Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Σίγουρα κέρδη



Το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βρίθει από μηχανισμούς που εγγυώνται την κερδοφορία των ομίλων σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. 

Οποια πέτρα και αν σηκώσεις στον λαβύρινθο της «απελευθερωμένης» αγοράς, βρίσκεις τέτοιους μηχανισμούς, που βγάζουν «μονά - ζυγά» κερδισμένο το κεφάλαιο. Οι ΑΠΕτζήδες - για παράδειγμα - που έχουν εξασφαλίσει «λειτουργικές ενισχύσεις» για τις επενδύσεις τους, αποζημιώνονται και για την παραγωγή Ενέργειας από τον «Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ» (πληρώνεται από τους λογαριασμούς ρεύματος) στις περιπτώσεις που η τιμή πώλησης στο σύστημα είναι πιο κάτω από την τιμή στην αγορά χονδρικής του ρεύματος. 

Οταν όμως οι τιμές είναι αρνητικές, είτε επειδή το σύστημα δεν «σηκώνει» την παραγόμενη Ενέργεια, είτε επειδή απλά δεν υπάρχει ζήτηση, οι ΑΠΕτζήδες συνεχίζουν να επιδοτούνται για την παραγωγή και μάλιστα με ακόμα περισσότερα χρήματα απ' όταν πουλάνε το ρεύμα τους! 

Με άλλα λόγια, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τις ΑΠΕ χειμώνα - καλοκαίρι, με ζέστη και με κρύο, εξασφαλίζοντας εγγυημένη κερδοφορία στους ομίλους της πράσινης Ενέργειας, την ώρα που χιλιάδες από αυτά βουλιάζουν στην ενεργειακή φτώχεια.

Πηγή: rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου