Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

«Βούλιαξε» η Σούδα από πλοία των Αμερικανών



Βούλιαξε η Σούδα από πλοία των Αμερικανών, την ώρα που Ισραήλ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ βάζουν μπουρλότο στη Μέση Ανατολή, η οποία κινείται ταχέως σε τροχιά ανάφλεξης με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει από την πρώτη γραμμή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά, χτες, έδεσαν στη Σούδα τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του Αμερικανικού Στόλου USAV JAMES LOUX, USAV MATAMOROS, USAV MONTERREY και USAV WILSON WHARF, πλοία με τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς φορτίων και logistics για τους Αμερικανούς, οι οποίοι, σημειωτέον, συγκεντρώνουν διαρκώς πρόσθετες μονάδες, όπως αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία. Αναμένονταν άλλωστε στη βάση τους στην Κρήτη και μάχιμα πλοία.


Επιβεβαιώνονται έτσι οι πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης» ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών που σταθμεύουν σε Σούδα και Λάρισα έχουν μπει ακριβώς σε κατάσταση επιφυλακής για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των μονάδων στην περιοχή, ενώ εντολές για παροχή κάθε είδους «διευκολύνσεων» έχουν λάβει και τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, τα πλοία θα υποστηριχτούν σε ό,τι αφορά την επιμελητεία τους, μικροεπισκευές και τη μέριμνα από τον ναύσταθμο και το αεροδρόμιο στην Κρήτη. Η δε Λάρισα θα λειτουργήσει ξανά ως τα «μάτια» των Αμερικανών στην εμπόλεμη ζώνη.

Θυμίζουμε ότι η 371 Expeditionary Air Base Squadron (EABS) της US Air Force «αξιοποιεί» τη Λάρισα εδώ και μια πενταετία, έχοντας απλωθεί σε υποδομές της 348ης Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (το 2017 ανέστειλε τη λειτουργία της με την απόσυρση των αεροσκαφών RF-4E Phantom II).

Σε αυτό το φόντο, από την άνοιξη του 2022 «σταθμεύουν» επί μονίμου βάσεως στην 110 Πτέρυγα Μάχης τουλάχιστον 4 UAV. Εχουν μεγάλη ακτίνα δράσης (περίπου 1.850 χλμ.) επιτηρώντας από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Η Μοίρα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση και γιγαντιαίων αμερικανικών μεταγωγικών που επίσης έχουν αξιοποιήσει τη βάση.

Μάλιστα, καθώς η Λάρισα αναδεικνύεται σε ακρογωνιαίο λίθο της αεροπορικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ελλάδα (συνεπεία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών - ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ - και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Συμφωνίας για τις Βάσεις), οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες ενισχύουν διαρκώς τις δυνατότητές της.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και η ανάπτυξη ελληνικών μονάδων στην εύφλεκτη ζώνη με χειριστές και πληρώματα, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, για τις βρωμερές στοχεύσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη στην επιχείρηση UNIFIL για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ. Σημειωτέον, ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της UNIFIL είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Νοτιότερα επιχειρεί και έτερη μονάδα του Στόλου αφού για την προστασία των συμφερόντων των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διαδοχικά στον Κόλπο του Αντεν τις φρεγάτες «Υδρα» και «Ψαρά», οι οποίες μάλιστα ενεπλάκησαν με πυρά εναντίον εισερχομένων, προερχόμενων από το έδαφος της Υεμένης.

Μάλιστα, πρωταγωνιστώντας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην περιοχή, η κυβέρνηση ετοιμάζει για αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά», όταν επιστρέψει από την αποστολή της, περί τα μέσα Σεπτέμβρη όπως υπολογίζεται, έτερη φρεγάτα, τη «Σπέτσαι», στην οποία ήδη γίνονται εργασίες επιθεώρησης, επισκευών και αναβάθμισης στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Εξάλλου, παίρνοντας πάνω της την «Aspides», η κυβέρνηση ανέλαβε και τη διεύθυνσή της από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) με έδρα την 1η Στρατιά στη Λάρισα, ενώ προηγουμένως έστειλε, εδώ και 3 χρόνια, πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ενεργειακών και άλλων υποδομών της.


Πηγή: rizospastis
 


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου