Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

«Κλείνει τα φώτα» σε υπηρεσίες, σχολεία και παιδικούς σταθμούς, στο όνομα της εξοικονόμησης Ενέργειας



Ευκαιρία να προχωρήσει σε νέες περικοπές σε προσωπικό (που μπορούν να οδηγήσουν σε λουκέτο μια σειρά δημόσιες δομές, οργανισμούς και ιδρύματα, π.χ. σχολεία και παιδικούς σταθμούς) βρήκε η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στο Δημόσιο. Το «μαχαίρι» σε κονδύλια και προσλήψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε περίπτωση που δεν μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, ανακοίνωσαν χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, το απαράδεκτο αυτό μέτρο προβλέπει ότι όσοι δεν πετύχουν τον στόχο που θέτει η κυβέρνηση, για μείωση κατά 10% της κατανάλωσης Ενέργειας στους σχεδόν 2.500 φορείς του Δημοσίου το 2023, θα αποκλείονται από προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού! Κάτι που σημαίνει ότι π.χ. οι ανάγκες των παιδικών σταθμών, των υπηρεσιών καθαριότητας, δασοπυρόσβεσης και άλλων, που ήδη υπολειτουργούν, εξαιτίας της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, είναι «στον αέρα».

Επιπλέον, οι δήμοι που δεν θα μειώσουν π.χ. τον οδοφωτισμό δεν θα λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από τις αυξημένες τιμές στην Ενέργεια!

Αυτές οι ανάγκες αφορούν πρώτα και κύρια τα σχολεία, μιας και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις από τους ΚΑΠ πηγαίνουν μέσω των Σχολικών Επιτροπών σε λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, μεταξύ τους στη θέρμανση και γενικότερα στις υποδομές.

Μάλιστα από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ούτε οι σχολικές επιτροπές, όπως έδειξε η αποστροφή του υπουργού Εσωτερικών ότι πλήθος φορέων μπορεί να είναι πολύ μικρές οντότητες (π.χ. σχολικές επιτροπές), που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στην κατανάλωση με ένα υπουργείο, πάντως «τα περισσότερα υπουργεία και 90 δήμοι έχουν συμμορφωθεί, αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς».

Τοποθέτηση που γεννά εύλογα ερωτήματα για το αν θα βάλει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους, τα νήπια και τα βρέφη στη διαδικασία να κάνουν οικονομία τον χειμώνα και να παγώνουν γιατί αλλιώς ο σταθμός θα κλείσει...

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, που εδώ και δεκαετίες παρακρατεί παράνομα τους πόρους προς τους δήμους, τώρα όχι μόνο δεν προχωρά σε αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά μέσω της πλαγίας οδού προχωρά σε νέες περικοπές.

Επίσης, όλοι οι φορείς του Δημοσίου υποχρεώνονται να ορίσουν «ενεργειακό υπεύθυνο» που θα ελέγχει την κατανάλωση Ενέργειας, και αν δεν τον ορίσουν, πάλι κινδυνεύουν με τιμωρία! Οπως ειπώθηκε, οι κυρώσεις εφαρμόζονται ήδη για όσους φορείς δεν έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο, καθώς η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει εκδοθεί από τον περασμένο Ιούλη.

Οσο για τις προσλήψεις, ο Μ. Βορίδης είπε ότι εντός του Σεπτέμβρη το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τον νέο προγραμματισμό προσλήψεων, με κριτήριο και τη μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας ανά φορέα του Δημοσίου. Ανάλογες «συστάσεις για εξοικονόμηση Ενέργειας» θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανάμεσα στα μέτρα της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση είναι και το λεγόμενο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δημόσιου τομέα, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, επί της ουσίας «ζεστό» χρήμα για τις «πράσινες» μπίζνες. Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προβλέπει ενίσχυση για μια σειρά εργασίες που οδηγούν σε εξοικονόμηση Ενέργειας, ωστόσο αυτές θα χρηματοδοτούνται κατά 50%, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τους ίδιους προϋπολογισμούς των φορέων του Δημοσίου. Το κύριο ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι πού θα βρουν τα χρήματα για να καλύψουν το υπόλοιπο της δαπάνης δημόσιοι οργανισμοί, όταν είναι γνωστό ότι μετά βίας μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Σε περιπτώσεις νοσοκομείων, για παράδειγμα, τα περισσότερα από τα οποία στεγάζονται σε κτίρια απαρχαιωμένα και χρειάζονται συνολική αλλαγή της εγκατάστασης ψύξης - θέρμανσης, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το κόστος που δεν περιλαμβάνεται στην επιδότηση θα είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανάλογες «συστάσεις για εξοικονόμηση Ενέργειας» θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά. Με τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι για σύνδεση της «εξοικονόμησης» με τα «μέτρα στήριξης», η κυβέρνηση θα έρθει επί της ουσίας να βάλει «το μαχαίρι στον λαιμό» των λαϊκών νοικοκυριών για να «επιλέξουν» είτε να ξεπαγιάσουν «εθελοντικά», με την ελπίδα να πάρουν κάποιο επιπλέον ψίχουλο των «pass», είτε να πληρώσουν διπλά για να θερμάνουν στοιχειωδώς τα σπίτια τους. 

 Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου