Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Γ. Αγγέλου: Γιατί λέμε όχι στο ΝΑΤΟ (VIDEO)



Μιλώντας στην ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (δείτε το video από το 49.20), ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης (ΜΧ) ε.α. ΜΒΑ, MSc, στην παρέμβασή του με θέμα «Γιατί λέμε όχι στο ΝΑΤΟ» σημείωσε:

«Πριν 73 χρόνια, στις 4 Απρίλη 1949, οι υπουργοί Εξωτερικών δώδεκα χωρών (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Ισλανδία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία), υπέγραψαν το Σύμφωνο του Βόρειου Ατλαντικού, ιδρύοντας τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization - ΝΑΤΟ). Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφώνησαν να συσπειρώσουν το πολιτικό και στρατιωτικό δυναμικό τους, με έναν σαφή ρόλο και στόχο. Τη δημιουργία μιας επιθετικής πολεμικής μηχανής, με στόχο πρώτα και κύρια τη Σοβιετική Ένωση κι ό,τι αυτή πρέσβευε.

Τρία χρόνια μετά μπαίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία. Πριν 70 χρόνια. Είναι η περίοδος που ο Ν. Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του σύρονταν στο έκτακτο στρατοδικείο για να καταδικαστεί σε θάνατο και να εκτελεστεί 40 ημέρες ακριβώς μετά την επικύρωση από την Ελληνική Βουλή της ένταξης της χώρας μας στη λυκοσυμμαχία.

Στα 73 χρόνια ζωής του, η δράση του ΝΑΤΟ αποτέλεσε και αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των λαών όλου του κόσμου. Μετά την ανατροπή του Σοσιαλισμού και την επικράτηση της αντεπανάστασης, το ΝΑΤΟ επικαιροποίησε το δόγμα του, περνώντας από τη βίαιη "διευθέτηση κρίσεων", στην αντιμετώπιση του "νέου αόρατου εχθρού", τη λεγόμενη διεθνή τρομοκρατία. Το "σύγχρονο" ΝΑΤΟ, όπως επικυρώθηκε στη Σύνοδο του οργανισμού τον Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, προβλέπει και υιοθετεί την ένοπλη και βίαιη επέμβασή του, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ακόμη και στο εσωτερικό των χωρών-μελών του.

Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει ταξική επιλογή στρατηγικής σημασίας για την αστική τάξη της χώρας. Μια επιλογή που οι επιπτώσεις της υπήρξαν βίαιες, αιματοβαμμένες και οι συνέπειές τους βασανίζουν ακόμη και σήμερα τον ελληνικό, τον κυπριακό, αλλά και άλλους λαούς της περιοχής μας.

Η αστική τάξη της Ελλάδας (μέσω των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) έχει τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η προστασία των συνόρων μας από το ΝΑΤΟ είναι ένας μεγάλος μύθος. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Το ΝΑΤΟ καλεί τις δυο χώρες "να τα βρούνε", δηλαδή να παζαρέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η πρόσφατη συνάντηση των πρωθυπουργών των δυο χωρών, στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, μόνο αθώα δεν ήταν. Η Δύση επιδιώκει να κρατήσει την Τουρκία γιατί της είναι εξαιρετικά χρήσιμη και προκειμένου να πετύχει αυτό είναι έτοιμη να δεχτεί τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ, αλλά και ΗΠΑ, ΕΕ δεν είναι πραγματικοί σύμμαχοι της Ελλάδας στη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Το ΝΑΤΟ, ως λυκοσυμμαχία, δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεξέλεγκτη την κατάσταση στην Ευρώπη, μετά από έναν σκληρό πόλεμο. 23.000 έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν τον Γενάρη του 2015, δείχνουν ότι μεταξύ των άλλων κάποια αφορούν την Eurovision, τον γνωστό διαγωνισμό τραγουδιού. Για την ιστορία και μόνο, στις 28 Γενάρη του 1955, στο Παρίσι, συναντήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού του ΝΑΤΟ με τον διευθυντή της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης για να του παραδώσουν την έκθεση ενός project στο οποίο είχε ήδη εμπλακεί το BBC, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φεστιβάλ που θα ονομάζεται Eurovision. Τελικά στις 12 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ο διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί τον Μάη του 1956. Και η Eurovision, λοιπόν, είναι άλλος ένας θεσμός από τους πολλούς που δημιούργησαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να κρατήσουν ενωμένη τη Δυτική Ευρώπη και να περνάει τα μηνύματά του.

Ένα άλλο στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία είναι όταν πριν από περίπου 14 μήνες, στις αρχές του προηγούμενου χρόνου, το Center for American Progress (CPA), ένα από τα σημαντικότερα think tanks των Δημοκρατικών, προτείνει στον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη δημιουργία μίας τράπεζας για το ΝΑΤΟ. Στόχοι του Λευκού Οίκου είναι η επιβεβαίωση της προσήλωσης των ΗΠΑ στη Συμμαχία και η υποβοήθηση των Ευρωπαίων αλλά και άλλων εταίρων στην υποχρέωση της καταβολής του 2% στον ΝΑΤΟικό προϋπολογισμό.

Με την εξαίρεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας, καθώς και της Ελλάδας και της Τουρκίας που έχουν τη μεταξύ τους διαμάχη, οι άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθώς και της Μεσογείου, κινούνται κάτω από το όριο του 2%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ. Οποιαδήποτε συζήτηση περί τράπεζας δεν έχει γίνει, αφού διαπιστώνεται, για την ώρα, πως δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνία. Όμως, ως σκέψη υπάρχει και τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Η χώρα είναι μια ΝΑΤΟική βάση, από την οποία εκδηλώνονται ΝΑΤΟικές επιδρομές "όπου απαιτηθεί". Τον ρόλο αυτό ανέλαβε με την ψήφιση ενός μνημονίου (MOU) βιαστικά στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν τις εκλογές του 2009. Υποχρέωση που τήρησαν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά ενισχύοντάς την, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και φυσικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Ουσιαστικά είναι η "υποχρέωση" κατακτημένης χώρας, η οποία προσφέρει "γην και ύδωρ"!

To ΝΑΤΟ είναι ένας διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός προστασίας των μονοπωλιακών συμφερόντων και βασικός μοχλός της ιμπεριαλιστικής εξουσίας και δράσης, τόσο στο εσωτερικό των κρατών-μελών της Συμμαχίας όσο και διεθνώς. Αυτή η πολιτικο-στρατιωτική μηχανή του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού διευρύνεται, αναπροσαρμόζεται, γίνεται ακόμα πιο επιθετική και επικίνδυνη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών σε Λιβύη, Ιράν, Περσικό Κόλπο, Συρία και αλλού και τώρα στην Ουκρανία, με την τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, επ' ουδενί προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν εξασφαλίζει την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες και απαιτείται διαρκής ενημέρωση και εγρήγορση. Ο συναγερμός για την αφύπνιση των λαών έχει σημάνει!

Επιβάλλεται να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Η γιγάντωση του αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, που σπέρνει φτώχεια και πόλεμο, είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του ελληνικού λαού στην ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής.

Τώρα να ενταθεί ο αγώνας:

Για την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.


Για να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας.


Για να μη μεταφερθούν στον Άραξο ή αλλού πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.


Για να επιστρέψουν εδώ και τώρα όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε αποστολές των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ εκτός συνόρων.


Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό αφέντη και νοικοκύρη στον τόπο του.

Βροντοφωνάζουμε όχι στο ΝΑΤΟ εμείς οι απόστρατοι των ΕΔ και των ΣΑ. Γιατί γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η σφαίρα που φεύγει από την κάννη ενός όπλου, τι σημαίνει το βλήμα που καταστρέφει περιοχές ολόκληρες, σκοτώνει αμάχους, προκαλεί προσφυγιά και δυστυχία, τι σημαίνει πόλεμος.

Είμαστε οι πρώτοι που διαρκώς μιλάμε και επιδιώκουμε την ειρήνη, ενθυμούμενοι τους στίχους του μεγάλου μας Γιάννη Ρίτσου:

Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων

είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου

είναι το χαμόγελο της μάνας.

Μονάχα αυτό.

Τίποτ' άλλο δεν είναι η ειρήνη.

Και τ' αλέτρια που χαράζουν βαθιές αυλακιές σ' όλη τη γης

ένα όνομα μονάχα γράφουν:

Ειρήνη. Τίποτ' άλλο. Ειρήνη».

 
Πηγή:902.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου