Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Eρμού: Η ιστορία ενός δρόμου με …λάθος όνομα

Ελλάδα

Κοντά στην εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού.

Ήδη από τα πρώτα ρυθμιστικά πολεοδομικά σχέδια της Αθήνας των Σταμάτη Κλεάνθη και Εδουάρδου Σάουμπερτ η οδός Ερμού σχεδιάζεται να αποτελέσει τη «βιτρίνα» της εμπορικής δραστηριότητας της πρωτεύουσας.

Γι αυτό άλλωστε «βαφτίζεται» με το όνομα του θεού του εμπορίου κερδώου Ερμή (Ερμαϊκή οδός), διατηρώντας μάλιστα μέχρι σήμερα την καθαρευουσιάνικη ονομασία της «Ερμού» και όχι «Ερμής» όπως επιβάλει η δημοτική. Στο αρχικό σχέδιο μάλιστα προβλέπεται πλατύτερος δρόμος, αλλά οι παρεμβάσεις δύο δημοτικών συμβούλων της εποχής που έχουν εκεί οικόπεδα, αλλάζουν τη χάραξή της, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός διατηρείται μόνο στην είσοδό της στη πλατεία Συντάγματος…

Το 1896 στην Ερμού κυριαρχούν ακόμα τα κάρα, τα ομπρελίνα και αρκετή σκόνη…


Το 1872 ο αμερικάνος περιηγητής Κάρολος Τάκερμαν, αφού πρώτα την προσδιορίζει γεωγραφικά «Από της πλατείας Συντάγματος άρχεται η οδός του Ερμού, ενός μιλίου μήκος, πλήρης ένθεν και ένθεν εμπορικών καταστημάτων η οδός αύτη καταλήγει εις την οδόν του Πειραιώς», εν συνεχεία επισημαίνει κάποια προβλημάτων της :«…το κόψιμο των ανδρικών ενδυμάτων και η επιμήκης μεταξωτή εσθής (ένδυμα), η ανεγείρουσα νέφη κονιορτού στην οδό Ερμού, δεν έχουν εκείνη τη κομψότητα του Βουλεβάρ ντεζ Ιταλιέν του Παρισιού». Τότε, ακόμα συνυπάρχουν αρμονικά στο δρόμο εμπορικά καταστήματα, μοδίστρες και κεντήστρες, μαζί με κατοικίες και ζαχαροπλαστεία.

Το τελευταίο μισό του 19ου αιώνα εκεί κυριαρχούν κοσμηματοπωλεία και καπελάδικα. Στα πρώτα σημαντικότερα είναι εκείνα των αδελφών Μαραγκού, τα αδαμαντοπωλεία των Πομώνη, Τσιτσόπουλου και Σαμίου τα οποία «καθωρίζουσι, λαμπρύνουσι και φωταγωγούση την οδόν Ερμού». Δημοφιλέστερα καπελάδικα είναι των Παπασπυρόπουλου (με γυναικεία και ψάθινα καπέλα με παραγγελίες από το εξωτερικό) Ευσταθιάδη (παρασκευάζει, βάφει και ταριχεύει τα φτερά των γυναικείων καπέλων), αδελφών Παπαγιάννη (εκτός από λουλούδια και τεχνητά άνθη φτιάχνει στα τρία του εργοστάσια και στολισμό καπέλων), Οικονόμου και Βονάνου.

Ερμού: Από καρτ ποστάλ των αρχών του προηγούμενου αιώνα


Στα τέλη 19ου με αρχές 20ου αιώνα η Ερμού εγκαταλείπει την αρχική εξωτική εικόνα της, και μετατρέπεται σταδιακά σε δρόμο που θυμίζει αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, αφήνοντας την ανατολίτικη πλευρά του εμπορίου σε άλλους δρόμους όπως την οδό Αιόλου.

Πηγή:eleftherostypos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου