Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κινητοποιήσεις σήμερα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού - Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα


Σε κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα Δευτέρα 20 Μάρτη, Σωματεία και μαζικοί φορείς ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Άρδευσης (ΔΕΥΑ) προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία με απόφαση της Ομοσπονδίας τους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού Σωματείων και φορέων έχει δοθεί στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις 6.15 το απόγευμα σε Κλαυθμώνος, Ομόνοια και Προπύλαια.

Επιπλέον δρομολογούνται λεωφορεία από τις εξής περιοχές:Άνω Λιόσια: Στις 5 μ.μ. τριγωνική πλατεία (όπισθεν δημαρχείου)
  • Ασπρόπυργος: Στις 5.30 μ.μ., από παραλία
  • Ελευσίνα: Στις 5.15 μ.μ., δημοτικό πάρκινγκ
  • Κόκκινος Μύλος: Στις 5.15 μ.μ., Τριγωνική Πλατεία
  • Μενίδι: Στις 5.15 μ.μ., πλατεία Καράβου
  • Ολυμπιακό Χωριό: Στις 5 μ.μ. από Κακλαμανάκη 21.
  • Κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις

Κινητοποιήσεις σήμερα και σε άλλες πόλεις: 

  • Στα Γιάννενα, στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
  • Στο Ηράκλειο, στις 12 μ., στα γραφεία της ΔΕΥΑ Ηρακλείου
  • Στην Καλαμάτα, στις 10 π.μ., έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.
  • Στο Κιάτο, στις 11.30 π.μ.το πρωί στο δημαρχείο.
  • Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στη Μυτιλήνη, στις 11 π.μ. στην πλ. Σαπφούς.
  • Στο Ναύπλιο, στις 9 π.μ. στη ΔΕΥΑ.
  • Στην Ξάνθη, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο
  • Στην Πάτρα, η αγωνιστική Δημοτική Αρχή καλεί στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (Ν.Ε.Ο Πατρών – Αθηνών 158).
  • Στην Παιονία, στις 11.30 π.μ., έξω από το Δημαρχείο Παιονίας στο Πολύκαστρο.
  • Στη Χαλκίδα, στη 1 μ.μ. στα γραφεία της ΔΕΥΑ (Νεοφύτου 69)

Την Τρίτη, 21 Μάρτη, σε συγκέντρωση καλεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, στις 7 το απόγευμα, μπροστά από το Δημαρχείο Κεφαλονιάς.

Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» τονίζει το ΠΑΜΕ. Ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο.

«Οι συνέπειες για τον λαό θα είναι μεγάλες, αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στον βωμό του κόστους - κέρδους», σημειώνει και προσθέτει πως «την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δεν θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη, όπως κάνουν η ΕΥΔΑΠ ΑΕ και η ΕΥΑΘ ΑΕ σήμερα. Δεν πέρασαν παρά λίγες ημέρες όπου τα συνδικάτα απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη σε ένα φτωχό νοικοκυριό της Αθήνας. Αυτή είναι άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, όπου το νερό λειτουργεί ως εμπόρευμα και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, οι λαοί σε πολλές χώρες της Ευρώπης είπαν στην κυριολεξία το νερό - νεράκι!». Διεκδικεί να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Έξω οι εργολάβοι, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νερό και τη διαχείρισή του. Φτηνό και ποιοτικό νερό. Άμεση μείωση όλων των τιμολογίων, κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους. Καμία διακοπή νερού για χρέη σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας τονίζοντας πως «δεν δεχόμαστε την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης στο νερό, κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά. Δεν θα επιτρέψουμε τις συνέπειες αυτής αντιλαϊκής πολιτικής, που θα είναι από τη μια να χρυσοπληρώνουμε το νερό κι από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι να καθορίζουν την ποιότητα του νερού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία θυσιάζοντας τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Τις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Οδοντιατρικής, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Αρχιτεκτονικής και Τοπογράφων ΕΜΠ ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ,ΦΕΠΑ.

Στο συλλαλητήριο καλούν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, οι ΣΕΠΕ Ρόζα Ιμβριώτη, Σωκράτης, Σεφέρης, Χαϊδαρίου, Πλουμπίδης, Παπαμαύρος, Γληνός, Έλλη Αλεξίου, Περικλής, Θουκυδίδης. Από την ιδιωτική εκπαίδευση το σωματείο «ο Βύρωνας».

Την απαίτησή τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να μην προχωρήσει η εμπορευματοποίηση του νερού, εκφράζουν μεταξύ άλλων το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Χανίων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, το Σωματείο Κατασκευών και Συναφών Επαγγελμάτων Χανίων, το Συνδικάτο Εργαζομένων Τροφίμων - Ποτών Χανίων το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Χανίων.

Τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ εκφράζουν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Καβάλας. 


Πηγή:902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου