Ελλάδα
Την πάλη για υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας συνεχίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Οργή και αγανάκτηση επικρατούν σε μεγάλο κομμάτι των ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ζάκυνθο, αφού οι «υψηλές προσδοκίες», για εκτίναξη των αφίξεων τουριστών αλλά και των κερδών των μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπερέιτορ, όπως ήδη εκφράζονται από το «κλείσιμο» του πρώτου μήνα της σεζόν, περνούν πάνω από τις «τσακισμένες» πλάτες τους.
Στο νησί, για το οποίο η περηφάνια της κυβέρνησης της ΝΔ για την τουριστική «έκρηξη» περισσεύει και που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι τοπικοί εκπρόσωποι όλων τους καίγονται για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών ξενοδόχων, εφοπλιστών κ.ά., η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς θυμίζει γαλέρα.
Την ώρα που οι τέσσερις Ενώσεις Ξενοδόχων διαφημίζουν την άνοδο επισκεπτών και εσόδων που προσμένουν (η οποία ήδη σημειώνεται από τον πρώτο «γεμάτο» μήνα), δεν «αντέχουν» να συζητήσουν τα αιτήματα του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ωράρια εργασίας, ρεπό, επιδόματα κ.ά. Πρόκειται για τον αγώνα διεκδίκησης που συνεχίζει ο συνδικαλιστικός φορέας, καλώντας ταυτόχρονα, μπροστά και στην ένταση της εκμετάλλευσης, όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό, να του απευθύνονται για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Με το... καλημέρα της σεζόν ψυχολογική πίεση και όχι μόνο
Ηδη, σε μεγάλες μονάδες η κατάσταση βρίσκεται στο «κόκκινο». «Η ψυχολογική πίεση καθημερινά είναι μεγάλη», σημειώνει η Εφη, εργαζόμενη σε μπαρ μεγάλου ξενοδοχείου, εξηγώντας:
«Οι ξενοδόχοι, με τους διάφορους υπευθύνους τους σε πόστα, απαιτούν δουλειά χωρίς διάλειμμα, λένε ότι έχουν πολύ προσωπικό ενώ αυτό δεν επαρκεί να καλύψει ανάγκες, εκβιάζουν ότι όποιος δεν θέλει να δουλέψει μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί από άλλους εργαζόμενους και ειδικά μετανάστες συναδέλφους, για να μας φοβίσουν, να μας βάλουν και σε αντιπαλότητα».
Τονίζει μάλιστα την περίπτωση σερβιτόρου σε μπαρ-πισίνα ξενοδοχείου, που κλήθηκε να τα βγάλει πέρα για ένα ολόκληρο 8ωρο, κάτω από τον ήλιο, έχοντας ουσιαστικά να εξυπηρετήσει πελάτες για το 85% των σε πληρότητα δωματίων, από 450 που διαθέτει συνολικά η μονάδα! Την ίδια ώρα, προϊστάμενοι έλεγαν ότι το προσωπικό στο ίδιο μπαρ ήταν αρκετό, όταν στο πόστο ήταν δύο άτομα και χρειάζονταν περισσότερα, ενώ επικαλούνταν «τέσσερις προσλήψεις» (!) που σκόπευε να κάνει η εργοδοσία, με τις ανάγκες να είναι πολύ μεγαλύτερες και τους εργαζόμενους στον χώρο ήδη να υποφέρουν.
«Πώς έχουν το θράσος λοιπόν και λένε ότι δεν βρίσκουν προσωπικό και ότι αυτό δεν θέλει να εργαστεί στα ξενοδοχεία, όταν οι ίδιοι δεν ενδιαφέρονται να προσλάβουν κόσμο παρά τις ανάγκες;», αναρωτιέται η εργαζόμενη, προσθέτοντας χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί: «Ποιος αντέχει να σερβίρει κόσμο, κάτω από τον ήλιο, για 8 και περισσότερες ώρες, να μαζεύει όλη την πισίνα και αν κάτσει για 15 λεπτά διάλειμμα να του επιβάλλεται από πάνω και ποινή μισής ώρας περισσότερης δουλειάς; Είμαστε ακόμη στην αρχή, τι θα γίνει τον Αύγουστο και πώς θα αντέξουμε ως το τέλος;».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχουν αρχίσει να ξεκόβονται οι «συζητήσεις» για άδειες και ρεπό, εφόσον πρόθεση των ξενοδόχων είναι να «βγει» το καλοκαίρι με όσο το δυνατόν λιγότερο και πιο εντατικά εργαζόμενο προσωπικό, προκειμένου να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αυτό άλλωστε μαρτυρά το ότι τουλάχιστον 5 νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν πρώτη φορά φέτος, σε σχέση με πέρυσι, στο νησί.
Βρέχει... σοβάδες
Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που δουλεύουν σεζόν από άλλες περιοχές, βιώνουν έναν επιπλέον «Γολγοθά», που έχει να κάνει με τη διαμονή τους. Εκτός από τα υπόγεια και άλλους ακατάλληλους χώρους ξενοδοχείων που χρησιμοποιούνται ως «δωμάτια», χρησιμοποιούνται ακόμη και παλαιές γκαρσονιέρες ή άλλοι χώροι εκτός των μονάδων.
Πρόσφατα, σε έναν από αυτούς τους χώρους που ενοικιάζονται απ' τους ξενοδόχους για τη «διαμονή» των εργαζομένων τους, μέσα στη νύχτα, αποκολλήθηκαν σοβάδες και από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός του εργαζόμενου, που εν συνεχεία έψαχνε χώρο να ξεκουραστεί. Δεν είναι το μόνο συμβάν, αφού, στην αρχή της σεζόν, σε άλλη εργαζόμενη από πόλη της Βόρειας Ελλάδας, «προσφέρθηκε» υπόγειο δωμάτιο που είχε νερά στο πάτωμα και μούχλα...
Πρόκειται για την «κορυφή του παγόβουνου» των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, όταν η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μέρα διακοπές, εργάζονται μισό χρόνο για... ολόκληρο και τον υπόλοιπο ζουν με τα ψίχουλα του ταμείου ανεργίας (για τρεις μήνες), αλλά και με ό,τι άλλη δουλειά μπορούν να βρουν.
«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε!»
«Για όλους αυτούς τους λόγους, και όχι μόνο, η υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας είναι επιτακτική ανάγκη», σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Θοδωρής Σαρακίνης, υπογραμμίζοντας:
«Οι ξενοδόχοι, πατώντας πάνω στις ανάγκες των εργαζομένων, δεν δέχονται τη Σύμβαση. Επικαλούνται τις προσωπικές συμφωνίες, λέγοντας ότι πληρώνουν περισσότερα, όμως πρόκειται για μπούμερανγκ κατά των εργαζομένων, που δουλεύουν ως και 14ωρα ή με 4ωρα (για να μην κολλάνε οι εργοδότες όλο το ένσημο) που εν συνεχεία μετατρέπονται και σε περισσότερες ώρες δουλειάς. Επίσης, πολλές φορές, κολλάνε μόνο τα απαραίτητα ένσημα για το ταμείο ανεργίας, για την πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που φτάνουν μόλις τα 101, χωρίς ρεπό, άδειες, επιδόματα και ό,τι άλλο δικαιούνται».
Τονίζει ότι ο αγώνας του συνδικάτου δεν πρόκειται να σταματήσει, αντιθέτως οργανώνεται νέος γύρος περιοδειών, συσκέψεων σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας, για νέες κινητοποιήσεις.
«Την ώρα που οι ξενοδόχοι μετράνε κέρδη, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συνθλίβονται στους χώρους δουλειάς, προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα με τη μεγάλη ακρίβεια που επικρατεί και με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής», δηλώνει και προσθέτει:
«Ο,τι καταφέρνουμε είναι αποτέλεσμα του αγώνα και της οργάνωσής μας, όπως πρόσφατα κάναμε παρέμβαση σε μεγάλο ξενοδοχείο άμεσα για τους όρους διαβίωσης εργαζομένων εκτός νησιού και καταφέραμε να έχουμε αποτελέσματα. Ετσι συνεχίζουμε και απέναντι στους εκφοβισμούς των ξενοδόχων, στην αδιαλλαξία που επιδεικνύουν για τα προβλήματά μας, προτάσσοντας την ανάγκη της τοπικής κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, που μπορεί να δώσει απαντήσεις για τα ζητήματά μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου