Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Ρωγμή ή «ρωγμή» στο ΝΑΤΟ;

Γιάννης Αγγέλου


Παρακολουθώντας τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, με ομπρέλα την άσκηση «DEFENDER EUROPE 21», διαπιστώνεται ότι επιδιώκεται αφενός η επίδειξη δύναμης, αφετέρου μια προσπάθεια να προκληθεί κλίμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πλέον της αναφερθείσας άσκησης που διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία, όπως και στην Βόρεια Αφρική, σε όλη την υφήλιο παρατηρείται τεράστια κινητικότητα δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Στη λογική αυτή κινείται και η απόφαση του ΝΑΤΟ να δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην διαρκή άνοδο της Κίνας, με ένα σχέδιο ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Αυτό το σχέδιο βρίσκει την αντίδραση της Γαλλίας, η οποία φοβάται ότι μια τέτοια κίνηση υπονομεύει τις αμυντικές της προτεραιότητες, όπως πιστεύουν διπλωματικοί κύκλοι αλλά και κύκλοι του γαλλικού υπουργείου άμυνας.

Το Φλεβάρη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε οι σύμμαχοι να τοποθετούν περισσότερα χρήματα απευθείας στον κοινό προϋπολογισμό, αντί να βασίζονται στο τρέχον σύστημα που κάθε κυβέρνηση πληρώνει για τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες.

Η πρόταση αυτή είναι μια λύση στις εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ που ισχυρίζονται ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δε συνεισφέρουν αρκετά στην άμυνά τους. Μάλιστα πιστεύεται ότι μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 14ης Ιουνίου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πιθανότατα θα ενίσχυε τη διατλαντική ενότητα.

Επίσης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, με την πρόταση αυτή, επιδιώκει να δώσει μια απάντηση σε αυτό που είχε πει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν το 2019, ότι «το ΝΑΤΟ ήταν “εγκεφαλικό νεκρό” επειδή η συμμαχία, που σχηματίστηκε το 1949 για να συγκρατήσει μια στρατιωτική απειλή από τη Σοβιετική Ένωση, δεν διέθετε σαφή πολιτική στρατηγική στον πολυπολικό κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Η Γαλλία πιστεύει ότι η πρόταση δεν εξυπηρετεί τις γαλλικές στρατιωτικές προτεραιότητες.

«Εάν η ιδέα είναι να αυξήσουμε τη συμβολή των χωρών στον κοινό προϋπολογισμό και να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του ΝΑΤΟ, μεταβαίνοντας από την εθνική ευθύνη στην μείωση της ευθύνης, η απάντηση της Γαλλίας θα είναι σαφώς όχι. Για εμάς, δεν είναι ζήτημα του ΝΑΤΟ εναντίον της Ευρώπης, αλλά του ΝΑΤΟ εναντίον της εθνικής άμυνας κάθε κράτους μέλους», όπως ανέφερε πηγή του υπουργείου ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας στο Reuters.

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ εργάζεται από τον Δεκέμβριο του 2017 για να αναπτύξει την πυρηνική της δύναμη, ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επικεφαλής αυτής της κίνησης είναι η Γαλλία, η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Μάλιστα, το Παρίσι είναι εν γνώσει των αντιπαραθέσεων και παρακολουθεί κάθε κίνηση που γίνεται. Σημειώνεται ότι η Γαλλία επιτυγχάνει τον στόχο του ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, διαφώνησε με την απόφαση του Στολτενμπεργκ να δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο το περίγραμμα της πρότασής του. Ο Stoltenberg συναντήθηκε με τον Μακρόν στο Παρίσι στις 21 Μαΐου, επαινώντας τον Γάλλο πρόεδρο για τη «σημαντική αμυντική επένδυση» της Γαλλίας.

Η Γερμανία και άλλοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, καθώς και ο Καναδάς, θέλουν επίσης να μάθουν τι επιπλέον χρήματα θα δαπανήσουν πριν αποφασίσουν.

«Μερικοί Ευρωπαίοι ρωτούν: χτίζουμε το ΝΑΤΟ ή αναπτύσσουμε την αμυντική ικανότητα της ΕΕ για να συμπληρώσουμε το ΝΑΤΟ; Κάθε ευρώ μπορεί να δαπανηθεί μόνο μία φορά», σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται πως υπάρχει ρωγμή στις σχέσεις των εταίρων του ΝΑΤΟ. Μικρή μεν, αλλά ρωγμή. Από την άλλη, όπως έχει αποδειχτεί όλα αυτά τα χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει την ικανότητα να φεύγει μπροστά, υποχρεώνοντας τους κατά καιρούς διαφωνούντες, να τρέχουν από πίσω του.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, δε σταματάνε σε κάποιες διαφωνίες, από οποιονδήποτε και αν εκφράζονται, όταν πρόκειται για την αύξηση των κερδών τους.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει αυτή την κατάσταση και να την ανατρέψει, είναι οι λαοί. Να συνειδητοποιήσουν πως καμιά υπερδύναμη, κανείς υπερ – οργανισμός, δεν ενδιαφέρεται για τη ειρήνη και την προκοπή τους.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c
 

Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου