινίασε το δικό της Ευρωατλαντικό Κέντρο Ανθεκτικότητας. Ο ΓΓ απάντησε πως η ανθεκτικότητα είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για τηλεπικοινωνίες, ενεργειακά δίκτυα, υποθαλάσσια καλώδια και πολλές άλλες κρίσιμες υποδομές που κρίνονται από τον καιρό της ειρήνης. Στα ανατολικά σύνορα, από το 2014, το ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει σημαντικά με τις τέσσερις ομάδες μάχης στην περιοχή της Βαλτικής, αλλά και με μια προσαρμοσμένη προς τα εμπρός παρουσία στη Ρουμανία με μια Πολυεθνική Ταξιαρχία Εκπαίδευσης και αεροπορική αστυνόμευση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έντονη ναυτική παρουσία. Αυτό αποδεικνύεται με την άσκηση Steadfast Defender. Η άσκηση συνεχίζεται στα ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας, αλλά και στη Ρουμανία, τον Εύξεινο Πόντο και συνδέει αυτά τα δύο διαφορετικά θέατρα με την ικανότητά μας να κινούνται δυνάμεις στον Ατλαντικό και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης αξιοποιείται η Γερμανία, στο εφοδιαστικό κομμάτι.

Μαύρη Θάλασσα

Σε ό,τι αφορά τον Εύξεινο Πόντο, και τα πρόσθετα μέτρα που μπορεί να πάρει το ΝΑΤΟ για περισσότερη ασφάλεια όπως και για την Επιτροπή ΝΑΤΟ-Γεωργίας, απάντησε ότι στη Μαύρη Θάλασσα, έχει αυξηθεί η παρουσία. Τρεις Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι παράκτια κράτη, Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Αλλά και δύο πολύτιμους συνεργάτες, η Γεωργία και η Ουκρανία. Με τη Steadfast Defender γίνεται μια ισχυρή επίδειξη, της ικανότητάς μας για συνεργασίες ως Συμμαχία και η ανάπτυξη δυνάμεων γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία. Η άσκηση επικεντρώνεται στην πραγματικότητα σε ένα σενάριο του Άρθρου Πέντε όπου καλείται το ΝΑΤΟ να δείξει την ικανότητα να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους συμμάχους του στον Εύξεινο Πόντο.

Μαυροβούνιο

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το Μαυροβούνιο και το πόσο μπορεί να βλάψει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ ο κυβερνών συνασπισμός που αποτελείται κυρίως από αντι-ΝΑΤΟικά κόμματα. Η απάντηση του ΓΓ είναι πως το Μαυροβούνιο συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή, στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Πρόσφατα είχε διαβεβαιώσεις ότι το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει να είναι αφοσιωμένο στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία τριάντα δημοκρατιών και φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά πολιτικά κόμματα και επίσης διαφορετικές θέσεις για τα ζητήματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Μαυροβούνιο συνεχίζει να αποδεικνύει σε πράξεις ότι είναι σταθερό, αφοσιωμένο στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ και αυτό είναι καλό για το Μαυροβούνιο, είναι καλό για την περιοχή και καλό για τη Συμμαχία.

Μέση Ανατολή

Στην τελευταία ερώτηση ετέθη το μεσανατολικό ζήτημα. Ο ΓΓ απάντησε πως υπάρχουν εταίροι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Ιορδανία είναι ένας στενός και πολύτιμος συνεργάτης. Υπάρχει επίσης ο Μεσογειακός Διάλογος που περιλαμβάνει πολλές χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και επίσης μια στενή συνεργασία με το Κουβέιτ και ορισμένες από τις χώρες του Κόλπου. Υπάρχει ένα Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ στο Κουβέιτ. Και φυσικά, η εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Η βοήθεια στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ, η βοήθεια στην οικοδόμηση θεσμών ασφαλείας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η επιστροφή του ISIS.

Η λυκοσυμμαχία εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σταθερότητα και την ειρήνη

Όπως για μια ακόμη φορά γίνεται αντιληπτό, το ΝΑΤΟ επιδιώκει να στραγγαλίσει τη Ρωσία και να στριμώξει την Κίνα. Και αυτό γίνεται με την προσέλκυση συμμάχων και εταίρων με κάθε τρόπο.

Σε όλη τη συνέντευξη δεν έγινε αναφορά στους λαούς. Αναφορά σε οπλικά συστήματα, σε επικοινωνίες, σε κρίσιμες υποδομές έγινε. Για τους λαούς, κουβέντα.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως αυτή η λυκοσυμμαχία εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σταθερότητα και την ειρήνη. Με ασκήσεις συνεχόμενες, με την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των χωρών σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο κίνδυνος της ανάφλεξης είναι πολύ πιθανός.

Το παιχνίδι περνάει στα χέρια των λαών. Η ειρήνη είναι δική τους υπόθεση. Να απαιτήσουν να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές ασκήσεις, να επιστρέψουν στις χώρες τους και να μην εμπλέκονται σε δήθεν ειρηνευτικές αποστολές. Να το απαιτήσουν οι λαοί, να το διεκδικήσουν και να το πετύχουν.

Το ΝΑΤΟ δεν διασφαλίζει το παραμικρό. Αντίθετα, είναι μια συνεχής πηγή κινδύνων και θανάτων. Το σήμερα έχει ήδη γίνει χτες. Τώρα οι λαοί να σταματήσουν την καταστροφή.

Γιάννης Αγγέλου 

Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου