Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

«Πακέτο» που συντηρεί και διευρύνει τη φτώχεια για τον λαό




Μέτρα που καθηλώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια και την επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης και ταυτόχρονα ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι το περιβόητο πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, το περασμένο Σάββατο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε 8 μέτρα έως το τέλος του 2022 και 12 μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2023, με βασικό τους γνώρισμα τη διασφάλιση παραπέρα κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικά, ανακοίνωσε ότι θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών οι επιχειρήσεις που θα μετατρέπουν συμβάσεις από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, ενώ από το 2023 θα μονιμοποιηθεί η κατά 3 μονάδες μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λέγοντας ότι «μειώνεται το μισθολογικό βάρος των επιχειρήσεων».

Αλλωστε, στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και για να δείξει πόσο η κυβέρνησή του στάθηκε στο πλευρό των επιχειρηματικών ομίλων, θύμισε ότι η κυβέρνηση μείωσε τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22%, οι δε εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 74% και οι «επενδύσεις» κατά 5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια, μέσα από τα επιδόματα της ελεημοσύνης, να ενσωματώσει ευρύτερα στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική τους, ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του 2022 θα δοθούν τα καθιερωμένα εφάπαξ 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους, φοιτητικό επίδομα, επίδομα θέρμανσης, επιδότηση για λιπάσματα και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Ανακοίνωσε, επίσης, επέκταση του προγράμματος «ανακυκλώνω συσκευές» και του προγράμματος «τουρισμός για όλους», κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και αποζημιώσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως στα πληρώματα πολεμικών πλοίων που είναι σε αποστολή. Επίσης, αύξηση κατά 10% των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, αν και ο ίδιος αναγνώρισε ότι είναι μικρή. Εντούτοις, για να την δικαιολογήσει επικαλέστηκε, ως συνήθως, τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια.

Ανέφερε, ακόμα, ότι επεκτείνεται στο 9μηνο το επίδομα μητρότητας, διατηρείται έως τον Ιούνη του 2023 ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ κ.τ.λ, ενώ η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή θα είναι έως το τέλος του 2024. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τον Μάη του 2023 - δίχως να πει ποσά και ποσοστά - με βάση τον νόμο Αχτσιόγλου-Βρούτση, δηλαδή με απόφαση του εκάστοτε υπουργού και χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση.

Στο μεταξύ, έσπευσε να διαβεβαιώσει προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός συνόρων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι απολύτως κοστολογημένα και δεν βγάζουν τη χώρα «από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύγκλισης», ενώ, ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο κακό να μοιράζονται κάποια ψίχουλα στον λαό διότι, όπως είπε, σε αντίθετη περίπτωση το κόστος από ένα βομβαρδισμένο τοπίο θα ήταν πολύ χειρότερο. Χτες, αναμενόταν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2022, ο οποίος αυξάνει τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,9 δισ. ευρώ αλλά και τον προϋπολογισμό των δημόσιων επενδύσεων. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και οι έκτακτες παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Παίρνουν δέκα, επιστρέφουν ένα

Στη γνωστή συνταγή «σου παίρνω δέκα, σου επιστρέφω ένα» κινήθηκαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για συντάξεις και μισθούς. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ είναι μόνο ένα μικρό μέρος από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος ζωής που έχει επιβληθεί εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ειδικότερα η αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 6% θα αφορά περίπου τα 2/3 των συνταξιούχων, κι αυτό για το επόμενο έτος, ενώ όλο το 2022 δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ αύξηση, με τον πληθωρισμό να πιάνει διψήφιο ποσοστό. Για τους υπόλοιπους συνταξιούχους η «αύξηση» θα είναι μόνο λογιστική καθώς «σκοντάφτει» στην «προσωπική διαφορά» που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ. Μάλιστα, ο εμπαιγμός απογειώνεται γι' αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν βλέπουν αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς», με την κυβέρνηση να βαφτίζει «αύξηση» την κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», ενός χαρατσιού που πάνω από δέκα χρόνια, τους ροκανίζει το εισόδημα, κάτι που συμβαίνει και με τους δημόσιους υπαλλήλους. Και βέβαια δεν σώζει την κατάσταση ούτε το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 250 ευρώ σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, που θα δοθεί στο τέλος του χρόνου, το οποίο αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τον μήνα.

Οσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού για το νέο έτος, αυτή θα κινηθεί κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό του 2023 και θα διαμορφωθεί με τον γνωστό μνημονιακό μηχανισμό που επέβαλαν ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως κριτήριο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Στο μεταξύ, ο κατώτατος μισθός παραμένει χαμηλότερος ακόμα και από το 2012, με τον πληθωρισμό από τότε να έχει απογειωθεί.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση μονιμοποιεί τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει τη μόνιμη απαλλαγή των επιχειρήσεων από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ακόμα και η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους θα γίνεται με την απαλλαγή των επιχειρήσεων από το 40% των ασφαλιστικών τους εισφορών. Ενώ το «τέλος επιτηδεύματος», άλλο ένα μνημονιακό χαράτσι που έχει επιβληθεί στους επαγγελματίες, θα «καταργείται» μόνο για τις πιο «δυναμικές» επιχειρήσεις, με κριτήριο το αν αυξάνουν το προσωπικό τους. Δηλαδή θα παραμείνει και θα επιβαρύνει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους σε συνθήκες που το εισόδημά τους συμπιέζεται ακόμα περισσότερο από τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, στις πρώτες ύλες κ.λπ.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου