Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Καιάδας



Δύο χρόνια πριν, μια Καναδή από το Βανκούβερ διαγνώστηκε με καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο. Οι γιατροί της είπαν πως της απέμεναν μόνο μερικοί μήνες ζωής και της πρότειναν να γυρίσει σπίτι, να τακτοποιήσει τα χαρτιά της και να αποφασίσει αν ήθελε «ιατρική βοήθεια στον θάνατο» (MAID). 

Η ίδια έκανε εξετάσεις στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και τελικά ταξίδεψε στη Βαλτιμόρη για θεραπεία, η οποία κόστισε 200.000 δολάρια. Τα χρήματα μαζεύτηκαν από φίλους και συγγενείς. «Ο τρόπος που μου παρουσιάστηκε η κατάσταση ήταν σοκαριστικός», δήλωσε η ίδια. «Αηδίασα που μου πρόσφεραν δύο φορές το MAID. Μια φορά μάλιστα στο τηλέφωνο, όταν ήμουν μόνη μου έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Βαλτιμόρη. Με άφησε να κλαίω με λυγμούς». 

Η «ιατρική βοήθεια στον θάνατο» προβλέπεται στον Καναδά με νόμο από το 2016 και όπως δείχνει το παράδειγμα πιο πάνω, είναι μια βολική διέξοδος για να πετιούνται στον σύγχρονο Καιάδα ασθενείς που οι θεραπείες τους κοστίζουν ακριβά στο κράτος. Με τον «αλγόριθμο» της βαρβαρότητας, υπολογίζουν τις πιθανότητες επιβίωσης σε συνάρτηση με το κόστος της θεραπείας και στερούν το δικαίωμα από τον κάθε ασθενή να παλέψει για τη ζωή του, έχοντας δίπλα του και όχι απέναντι το δημόσιο σύστημα Υγείας και το κράτος. 

Και έχουν το θράσος από πάνω να παρουσιάζουν ως «αυτοδιάθεση του σώματος» την αυτοκτονία με κρατική χορηγία!

Πηγή: rizospastis.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου