Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ «Θέλουμε τη ζωή μας πίσω»



Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη 23 Απρίλη οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία του οικισμού. Σχεδόν 8 μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους οι 930 πλημμυροπαθείς οικογένειες. Η οργή είναι μεγάλη γιατί, όπως λένε, «κυβέρνηση, δήμος, Περιφέρεια μάς άφησαν απροστάτευτους και πνιγήκαμε, τώρα μας εγκατέλειψαν στα προβλήματα και στον κίνδυνο νέων πλημμυρών».

Σε συνέντευξη Τύπου, χτες, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι που είδαν το νερό να διαλύει τα σπίτια τους.

Οπως ανέφερε ο Τάσος Τσιαπλές, «η κυβέρνηση αντί να δώσει 100% αποζημίωση για την καταστραμμένη οικοσκευή κάθε οικογένειας, είτε βρισκόταν στο ισόγειο διαμέρισμα είτε στο υπόγειο - αποθήκη, αντίστοιχα για την επισκευή των διαμερισμάτων, υπόγειων και κοινόχρηστων χώρων, έδωσε σε ένα μέρος, και όχι σε όλους τους πλημμυροπαθείς κατοίκους ισόγειων διαμερισμάτων, από 1.200 έως 6.600 ευρώ, ενώ οι ζημιές είναι πενταπλάσιες σε αξία». Σημείωσε ότι «απέκλεισε ετσιθελικά απ' αυτές τις αποζημιώσεις - ψίχουλα όλους τους ιδιοκτήτες των υπογείων - αποθηκών (930), τα οποία πλημμύρισαν μέχρι το ταβάνι, προκαλώντας καθολική καταστροφή κάθε είδους χρήσιμων αντικειμένων που είχαμε, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ».

Επίσης, «δεν ικανοποίησε το δίκαιο αίτημά μας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για έναν χρόνο» και πρόσθεσε ότι «τώρα έκοψε ακόμα και την πενιχρή απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τη φαρμακευτική δαπάνη».

Μονίμως κλειστές οι κυβερνητικές πόρτες

Λόγω των πενιχρών αποζημιώσεων, από τα 300 περίπου ισόγεια διαμερίσματα, το 75% περίπου δεν κατοικούνται, αφού οι ιδιοκτήτες δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τον εξοπλισμό για να τα κατοικήσουν ξανά ή φοβούνται ότι μπορεί να πνιγούν πάλι.

Μας άνοιξαν τα σπίτια τους για να μας δείξουν την καταστροφή, να πας πουν ότι το κράτος οφείλει να τους στηρίξει πλήρως, ότι «θέλουμε τη ζωή μας πίσω». Προσπαθούν να μπαλώσουν ό,τι μπορούν στα σπίτια τους μπας και καταφέρουν να ξαναζήσουν εκεί. Αρκετοί φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια, άλλοι νοικιάζουν σε άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβρη του 2023, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης επιδιώκει να συναντηθεί με τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο, αλλά «αυτός μας αποφεύγει συστηματικά», καταγγέλλουν και σημειώνουν ότι οι κυβερνητικές πόρτες «είναι μονίμως κλειστές, όπως κλειστά έχουν και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματά μας».

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων:

Να αποζημιωθούν όλοι οι πλημμυροπαθείς στο 100%, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ σε όλους τους πλημμυροπαθείς, να δοθεί ειδικό βοήθημα 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αναστολή για 1 χρόνο των οφειλών για τις εργατικές κατοικίες στον ΟΑΕΔ, αναστολή πληρωμής λογαριασμών ρεύματος, οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικό ταμείο για 1 χρόνο, πλήρης κάλυψη του ενοικίου από το κράτος σε όσους πλημμυροπαθείς δεν μπορούν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους, πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη των πλημμυροπαθών για 1 χρόνο, να απαλλαγούν όλοι οι πλημμυροπαθείς των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης από τα ανταποδοτικά τέλη, τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό παντοπωλείο, να γίνουν άμεσα έλεγχοι για τη στατικότητα των εργατικών πολυκατοικιών.

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου